La FIFA no només amenaçava amb targetes grogues: els apunts del Mundial de la vergonya (dia 3)
L'Argentina de Messi protagonitza la primera gran patacada del Mundial i cau contra l'Aràbia Saudita (1-2)
BarcelonaLa tercera jornada del Mundial de Qatar ha començat amb la patacada majúscula de l'Argentina de Leo Messi, que ha sigut incapaç de superar l'Aràbia Saudita, la segona selecció amb el rànquing FIFA més baix del campionat. Aquests són els nostres cinc apunts del dia del Mundial de la vergonya.
Una trompada històrica
De la il·lusió a la desesperança. Sorpresa absoluta, majúscula i històrica en el debut de la selecció argentina al Mundial de Qatar. L'equip que lidera Leo Messi, un dels favorits per guanyar la Copa del Món, s'ha estrenat amb una dura derrota contra l'Aràbia Saudita (1-2) en un partit que dominava plàcidament en el primer parcial i que ha acabat perdent davant d'una selecció que ha confiat en els seus arguments i que ha aprofitat el mínim punt de debilitat del seu rival. Al-Shehri i Al-Dawsari passaran a la història del seu país i somien ara en la classificació per als vuitens de final.
I l'Argentina, que no queia en una estrena mundialista des de l'edició d'Itàlia el 1990 i que acumulava 36 partits invicta, haurà de mastegar sorra en els dos partits –amb Mèxic i Polònia– que li queden de la fase de grups per no lamentar una eliminació prematura. Messi, capcot, ha demanat estar "més units que mai" després del partit. Hervé Renard, seleccionador de l'Aràbia Saudita, ha sigut un dels grans triomfadors del dia. L'empat posterior (0-0) entre Polònia i Mèxic fa que la trompada de l'albiceleste sigui una mica més lleugera.
Eriksen i la il·lusió del retorn
En el següent partit, els focus s'han centrat en el debut a Qatar del danès Christian Eriksen, que disputa el seu tercer Mundial. Durant la passada edició de l'Eurocopa va protagonitzar el gran ensurt de la competició. El capità de Dinamarca va fer estremir milers d'aficionats de tot el món quan va patir una parada cardíaca en ple partit. Després de més de mig any parat, l'actual migcampista del Manchester United va reaparèixer amb la seva selecció al març.
Va estar-se més de mig any sense jugar. En una entrevista a la BBC del febrer passat, Eriksen rememorava el moment en què va estar al límit de la mort: "Ho recordo tot, excepte cinc minuts. Recordo el servei de banda, la pilota que em toca al genoll i no sé què va passar després. Em vaig despertar amb molta gent al meu voltant i pressió al pit, intentant recuperar l'alè. No entenia què estava passant. Vaig començar a pensar si m'havia trencat les cames o l'esquena. Intentava moure-ho tot per entendre què passava. Després, a l'ambulància, vaig sentir algú que preguntava: «Quant de temps ha estat fora?», i un altre va contestar: «Cinc minuts». Aquella va ser la primera vegada que vaig sentir que me n'havia anat". Ara torna a liderar la seva selecció, que s'ha estrenat en el primer empat sense gols de la cita (0-0) davant una treballadora Tunísia. També ha jugat el blaugrana Andreas Christensen.
El Mundial 'dels valors' (llegeixi's amb ironia)
El dilluns va començar amb l'amenaça de sancions per part de la FIFA a les seleccions nacionals d'Anglaterra, Gal·les, Bèlgica, Dinamarca, Alemanya, els Països Baixos i Suïssa. El motiu? Aquests països s'havien compromès a lluir durant la cita mundialista el braçal de l'arc de Sant Martí en suport de la comunitat LGTBI, però finalment no ho faran per les mesures de càstig que ha anunciat la FIFA. En un comunicat conjunt, les set federacions afectades van dir: "No podem exposar els nostres jugadors a sancions esportives, inclosa l'amonestació, així que hem demanat als capitans que no portin el braçal en els partits de la Copa del Món".
La idea era que els seus capitans el portessin durant els partits amb el lema One love. I la FIFA els va alertar que, si ho feien, els seus capitans veurien la targeta groga tot just començar el partit. Però es veu que l'ens organitzador no va ser clar. El seleccionador alemany, Hansi Flick, ha sigut contundent. "Si només hagués sigut una targeta groga, els jugadors haurien lluït el braçal LGTBI. Però la FIFA no va ser precisa amb la sanció. És una vergonya que no puguis lluitar pels drets humans. La FIFA s'hi nega. Els jugadors al·lucinen", ha dit a la prèvia del partit contra el Japó de demà en relació amb la polèmica pels colors de la bandera LGTBI.
Lewandowski desaprofita un penal
El blaugrana Robert Lewandowski ha tingut a les seves botes l'oportunitat de donar el primer triomf de Polònia en aquest Mundial. El veterà Ochoa, però, li ha aturat un penal al minut 58, cosa que ha frustrat l'ocasió més clara de l'empat contra Mèxic (0-0). "Cal donar valor al punt aconseguit, però he fallat un penal i això em dol", ha lamentat el punta del Barça. Lewandowski també ha insistit en la necessitat d'atacar més: "Estem treballant molt defensivament perquè el rival no ens creï ocasions, però si tenim present que la defensa és una prioritat, no hi ha ocasions clares. Si tenim l'oportunitat, hem d'anar cap endavant, atacar amb dos jugadors més, no tenir por".
Giroud iguala Henry
L'últim partit de la jornada ha acabat amb remuntada de França (4-1) davant d'una Austràlia que s'ha anat desinflant amb el pas dels minuts després d'avançar-se en el marcador. Olivier Giroud, amb un doblet, ha igualat Thierry Henry com a màxim golejador de la història de la selecció de França (51). Kounde ha entrat al minut 88, mentre que Dembélé, que ha sigut titular, ha repartit una assistència a Mbappé. Aquest dimecres, a part de l'Espanya - Costa Rica (17 h, La 1), es jugarà el Marroc-Croàcia (11 h, Gol Mundial), l'Alemanya-Japó (14 h, Gol Mundial) i el Bèlgica-Canadà (20 h, Gol Mundial).