Barça

Quins són els principals noms de la guàrdia pretoriana de Laporta?

Eduard Romeu, durant la seva renuncia pública com a vicepresident econòmic del Barça, va fer servir aquesta expressió

Joan Laporta durant l'acte en què es va exposar la dimissió d'Eduard Romeu, el vicepresident econòmic del Barça
16/03/2024
5 min

BarcelonaUna persona pròxima a Joan Laporta explica a l'ARA que durant el seu primer mandat (2003-2010) l'advocat va ser capaç de mantenir un equilibri entre la quantitat de membres de la junta directiva que eren de plena confiança i la quantitat de membres que no tenien cap problema a portar-li la contrària a l'hora de gestionar el club. En canvi, aquesta mateixa persona considera que l'equilibri es va difuminar des de bon principi en el segon mandat. La tendència s'ha anat accentuant des d'aleshores i ha viscut un punt àlgid aquesta setmana amb la dimissió com a vicepresident econòmic d'Eduard Romeu, que va entrar a la junta directiva el març del 2021 gràcies a l'aval de José Elías, el seu antic soci a Audax.

La compareixença de dijous per edulcorar la sortida de Romeu va contenir una frase –buscada o una mala jugada del subconscient, qui sap– de l'exvicepresident econòmic, dirigida a Laporta, que posa sobre la taula quina és la situació estructural del club en l'actualitat: "Et deixo amb la teva guàrdia pretoriana". És a dir, amb el seu nucli de confiança més fidel que molt rarament li discuteix cap decisió. I qui forma part d'aquesta guàrdia pretoriana?

Joan Laporta i Eduard Romeu fent broma durant l'acte en què es va explicar la dimissió del vicepresident econòmic del Barça.

La guàrdia pretoriana de la junta directiva

Va haver-hi pocs directius entre el públic durant la compareixença de dijous. Però hi van ser el vicepresident Rafa Yuste, la vicepresidenta Maria Elena Fort, Joan Soler, Xavi Puig i Miquel Camps. Tots ells pertanyen a la guàrdia pretoriana de Laporta al Barça. Una de les principals figures d'aquest grup és Yuste. Laporta i Yuste van compartir pupitre amb només sis anys als Maristes de la Immaculada, una escola ubicada al passeig de Sant Joan de Barcelona. Des d'aleshores, han mantingut una amistat infrangible que va desembocar en l'entrada de Yuste a la junta directiva el 2005.

Tres anys després, la que va arribar va ser Maria Elena Fort. Actualment ostenta cinc càrrecs al Barça: vicepresidenta institucional, portaveu, màxima responsable de la junta directiva, presidenta de la comissió d'ètica i de transparència i presidenta de la comissió de memòria històrica. A més, Laporta l'ha postulat més d'una vegada com a futura primera presidenta de la història del Barça. Fa dues setmanes va agafar el càrrec de diputada per Junts al Parlament de Catalunya, però la convocatòria d'eleccions catalanes per al 12 de maig ha canviat l'escenari. Un altre membre molt pròxim a Laporta de la junta directiva és Xavi Puig, el responsable del Barça femení, que sovint gaudeix amb Laporta de nits de festa, l'ha acompanyat en diversos viatges al Pròxim Orient que el president ha realitzat per fer negocis i és advocat associat al bufet Laporta & Arbós.

En alguns d'aquests viatges també ha participat el directiu Joan Soler, el responsable del futbol formatiu. Curiosament, durant la campanya electoral de les últimes eleccions a la presidència del Barça, Soler va ser presentat en un primer moment com a vicepresident esportiu del precandidat Jordi Farré. Però, a última hora, una vegada solucionat l'aval de matinada, va ser nomenat nou directiu de la junta de Laporta. La rellevància de Soler ha anat incrementant-se (és membre de la comissió esportiva), de la mateixa manera que la d'un altre membre de la guàrdia pretoriana, Ferran Olivé.

