Un etíop amb ganes de gresca i una Pilota d'Or que s'esfuma: les cinc anelles olímpiques del dia

Selemon Barega, campió dels 10.000 metres.

BarcelonaLa setena jornada dels Jocs Olímpics de Tòquio han deixat rècords del món de natació, victòries agòniques, desfetes sorprenents i fins i lamentacions amb regust polític.

Barega deixa Chepteguei amb un pam de nas

El dia ha regalat la primera medalla d'or d'atletisme, la dels 10.000 metres masculins, una prova tradicionalment dominada pels fondistes africans. Sobre el paper, el plusmarquista mundial Joshua Cheptegei partia com a principal favorit per rellevar el mític Mo Farah. També ugandès, Jacob Kiplimo arribava a la cita olímpica en forma i amb la millor marca mundial de l'any en aquesta distància a les cames. Tanmateix, un etíop amb ganes de gresca ha sigut el guanyador després d'una remuntada cuita a foc lent. Amb només 21 anys, Selemon Barega ha deixat amb un pam de nas els seus competidors i esdevé el quart atleta del seu país que guanya els 10.000 olímpics després dels mítics Miruts Yifter (1880), Haile Gebrselassie (1996 i 2000) i Kenenisa Bekele (2004 i 2008). Cal felicitar-lo.

Martens, fora de la lluita per les medalles

La jornada olímpica ha deparat l'alegria de Barega, però també la decepció profunda de Lieke Martens. La jugadora del Barça ha fallat un penal decisiu que hauria evitat la tanda en el torneig de futbol femení contra Estats Units. Després d'empatar a 2 en els 90 minuts reglamentaris, els Països Baixos han caigut des dels 11 metres per 4-2. La neerlandesa era candidata a la Pilota d'Or després de guanyar-ho tot amb el Barça aquesta temporada. Ara els Estats Units jugaran semifinals contra Canadà, mentre que a l'altra banda del quadre Austràlia s'enfrontarà amb Suècia. Tot apunta a una final entre les estatunidenques i les escandinaves. Espanya no es va classificar al preolímpic.

Martens fallant el penal contra els Estats Units.

Una derrota polèmica

La polèmica d'avui ha sigut amb el resultat del combat dels pesos pesants de quarts de final entre Emmanuel Reyes Pla i Julio la Cruz, un duel entre dos lluitadors nascuts a Cuba però que en aquests moments defensen diferents banderes. Reyes Pla ha representat Espanya en aquests Jocs Olímpics i ha perdut per punts després que els àrbitres fessin guanyador La Cruz, vigent campió olímpic, al primer i al tercer assalt. A la zona mixta, l'hispanocubà ha explotat contra el criteri dels jutges: "Felicito el Julio, però em sento guanyador. No sé per què, però han volgut portar el combat al terreny polític. Potser els títols pesen i els àrbitres coneixen millor al Julio que a mi. Però aquí em teniu, sense rascades. Tothom sap que he guanyat jo". Toni Padilla ens explica una rivalitat que ve de lluny.

Classificació 'in extremis' amb protagonisme català

La selecció espanyola d'hoquei sobre herba masculina ja és als quarts de final del torneig olímpic després d'un agònic empat contra Austràlia (1-1). El partit, posposat una hora per la pluja, ha vist com els australians feien el primer gol gràcies a Wickham. Espanya, però, no ha defallit fins trobar el gol, gràcies a un penal-córner de Pau Quemada a 50 segons pel final del duel. "D'aquí no ens farà ningú fora fins que ens fiquin a l'avió de tornada a casa. Hem girat la truita a temps contra el rival més difícil i ara gaudirem de cada minut", va dir el veterà jugador català del Leuven belga. Els redsticks ara s'enfrontaran a la selecció d'Argentina, que ha derrotat Nova Zelanda també aquest divendres (4-1).

Djokovic lamentant-se al partit contra Zverev.

La pressió del número u

Jornada nefasta per al millor tenista del món. Novak Djokovic, que ha quedat fora del torneig individual olímpic després de perdre contra Alexander Zverev, també ha caigut a semifinals del doble mixt contra la dupla russa formada per Vesnina i Karatsev per 7-6(4) i 7-5. El serbi, que forma parella amb Nina Stojanovic, només podrà lluitar pel bronze a la final de consolació. El mateix al quadre individual, en què es jugarà la tercera posició contra l'asturià Pablo Carreño, que ha perdut contra Khacharov. Les dues derrotes de Djokovic arriben l'endemà de les seves paraules poc empàtiques cap a Simone Biles, que ha renunciat a dues finals amb opció de medalla d'or per motius psicològics. "La pressió és un privilegi. Sense ella no hi ha esport professional. Si vols estar al cim has de saber gestionar la pressió", va dir el balcànic.

stats