Barça
Esports24/07/2015

Deu precedents europeus d'exhibició de símbols polítics en camps de futbol

L'exhibició d'estelades a Berlín no ha estat el primer cas en què es mostren símbols nacionals, ja que anteriorment ha passat en altres partits europeus sense sanció de la UEFA

Roger Requena
i Roger Requena

BarcelonaLa multa de 30.000 euros al Barça per l'exhibició d'estelades i crits d'independència per part dels seus aficionats a la final de la Lliga de Campions a Berlín és causada, segons la UEFA, per la vulneració de l'article 16 2E. En ell, s'exposa la prohibició de "l'ús de gestos, paraules, objectes o qualsevol altre mitjà per transmetre qualsevol missatge no apte per a un esdeveniment esportiu, en especial els que són de naturalesa política, ideològica o de naturalesa provocativa". Malgrat això, la final de Berlín no és el primer cop que una afició exhibeix símbols nacionals en un partit europeu. De fet, al llarg dels últims anys es troben diferents precedents que no han acabat amb cap tipus de sanció.

1. Final de la Copa de la UEFA (2003). El 23 de maig de 2003, aficionats del Celtic de Glasgow i del Porto es van aplegar a La Cartuja de Sevilla per veure els seus equips disputar la final de la UEFA. Els escocesos, majoritàriament d'ideologia partidària del republicanisme irlandès, van desplegar i estendre diverses banderes irlandeses tant a la grada com a la pista olímpica de l'estadi.

2. Final de la Lliga de Campions (2006). El 17 de maig de 2006, el Barça va guanyar la seva segona Copa d'Europa. En els instants previs a l'inici de la final, contra l'Arsenal, els aficionats catalans van mostrar un mosaic amb els colors blaugrana, a més de la senyera, a la part superior.

Cargando
No hay anuncios

3. Final de la Copa de la UEFA (2008). El 14 de maig de 2008, el Glasgow Rangers i el Zenit St. Petersburg es van trobar al City of Manchester en el darrer partit d'aquesta competició. Els aficionats escocesos van mostrar banderes britàniques petites i també grans. A més, els seguidors russos van respondre fent salutacions de tipologia nazi.

4. Semifinal de la Lliga de Campions (2007). L'1 de maig de 2007, en un duel contra el Chelsea, aficionats del Liverpool van desplegar una bandera que expressava "We are not English, we are Scouse" ("No som anglesos, som 'Scouse'"). Els aficionats del Liverpool utilitzen aquesta paraula per reforçar el sentiment identitari d'un tipus de dialecte i accent que es parla a la zona de Merseyside.

Cargando
No hay anuncios

5. Final de la Lliga de Campions (2010). El 22 de maig de 2010, minuts abans de la final al Santiago Bernabéu entre Inter de Milà i Bayer de Munic, els aficionats italians, a banda d'una gran pancarta amb l'escut del seu equip, van completar un gran mosaic amb la bandera italiana als costats.

6. Semifinals de la Lliga de Campions (2012). El 17 d'abril de 2012, el Bayern rebia a Munic el Reial Madrid amb un gran mosaic amb un mapa d'Europa en vermell i un brau al centre de la península Ibèrica.

Cargando
No hay anuncios

7. Final de l'Europa League (2012). El 12 de maig de 2012, a Bucarest, Atlètic de Madrid i Athletic Club s'enfrontaven per decidir el guanyador de la segona màxima competició de clubs europeus. En el mosaic previ al partit els aficionats madrilenys van exhibir els colors de la bandera d'Espanya en la part superior de la graderia.

8. Semifinals de la Lliga de Campions (2013). El 30 d'abril de 2013, el Reial Madrid rebia el Borussia Dortmund al Santiago Bernabéu amb un gran mosaic a un dels seus gols, amb la silueta de la Copa d'Europa, pintada de blanc i violeta, i dues banderes espanyoles als laterals.

9. Quarts de final de la Lliga de Campions (2014). El 9 d'abril de 2014, Atlètic de Madrid i Barça van enfrontar-se en la màxima competició europea. En el mosaic que va mostrar l'afició local, els madrilenys van mostrar dues banderes espanyoles, una a cada un dels gols.

Cargando
No hay anuncios

10. Semifinals de la Lliga de Campions (2015). El 5 de maig de 2015, la Juventus va rebre el Reial Madrid al seu camp amb un gran mosaic en anglès que deia "We are ready" ("Estem llestos"), i mostrava la bandera italiana a tots dos gols.

La diferència entre aquests casos i el de Berlín, i d'aquí la sanció de la UEFA, és que l'estelada i els càntics que es van sentir a l'Olímpic de Berlín no són oficials, sinó una representació simbòlica d'una reivindicació política.