Futbol
Esports11/12/2024

La FIFA revela la seu del Mundial del 2034 i ratifica que Espanya l'acollirà el 2030

L'Aràbia Saudita acollirà la Copa del Món d'aquí deu anys, després que l'acullin abans els Estats Units i l'estat espanyol juntament amb el Marroc i Portugal

BarcelonaL'Aràbia Saudita era l'única candidata i la FIFA li ha atorgat el Mundial 2034 per aclamació. No ho han impedit els problemes col·laterals de portar la Copa del Món a l'Orient Mitjà ni les constants denúncies per incomplir els drets humans al país àrab. Així ho ha confirmat l'ens que regeix el futbol mundial, que també ha ratificat que el Mundial 2030 se celebrarà a Espanya, Portugal i el Marroc. Abans, el 2026, es disputarà als Estats Units. Els saudites, fins fa poc un règim tancat, han apostat per l'esport com a eina per guanyar pes diplomàtic i econòmic, organitzant cada cop més competicions. Per evitar haver d'esperar molt per ser seu d'un Mundial, ja que el 2022 se'n va fer un a Qatar, han aconseguit una jugada diplomàtica rodona: el Mundial del 2034 tindrà partits a Europa, l'Àfrica i l'Amèrica del Sud. Així, es pot tornar a fer un Mundial asiàtic tot just 12 anys després.

La candidatura saudita ha aprovat amb nota. I alta: un 4,2 sobre 5, encara que la FIFA recalca una sèrie de problemes conjunturals de la candidatura. Posa el focus en els estadis (la major part encara per construir), els transports, els allotjaments, la falta de transparència en qüestió de drets humans de la població saudita i les dates en què es durà a terme la competició. “Hi ha algunes limitacions naturals que han de tenir-se en compte”, explica l'organisme. Igual que va passar amb el Mundial de Qatar, les altes temperatures de la zona (es projecten 40 graus en algunes hores del dia) faran gairebé impossible que es pugui disputar en els habituals mesos de juny i juliol (ja a l'estiu), així que tot indica que el 2034 el Mundial es col·locarà de nou a la meitat de la temporada (mesos de novembre i desembre), com va passar amb la Copa del Món del 2022, que va guanyar l'Argentina de Leo Messi.

Cargando
No hay anuncios

La cita saudita, doncs, tira endavant encara sense un calendari proposat, amb cinc seus i 15 estadis, entre els quals l'Internacional Rei Salman de Riad, encara per construir amb una capacitat per a 92.760 espectadors, com a escenari del partit inaugural i la final. Abans de la ratificació, el president de la FIFA, Gianni Infantino, va fer constar una comunicació remesa per la Federació de Noruega, a l'entendre que els processos de les candidatures semblen no ajustar-se als principis de les reformes de l'organització, en què demana que s'estudiï el tema al subcomitè de drets humans. També es va referir a una altra comunicació de Suïssa que qüestiona el procediment de votació.

En nom de l'Aràbia Saudita, el príncep Abdulaziz bin Turki bin Faisal al-Saud, ministre d'Esports i president del comitè olímpic del país, va destacar que la seva puntuació tècnica ha estat la més elevada en la història de les candidatures. "Per a nosaltres el futbol no és només un esport, és un valor que compartim amb tothom i és una cosa que ens uneix a tots. Gràcies a la nostra passió i la nostra visió, el 2030 somiarem d'allò més bé i ara el que volem és que aquests somnis es transformin en realitat. Serà un plaer ser-ne els amfitrions".

Cargando
No hay anuncios

Espanya i el Marroc volen la final del 2034

Espanya, el Marroc i Portugal organitzaran la cita del 2034, com ja era oficial a l'espera de ratificació, en una cita que s'organitzarà per primer cop amb seus en sis països a la vegada, ja que l'Argentina, el Paraguai i l'Uruguai seran seu dels partits de celebració del centenari del primer Mundial, el de l'Uruguai del 1930. Després d'uns primers partits a Buenos Aires, Montevideo i Asunción, tot el Mundial saltarà a Espanya, Portugal i el Marroc. En total, 17 ciutats i 20 estadis acolliran la competició del 13 de juny al 21 de juliol, amb tres candidats per a la inauguració i la final: el Santiago Bernabéu de Madrid, el Camp Nou de Barcelona i el Gran Estadi Hassan II de Casablanca, de nova construcció. Els estadis de la quota espanyola del Mundial són Anoeta (Sant Sebastià), Camp Nou (Barcelona), Gran Canària (Las Palmas), La Cartuja (Sevilla), La Rosaleda (Màlaga), Metropolitano (Madrid), Nova Romareda (Saragossa), RCDE Stadium (Barcelona, Cornellà-El Prat), Riazor (la Corunya), San Mamés (Bilbao) i Santiago Bernabéu (Madrid). Casablanca, Agadir, Marràqueix, Rabat, Tànger i Fes són les seus marroquines, a més de Lisboa i Porto, a Portugal.

Cargando
No hay anuncios

Els partits del Centenari obriran la competició els dies 8 i 9 de juny al nou estadi Osvaldo Domínguez Dibb de l'Olímpia d'Asunción, al Monumental de Buenos Aires i al Centenari de Montevideo. Un cop obtingut el suport de la FIFA, la presidenta de la comissió gestora de la Federació Espanyola, María Ángeles García, ha recordat que "Espanya va tenir l'honor i el privilegi d'acollir la Copa del Món el 1982, el Mundial del Naranjito que amb tant d'afecte es recorda", i que han passat 60 anys d'aquella elecció i 42 del torneig, que va suposar "un pas endavant en la modernització del país que començava el camí a la democràcia".

Cargando
No hay anuncios

Des del Marroc, el responsable de la seva candidatura, Mouad Hajji, va assegurar que el seu país està preparat per acollir la cita, mentre que el president de la Federació Marroquina, Fouzi Lekjaa, va mantenir que "la candidatura tripartida passarà a la història" i demostrarà que "l'esport i el futbol són una palanca per al desenvolupament socioeconòmic i humà". Aquest serà el segon Mundial a l'Àfrica, després del del 2010 a Sud-àfrica.