Xavi Puig, Mateu Alemany, Joan Soler, Joan Laporta, Rafa Yuste i Enric Masip a la gira americana del Barça del 2023.

Amb la dimissió de Ferran Reverter el febrer del 2022, Olivé, que ara és un dels candidats a ser el nou vicepresident econòmic, va obtenir galons malgrat mantenir el seu càrrec de tresorer, perquè va agafar algunes funcions típiques d'un CEO i va passar a dependre directament del president executiu, Laporta. Altres noms pertanyents a la guàrdia pretoriana de la directiva són els de Miquel Camps, omnipresent als actes del club i als desplaçaments, però amb escassa rellevància a l'esfera del poder blaugrana; Alfons Tito Castro, de qui diuen que parla poc, però que quan parla es fa escoltar; Josep Ignasi Macià, el vincle amb les penyes, i Àngel Riudalbas, encarregat de tenir un ull sempre posat al projecte de la Superlliga i un altre dels candidats a rellevar Romeu.

La guàrdia pretoriana de l'estructura executiva

Laporta té un bon nombre de fidels a la junta directiva, però encara és més intensa la relació amb alguns membres de l'estructura executiva, com Manana Giorgadze i Enric Masip. L'amistat de Laporta i Giorgadze ja suma 32 anys. És la cap del gabinet de presidència durant aquest segon mandat de l'advocat i una font propera al mandatari explica a l'ARA que, "quan ella no hi és, al Jan li falta alguna cosa". Giorgadze assisteix a totes les reunions i viatges importants que té Laporta. Qui vol demanar cita amb el màxim mandatari blaugrana el més probable és que es topi amb la frase “parla amb la Manana”. 

Qui poques vegades està absent en una aparició pública de Laporta és Enric Masip, llegenda del Barça d'handbol dels anys 90 i pota esportiva del gabinet de presidència. Durant les aparicions públiques Masip acostuma a situar-se dos metres darrere de Laporta i la seva figura imponent (supera els 1,90 metres) comporta que sigui difícil que passi desapercebut. Per a ell, la lleialtat als seus és un valor innegociable i així ho demostra en persona i a les xarxes socials, sovint de forma vehement. Un altre membre del gabinet de presidència que és inseparable de Laporta, malgrat que mediàticament prefereix viure en un pla menys exposat, és el periodista Jordi Finestres, que rumia el rumb institucional del club i fa tasques de comunicació amb els mitjans.

Dues persones més de la guàrdia pretoriana executiva de Laporta tenen un passat comú en l'etapa negra del Reus Deportiu, que va acabar amb la desaparició de l'entitat el 2021. Bryan Bachner, que ara és el director de Barça Vision (un dels actius del club que ha servit de palanca per fitxar jugadors), va ser el director de CSSB Limited, que va arribar a tenir el 57% de les accions de l'entitat reusenca. D'altra banda, Joan Sentelles, amic de la joventut de Laporta a Castelldefels, és l'actual cap de compres del Barça i va ser conseller del Reus Deportiu entre el 2014 i el 2019.

Alejandro Echevarría, l'home que mou els fils des de fora del club

Però probablement cap persona de les mencionades fins ara en aquest article compta amb l'extrema confiança que Laporta té dipositada en Alejandro Echevarría, el seu excunyat. Echevarría no té cap càrrec al Barça, ni directiu ni executiu, però és un conseller imprescindible de Laporta a l'hora de prendre tota mena de decisions. Sobretot, esportives. Té una gran amistat amb Deco i Xavi Hernández, creada durant el primer mandat de Laporta. Llavors va ser directiu fins que va dimitir al demostrar-se la seva vinculació a la Fundación Francisco Franco. Ara, se'l pot veure habitualment a la llotja de l'Estadi Olímpic Lluís Companys, a les oficines del club i a qualsevol espai de poder del Barça.

stats