FEDERACIONS ESPORTIVES
Esports23/02/2015

"Fiscalitzar l'esport només es pot entendre en un any electoral i amb interès recaptatori"

Josep Maria Gay de Liébana, Gerard Esteva, Andreu Subies i Josep Maldonado debaten al Col·legi d'Economistes sobre la problemàtica tributària i laboral que afecta l'esport català

Martí Molina
i Martí Molina

BarcelonaPer quin motiu l'estat espanyol està fiscalitzant l'esport? Com és que, d'un dia per l'altre, les diferents federacions esportives i, sobretot, els clubs més modestos han passat a tenir inspeccions de treball? I com afectarà tot això al futur de l'esport minoritari o de base? Aquestes són algunes de les preguntes que s'han intentat respondre aquest dilluns al Col·legi d'Economistes de Catalunya, en una taula rodona que ha presentat el degà d'aquesta institució, Joan B. Casas, i que ha comptat amb la presència com a ponents de Josep Maldonado, portaveu d'Esports al Senat pel Grup Parlamentari Català CiU, Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i Andreu Subies, president de la Federació Catalana de Futbol.

El debat l'ha moderat Josep Maria Gay de Liébana, president de la Comissió d'Economia i Finances de l'Esport del Col·legi d'Economistes de Catalunya. "És una problemàtica que no només afecta Catalunya, també a la resta de l'estat. S'ha passat d'un model de l'estil 'campi qui pugui' a un model exemplar de control financer, com si el gran frau a l'economia espanyola fos cosa de l'esport. I no és així", ha dit Gay de Liébana, l'encarregat d'obrir foc. "Ara hi ha un interès recaptatori sense escrúpols".

Cargando
No hay anuncios

"Hi ha un interès recaptatori sense escrúpols", diu Gay de Liébana

A continuació ha estat el torn de Gerard Esteva, que ha recordat la llista de greuges a l'esport català, que han estat motiu de reflexió per part de les 69 federacions esportives catalanes i que han acabat amb un full de ruta reivindicatiu. "És important que es derogui la llicència única perquè això provoca que les federacions perdin capacitat econòmica i autonomia", ha dit d'entrada, destacant també la necessitat de legalitzar el 'pocket money'. "Si a Europa hi ha una cosa que funciona i està ben regulada [ha dit ensenyant un document], cal fer-li cas. No es tracta de pagar un salari a ningú, només de donar diners per compensar les despeses que han tingut, que sovint són en concepte de desplaçament". A banda de desgranar els greuges, Esteva ha acabat reclamant "una llei de mecenatge que beneficiï les empreses i l'esport, com passa a països com els Estats Units, i que compensi la davallada del 70% en les subvencions". "L'aplicació de l'impost de societats burocratitza les entitats més petites i això provoca que augmentin els costos administratius", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

"L'aplicació de l'impost de societats burocratitza les entitats més petites i això provoca que augmentin els costos administratius", explica Gerard Esteva

De la seva banda, Andreu Subies ha parlat de com afecta a la Federació Catalana de Futbol (FCF) aquesta fiscalització de l'esport que pretén el govern espanyol, i que ha acabat amb la convocatòria d'una vaga pel cap de setmana passat i de la decisió de fer un minut de silenci a tots els camps "en senyal de dol per la mort del futbol amateur". "Les entitats que més reben les conseqüències d'aquesta normativa són les que no tenen ànim de lucre", ha explicat Subies. "Els dirigents d'aquestes entitats acostumen a tenir una formació inadequada per tots aquests requisits que es demanen ara. La nostra proposta és seguir amb aquesta protesta i reclamar un règim financer exclusiu per a l'esport".

Cargando
No hay anuncios

"A mesura que avancin les protestes anirà creixent el número de persones que saben quins són els nostres problemes", apunta Subies

Posteriorment, a l'apartat de precs i preguntes, alguns clubs han qüestionat a Subies que, aquesta jornada de vaga, es fes en una setmana amb pocs partits i que molta gent no se n'havia fet ressò. Un tema que ha estat respost pel president de la FCF argumentant que "no podem fer una jornada de vaga i fer-nos mal a nosaltres mateixos" –al·legant a les conseqüències d'aturar completament la competició si no és com a últim recurs– i afegint que "ara se n'ha fet ressò un petit percentatge, però a mesura que avancin les protestes anirà creixent el número de persones que saben quins són els problemes".

Cargando
No hay anuncios

"Aquestes mesures tenen un interès recaptatori; volen controlar l'esport autonòmic, sobretot a Catalunya; i pretendre maquillar les xifres de l'atur", etziba Maldonado

Finalment, el senador Josep Maldonado ha intervingut per explicar la pregunta que li va fer al ministre d'Esports, José Ignacio Wert, i la resposta rebuda per part del govern, en què segons Maldonado es va enrocar en el seu discurs. "Quan un partit té majoria absoluta i no la sap administrar, el que diu va a missa. La majoria absoluta no necessita pactes i, per tant, costa canviar d'opinió. La negociació parlamentària està esgotada i no queda més remei que la mobilització social", ha dit el senador, que ha argumentat quins són, des del seu punt de vista, els motius pels quals el govern espanyol es manté ferm en aquesta legislació sobre la fiscalitat esportiva. "Hi ha un interès recaptatori molt clar, tot i que en el fons s'acabaran ingressant pocs diners. D'altra banda, hi ha voluntat de control de l'esport autonòmic, especialment a Catalunya. I per últim, i tenint en compte que estem en any electoral, el govern té molt interès a aconseguir que es donin d'alta més persones a la Seguretat Social per poder justificar que ha baixat el número d'aturats, encara que sigui només una cosa estadística".

Cargando
No hay anuncios

Una afirmació, aquesta última, que veuen amb bons ulls tots els ponents.