Futbol
Esports20/07/2024

El petit miracle del Raval

El FC Darna ajuda joves migrants sense referències familiars a trencar estereotips i afavorir la seva inclusió

BarcelonaEl futbol català amaga un petit miracle. El FC Darna és un equip format per joves migrants sense referències familiars que competeix cada cap de setmana per trencar estereotips i afavorir la seva inclusió. "El projecte va néixer a partir d'una entitat del Raval, l'Associació Darna, que treballava amb joves nouvinguts, sobretot del Marroc. Feien cursos de català, castellà i àrab, però a més donaven assessorament legal. El pas decisiu va ser quan van posar en marxa un equip de futbol sala", diu a l'ARA Sergi Llamas, coordinador i entrenador del FC Darna.

A aquest projecte embrionari s'hi van unir un grup de joves estudiants d'INEFC que, de manera altruista, van organitzar-se per entrenar l'equip. El resultat de l'experiència va sorprendre tothom i els joves van fer la transició al futbol federat. Després d'estar associats amb el Club Can Clota - La Plana - Can Cervera, els seus impulsors van decidir crear un club propi l'any 2019. "A poc a poc les altres branques de l'associació van anar desapareixent perquè ens faltaven mans", diu.

Cargando
No hay anuncios

Els promotors del projecte fugen d'utilitzar paraules com menes per definir els seus jugadors. "Estem lluitant molt contra aquests estigmes perquè no ens agraden les etiquetes. Per a nosaltres és un equip de joves migrats. La majoria d'ells, de fet, són majors d'edat. Alguns acaben d'arribar i d'altres porten més temps, però l'equip de futbol els ajuda a fer un procés de transició. Nosaltres no els aconseguim una feina, però els ajudem a practicar l'esport que els agrada, fer comunitat i descobrir nous amics. Aquesta estabilitat els ajuda en el seu procés d'integració, ja que han de lluitar per un habitatge, els papers o un contracte laboral", analitza Llamas.

"Practicar un esport els ajuda a prendre millors decisions i a tenir més maduresa. Són joves en risc d'exclusió social que necessiten un context per empoderar-se i desenvolupar la seva identitat social, tant a l'esport com als altres vessants de la vida", argumenta. Durant tot aquest temps, més de 100 nois han passat per l'equip. "Quan estan uns anys a l'equip i han aconseguit estabilitat, busquen altres fites. Hi ha jugadors que marxen a clubs millors, però sense fer el primer pas amb nosaltres això seria molt difícil. Aquests nois no tenen contactes aquí i els costa trobar club. La majoria d'ells no han jugat mai a nivell federat i això és un obstacle. L'entrada a un vestidor no és senzilla, però en el nostre cas tots els nois han passat per un procés similar. Els nostres jugadors estan en un procés vital semblant i s'ajuden entre ells. Ajudar-los amb l'idioma també és clau", reconeix.

Cargando
No hay anuncios

El FC Darna juga al camp de la Barceloneta. Al seu vestidor acostumen a sonar cançons de Morad. "Mantenir un equip de futbol és molt car i cada any hem de lluitar per sobreviure, ja que el cost de les llicències, els arbitratges i les instal·lacions és elevat. La situació és dura, però nosaltres ja preparem la sisena temporada del projecte. Un club federat és com un monstre de despeses. De moment, tenim diners per arribar al mes de desembre", explica. Ángela Pérez-Chuecos, presidenta del FC Darna, és la persona que lidera la batalla per obtenir més recursos. "El 50% del pressupost arriba de les subvencions de l'Ajuntament, la Diputació i la Generalitat. L'altre 50% prové del finançament privat. Ens agradaria viure dels socis, però de moment només en tenim uns 50", assegura Llamas.

"Goals for Change"

El FC Darna està col·laborant amb Goals for Change, un projecte impulsat per Art for Change de Fundació La Caixa amb el suport de Canon Europa i Hakawatifilm que s'estrenarà a finals d'octubre a la Nau Bostik de Barcelona. L'exposició serà la mostra d'una iniciativa col·laborativa on els protagonistes narren les seves pròpies històries de la mà d'una càmera de fotos per construir una narrativa nova de la migració.

Cargando
No hay anuncios

"Els rivals tenen una percepció bastant bona del nostre projecte. Ja portem uns anys i ens coneixen bé. Ens acostumen a felicitar per la nostra proposta. Quan s'escalfen els partits, pot aparèixer algun comentari racista puntual, però tinc la sensació que cada any el respecte és major. Ens hem fet un nom. La gestió de les emocions també és una part del nostre aprenentatge", opina. Quan el FC Darna fa les proves de selecció, uns 50 nois es presenten al procés. "Ens sap greu perquè no els podem incorporar a tots. Tenim places limitades. Un altre dels deures que tenim és el d'incorporar noies. Hi ha demanda, però ens falten recursos. Fa anys que pensem en la manera de fer-ho possible", avança Llamas.

*La fotografia que il·lustra aquest reportatge forma part del projecte Goals for Change creat pels artistes visuals Ofelia de PabloJavier Zurita i Pablo Tosco.