Bàsquet

"No he vist jugar mai Ricky Rubio, però m'agrada perquè és molt bona persona"

La fundació del jugador de la NBA treballa els valors en barris en risc d'exclusió social

entrenament Fundació Ricky Rubio
Bàsquet
06/11/2023
3 min

Sant Adrià de BesòsQuan l'Aleix Camps apareix per la porta de l'Escola Cascavell arriba un dels millors moments del dia per als alumnes d'aquest centre de Sant Adrià de Besòs, un centre que entén l'educació com una funció social. L'entrenador de The Ricky Rubio Foundation és l'encarregat de dirigir una sessió d'una hora amb un grup de nens i nenes que molt probablement no arribaran mai a la NBA, una competició que el base maresmenc no ha començat aquest any perquè ha aparcat el bàsquet per salut mental. Avui és el torn de 6è de primària.

El tècnic arriba carregat de plàtans i peres. "El primer que fem sempre és berenar de manera saludable. És una activitat que ens serveix per fer la transició i per assegurar-nos que tinguin uns bons hàbits", diu Camps a l'ARA. Alguns dels infants van pintats de Halloween, ja que avui han celebrat la festa de la Castanyada. "La sessió de bàsquet inclou dos o tres exercicis, sempre pensants per potenciar un valor. Aquest mes toca el treball en equip", avança. L'entrenador els explica una sèrie de reptes, que hauran de completar amb pilotes de bàsquet i, sobretot, molta comunicació. "¿Us adoneu que sense parlar entre vosaltres no podríeu tenir èxit?", els subratlla.

Un dels exercicis consistia en tapar els ulls per potenciar la comunicació

"El Community Team és un programa adreçat a infants i joves amb l'objectiu de formar, a través de la pràctica del bàsquet, persones competents i reflexives per a la vida. Al llarg del curs es busca desenvolupar habilitats de vida com l'autoconeixement, la comunicació, les relacions interpersonals, la solució de conflictes, el pensament crític o la gestió tant d'emocions i sentiments com de tensions i estrès juntament amb els valors més elementals associats a l'esport com l'esforç, el respecte i el treball en equip", explica Hamza Driouich, el coordinador del projecte.

 "Aquest projecte va acompanyat d'un quadern creat per The Ricky Rubio Foundation per als entrenadors del Community Team. Està dissenyat per formar jugadors i persones amb un futur més obert a partir del joc i la reflexió. És una guia perquè l'entrenador pugui desenvolupar l'educació en valors a través del bàsquet. La metodologia utilitzada reforça el paper dels nens i les nenes com a actors socials del canvi també en el seu àmbit familiar, escolar i de convivència, i això sense deixar d'entrenar-se, divertir-se i jugar a bàsquet", assegura Driouich.

Les activitats del Community Team es desenvolupen en diferents indrets escollits pels serveis socials pel risc d'exclusió social que pateixen els seus joves. Des del Raval (Barcelona), la Mina (Sant Adrià de Besòs), la Font de la Pólvora (Girona) fins a Mataró, Banyoles o el Masnou, d'on és Ricky Rubio i on té lloc la trobada final. "Jo sé qui és Ricky Rubio, és una estrella de la NBA", presumeix un dels nens. "No l'he vist jugar mai, però m'agrada perquè és molt bona persona", respon un altre.

Quan acaba cada entrenament, els participants han d'escriure un missatge a la caixa de les emocions. "És un lloc on recollim de manera anònima algunes de les situacions especials que han viscut durant la setmana i com els han fet sentir. Ens serveix d'excusa perquè parlin obertament sobre les coses que els preocupen o els interessen", apunta Camps.

"Nosaltres buscàvem una activitat extraescolar que oferís l'oportunitat als nostres alumnes de fer esport. No només fan esport sinó que, a més, treballen valors i hàbits saludables. La proposta de Ricky Rubio va ser com un regal per a nosaltres perquè ens vam adonar des del primer moment que teníem la mateixa mirada pedagògica i educativa. Els nens i les nenes estan encantats amb l'activitat, que ha tingut un gran èxit", resumeix Francesc Cortacans, director de l'Escola Cascavell.

"El nostre perfil d'alumnes és variat. Més de la meitat dels nostres alumnes viuen a la Mina. Una de les característiques és que el 40% de l'alumnat és d'altres nacionalitats, especialment de la pakistanesa. L'ètnia gitana també hi té molta presència", detalla.

stats