BARÇA

Les estelades repten novament la UEFA i inunden el Camp Nou

Les 30.000 cartolines que reparteixen les entitats independentistes han estat acompanyades de moltes més banderes que ha portat el públic de casa

Estelades al Camp Nou
A. Llimós
14/09/2016
3 min

BarcelonaEl problema que representa, segons la UEFA, l’exhibició d’una bandera legal però no oficial com l’estelada en un camp de futbol sembla que es repetirà novament durant tota la temporada al Camp Nou. L’afició del Barça –almenys una part important– va deixar ben clar ahir contra el Celtic de Glasgow que no cedirà davant el màxim organisme del futbol europeu.

Abans que s’iniciés el partit, mentre sonava l’himne de la Champions, es van tornar a reproduir les imatges de l’any passat, desenes de milers d’estelades inundant les graderies enmig d’una eixordadora xiulada que va posar a prova els decibels dels altaveus de l’estadi i de la qual va prendre nota el delegat de la UEFA. Els crits d’independència i la protesta vehement d’una part dels aficionats va confirmar que el Camp Nou presentarà batalla durant tot aquest curs, independentment que el Barça ja hagi sigut sancionat tres vegades per l’exhibició de banderes independentistes i la UEFA hagi filtrat que la sanció pot arribar a ser més severa.

A la zona de lateral es va desplegar una pancarta amb el lema “Welcome to Catalonia” i les banderes d’Irlanda i Escòcia per rebre l’afició de Glasgow, identificada amb els anhels catalans per poder decidir el seu futur com a poble. Els seguidors del Celtic, molts amb l’estelada penjada al coll, també han sigut sancionats per la UEFA.

La presència massiva de banderes d’ahir la van impulsar l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i l’associació de juristes Drets, que van repartir 30.000 cartolines pels voltants del Camp Nou. Uns 150 voluntaris, la majoria, gent gran, es van quedar sense existències mitja hora abans que s’iniciés el duel. No només les agafaven els seguidors que volen construir un nou país, sinó també la majoria de turistes que s’aproximaven curiosos a les caixes dels voluntaris. Això sí, la majoria dels aficionats estrangers consultats –a diferència del que es palpava l’any passat– sabien quin significat tenia la bandera que agafaven.

“No estan entusiasmats, però ho han de tolerar”, explicava un membre de les entitats sobre l’actitud del Barça, que durant les últimes setmanes es va reunir amb elles per parlar de la iniciativa. Si fos pel Barça, millor que no es fes, i així s’evitaria un nou enfrontament amb la UEFA, però el respecte a la llibertat d’expressió i el moment que viu el país evita qualsevol gest que pugui interpretar-se com una cessió o derrota.

L’origen de l’enfrontament

El cas va néixer el 2015, durant la final de la Champions de Berlín. El partit va ser una festa, la UEFA va felicitar l’afició del club, però unes setmanes més tard es va fer públic un informe de la inspectora ucraïnesa Anna Bordiugova que va castigar el Barça amb 30.000 euros. L’entitat presidida per Josep Maria Bartomeu va apostar per la diplomàcia, a través d’Albert Soler, però no va fructificar. Les bones paraules de Gianni Infantino a Soler en les trobades a Nyon es van traduir en una segona sanció de 40.000 euros. En l’assemblea de l’any passat el Barça va canviar l’estratègia i va aixecar el to. El discurs bel·ligerant de Bartomeu va aconseguir l’efecte buscat i es va signar un armistici temporal fins que hi hagués resolució definitiva del Tribunal d’Arbitratge Esportiu. El club va presentar les al·legacions fora de termini i el TAS va evitar pronunciar-se. Davant aquesta situació, al final del curs passat la UEFA va tornar a sancionar el Barça amb 150.000 euros –50.000 amb la condició que no es repetissin els episodis en els posteriors dos anys–, una sanció econòmica derivada dels expedients acumulats durant tot l’any. El Barça va recórrer i el TAS torna a tenir l’última paraula.

stats