Futbol botons: l'esport inventat a Catalunya i que pot ser oficial
La modalitat botons, que ha iniciat tràmits parlamentaris per convertir-se en un esport oficial, organitza aquest dissabte un Mundial al Foment Hortenc
BarcelonaHi havia una època, fa cosa d'un segle, que a molts nens els queia la bava quan passaven per davant d'una merceria. Era un temps on no hi havia tanta abundància de joguines i els petits s'entretenien fent volar la imaginació o donant una segona vida als objectes quotidians. En aquella dècada del 1920 el futbol ja havia esdevingut un esport de masses i gairebé tothom tenia ganes d'emular les figures de l'època. Algú, un bon dia, va imaginar-se els jugadors com si fossin peces en un tauler. Amb unes porteries petites, uns botons i un tirador, va idear un joc de taula que ara, cent anys després, va camí de convertir-se en un esport en tota regla.
Arreu del món hi ha altres variants, com poden ser el futbol amb xapes o el Subbuteo, que es va comercialitzar com un joc de taula. Però el futbol botons és genuïnament català, tot i que ha traspassat fronteres i es juga a l'Argentina, el Brasil, Geòrgia, Polònia, Rússia o l'Uruguai. No se sap de qui va ser la idea. Només que va néixer en aquella Catalunya que era una potència tèxtil i que tenia botons per donar i per vendre. De totes les mides i colors. Tot i així, no va acabar de popularitzar-se i no va ser fins als anys 50 i 60 que va guanyar molts adeptes. Els nens que hi havien jugat de petits explicaven el joc als seus fills, i el futbol botons va entrar també a les escoles.
"La diferència entre un joc i un esport és que aquest últim està reglat, té unes normes i un format de competició", explica Enric Albaladejo, president de l'Associació Catalana de Futbol Botons (ACFB) i copresident de la Federació de Futbol Botons de Catalunya (FFBC). Va aprendre a jugar-hi perquè n'hi va ensenyar el seu pare. Avui és un dels impulsors que treballen per popularitzar un joc que ha tingut molts alts i baixos al llarg dels seus cent anys d'història. El penúltim salt va ser a la dècada dels 90, quan va revifar gràcies a un reportatge publicat a El Periódico. El Pipa Club de Barcelona va esdevenir un centre de pelegrinatge on tots aquells que algun dia havien gaudit del futbol botons es trobaven setmanalment per fer partides i competicions. El que passa és que no van saber aprofitar l'impuls i el joc va continuar sent un desconegut per a la gran majoria de la població. "Però va quedar clar que no estàvem sols, que molta gent hi havia jugat". Ja amb el canvi de segle apareixen els primers clubs o associacions. Actualment n'hi ha vuit: tres a Barcelona i un a Reus, Palautordera, Osona, Sant Joan Despí i Esplugues. Hi ha uns 200 jugadors inscrits, una Lliga amb quatre divisions, una Copa i una Lliga de Campions. I aquest cap de setmana, un Mundial.
Com es juga al futbol botons?
Les partides duren trenta minuts. Dos participants amb onze fitxes cadascuna. Els botons tradicionals han quedat obsolets i l'únic que hi ha al tauler és el que fa de pilota. Els defenses i passadors tenen els costats verticals; els davanters, en diagonal, perquè puguin picar la pilota per sobre el porter. A cada tirada es pot moure una fitxa per posicionar-la al camp o bé passar-se la pilota fins a quatre vegades. Això sí, només hi ha set segons per decidir-se o es perd el torn. I els botons no es mouen amb els dits, sinó amb un tirador. "A banda d'emocionant, cal molta concentració, habilitat i sentit tàctic", comenta l'Enric sobre un esport on no hi ha diferències entre nois i noies.
Històricament, tothom havia jugat al futbol botons amb el que bonament tenia a l'abast. "Un grup de nens que xuten una pilota i fan servir dues motxilles per fer de porteria estan jugant. Si hi ha un camp, unes porteries i un àrbitre, estan practicant un esport", reflexiona Albaladejo. Avui el futbol botons té un reglament definit i estricte. El tauler ha de fer 180x120 cm perquè sigui reglamentari, les porteries han de fer 15x3,5 i els botons –les fitxes–, entre 2,5 i 4 cm de diàmetre per un d'alçada (menys el porter, que en fa un i mig).
El camí per convertir el futbol botons en un esport oficial
Amb aquest reglament sota el braç i amb tota la història al darrere, Albaladejo i Carles Garcia, l'altre copresident de la FFBC, van trucar a la porta del Parlament per convertir aquest joc en un esport reconegut oficialment. Ja tenen el sí de cinc formacions polítiques –Junts, ERC, PSC, Comuns i CUP– i confien que els tràmits s'acabaran el primer semestre de l'any vinent. Això els permetrà beneficiar-se d'ajudes públiques, que destinaran a promocionar el futbol botons, i també que entri a més escoles i que els petits aprenguin a jugar-hi. De moment, Catalunya ja és reconeguda per la Federació Internacional de Futbol Taula i participa en competicions d'abast mundial. Adrià Garriga, un jove de Centelles, va competir en la modalitat de xapes al Brasil i va coronar-se campió.
Mentrestant, segueix la feina de formigueta per promocionar el futbol botons i l'última iniciativa és el Mundial, que es disputa aquest dissabte al Foment Hortenc. Seran els 40 millors jugadors de Catalunya, que representaran diferents seleccions. Hi haurà una primera fase de grups i després les eliminatòries, a més de la Copa Platea i el Mundial Infantil Espai Dolç. Les partides comencen a les 9.30 i els campions aixecaran el trofeu pels volts de les dues. Aquell joc que durant molts anys s'havia jugat gairebé en la clandestinitat es prepara per fer el salt a la Primera Divisió.