Esports
Esports13/12/2022

El futbolista iranià Amir Nasr-Azadani serà executat

Exjugador de la Primera Divisió del seu país, havia participat en les manifestacions contra el règim teocràtic

BarcelonaEl futbolista de 26 anys Amir Nasr-Azadani ha estat condemnat a mort, segons el portal IranWire. Nasr-Azadani, que ha jugat tres temporades a la Primera Divisió de l'Iran, es va mostrar molt crític amb el règim islamista i ara ha estat condemnat a mort per "traïció a la pàtria". Nasr-Azadani, que ara jugava a la Tercera Divisió del seu país, havia estat un dels joves que havien criticat la repressió de les autoritats contra els manifestants que reclamen més llibertat i respecte per les dones. El sindicat de jugadors internacional FIFpro ha denunciat el cas: ha exigit que la sentència no sigui executada i ha explicat que tant ell com la seva família havien rebut amenaces per aquesta posició. Un altre futbolista, Voria Ghafouri, també va ser detingut per ser crític amb els aiatol·làs fa unes setmanes.

Cargando
No hay anuncios

L'Iran viu uns mesos tensos després de la mort de centenars de manifestants que participaven en les protestes que han sacsejat el país en els últims dos mesos, després de l'assassinat de Mahsa Amini per part de la policia de la moral per no dur el vel ben posat. La família d'Amini, una dona d'origen kurd, va assegurar que va ser brutalment torturada des del moment que va ser forçada a pujar al furgó policial. Les forces de seguretat van dir que va patir un atac de cor, però milers de persones no s'ho van empassar. La repressió ha provocat centenars de morts i, de fet, una nova llei autoritza els tribunals a condemnar a mort els manifestants detinguts aquests dies. La violència hauria deixat més de 400 morts i escenes icòniques, com manifestants cremant la casa museu de Khomeini a la seva ciutat natal o milers de dones cremant els seus vels. Molts esportistes han demostrat el seu suport a les manifestants, amb jugadors de l'equip de futbol platja o de voleibol fent el gest de tallar-se un tros del cabell, un dels gestos que s'han globalitzat en contra del règim. Al Mundial del Qatar, la majoria de jugadors es van negar a cantar l'himne en senyal de protesta. I en el partit Iran-Estats Units es van produir agressions d'aficionats partidaris del règim a altres iranians que portaven pancartes recordant la figura de Mahsa Amini.

Dos executats

L'Iran ja ha executat dues persones per haver participat en les protestes contra el règim teocràtic. Segons l'agència oficial Mizan, dilluns va ser executat Majireza Rahnavard, un jove acusat d'haver apunyalat dos membres de les forces de seguretat durant una protesta el 17 de novembre a la ciutat de Mashhad. Rahnavarard treballava com a dependent en una botiga de fruita, i fa uns dies va rebre la visita a la presó de la seva mare. "No li van dir res de l'execució i la mare va marxar amb un somriure, pensant que el seu fill seria alliberat aviat. Aquest matí ha trobat el seu cos quan les forces de la República Islàmica l'enterraven en secret", va denunciar a Twitter el grup d'activistes 1500 Tasvir, un col·lectiu que des de novembre del 2018 denuncia des de l'anonimat la repressió. Abans havia estat executat Mohsen Shekari, també de 23 anys, després de tres dies de vaga general. Shekari, que segons va declarar el seu oncle es va presentar davant el tribunal que el va condemnar amb evidents signes de tortura, va ser condemnat per "fer una guerra contra Déu" per haver erigit barricades i haver ferit un membre de la milícia pro règim Basij. Les autoritats estan castigant alguns col·lectius que havien destacat en les protestes, com esportistes, aficionats del futbol o cantants de hip-hop. Un d'ells, Toomaj Salehi, també podria ser condemnat a mort.

Cargando
No hay anuncios

El portal opositor IranWire informa que hi ha un total de 28 manifestants que han estat condemnats a mort des de l'inici de les protestes, fa gairebé tres mesos. El grup de defensa dels drets humans Human Rights Activists in Iran ha identificat 488 morts (inclosos 68 menors) en la repressió de les protestes, on han estat detingudes almenys 18.259 persones. Es tracta del principal desafiament al règim dels aiatol·làs en els seus 43 anys d'història.