El cost de la Fórmula 1 a València: dels "zero euros" promesos per Camps als 100 milions a pagar pels ciutadans

La conselleria d'Infraestructures denuncia que la Generalitat haurà de pagar 98 milions per l'organització del Gran Premi heretats del govern del PP

El TSJ ajorna la decisió sobre Camps i la F-1
Salva Almenar
17/12/2015
3 min

ValènciaL'entrada d'un nou govern a la Generalitat Valenciana el passat 24 de maig ha suposat la fiscalització de la gestió que durant 20 anys van realitzar els diferents governs del Partit Popular al País Valencià i, com era previsible, la denúncia de diverses suposades irregularitats comeses pels govern de Francisco Camps i Alberto Fabra. En sis mesos al capdavant de l'administració autonòmica, el govern que lidera Ximo Puig, i que conformen el PSPV i Compromís, ha denunciat diversos casos que, segons la seva opinió, demostra el balafiament de recursos públics per part del PP.

Les denúncies s'han intensificat en els últims dies –coincidint amb la campanya electoral–, traient a la llum, per exemple, els sobrecostos en la construcció d'escoles durant l'etapa del PP per valor de 1.130 milions o la rebaixa substancial als populars (passant de 40.000 a 5.000 euros) en el lloguer d'un espai públic com l'Àgora de la Ciutat de la Arts i les Ciències el maig de 2014 per a un míting de les eleccions europees. Avui, la Generalitat Valenciana ha denunciat un altre cas que llasta les arques públiques de l'administració i que té a veure amb el cost de l'organització del Gran Premi d'Europa de Fórmula 1.

Segons ha denunciat aquest dijous la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, els costos del circuit de la Fórmula 1 carregats a l'Entitat d'Infraestructures de la Generalitat (EIGE) ascendeixen a 98.133.467 euros. Aquesta xifra correspon als costos d'infraestructures de connexió i instal·lacions complementàries de la F-1 a càrrec de l'Entitat d'Infraestructures de la Generalitat en haver assumit les competències del desaparegut Ens Gestor de la Xarxa de Transports i Ports de la Generalitat.

La consellera Salvador ha recordat que per les obres de la Fórmula 1, "que segons l'anterior Consell del PP no anaven a costar ni un euro als valencians, i que han tingut gairebé nul·la repercussió per als ciutadans, s'haurà d'abonar prop de cent milions d'euros a través d'una entitat, EIGE, quan aquesta empresa pública ha de tenir un objectiu molt clar: dignificar l'habitatge social". I és que Salvador ha assenyalat que mentre que Camps va dir que el Gran Premi costaria "zero euros" als ciutadans, ara la Generalitat es troba que haurà de fer front a 98,13 milions, "el mateix que costaria adequar tot el parc públic d'habitatge".

La titular d'Habitatge ha detallat els conceptes pels quals la seva conselleria haurà de pagar més de 98 milions per la Fórmula 1. Del total, 42.931.660 milions d'euros corresponen a les obres del circuit a la zona del Grau, i 24.990.869 milions d'euros per les obres en la Marina Reial. La resta del deute correspon a la construcció de la zona de "boxes" i "paddock" (22.306.790 euros), als quals s'han d'afegir despeses financeres directes fins al mes de desembre de 2012 (6.805.208 euros), i des de gener de 2013 fins a juliol de 2015 (500.000 euros).

Préstec i factures impagades

Unes despeses que sumen en total 98.133.467 euros, ha assenyalat Salvador, qui ha advertit que, a més, a aquesta quantitat cal afegir un préstec de 60 milions d'euros per finançar part de les obres, i que començarà a amortitzar-se el proper any i fins a 2023, a raó de 7,5 milions d'euros anuals. A més, la consellera ha informat que es van produir importants "sobrecostos" en les obres i en les inversions per un muntant de 16,5 milions d'euros, ja que es van adjudicar per un valor de 73,2 milions d'euros però es van liquidar per 89,7 milions d'euros.

Per últim, la responsable del departament d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha dit que a aquestes quantitat cal afegir que l'empresa Valmor Sports SLU –empresa que la Generalitat va comprar per un euro– acumula un deute de 617.438 euros pel lloguer de les instal·lacions de boxes, corresponents solament als anys 2008 i 2012 ja que de les altres tres edicions (2009, 2010 i 2011) de la Fórmula 1 a València no hi ha constància de cap factura.

Les dues factures trobades de 22 de juliol de 2008 per valor de 499.438 euros i de 28 d'abril de 2012 de 118.000 euros, així com la documentació de la despesa total de les obres de la F-1 han estat traslladades a Fiscalia i al jutjat que està investigant la causa per si poden aportar més informació.

stats