Genètica Perica reacciona al moviment accionarial de l'Espanyol: ofereix 80 euros per acció
El portaveu Roman Escuer assegura que la seva única intenció és "reforçar la posició" del grup que lidera Sergio Oliveró
BarcelonaEls canvis accionarials que està vivint l'Espanyol en les últimes hores, i que portarà el fins ara màxim accionista blanc-i-blau, Daniel Sánchez Llibre, a comparèixer aquest dimarts a la tarda al Power8 Stadium per explicar la venda del seu paquet d'accions al grup xinès Rastar Group, ha provocat una reacció ambiciosa –i fins i tot desesperada– en el principal grup opositor, Genètica Perica. El grup que lidera Sergio Oliveró ofereix als petits accionistes 80 euros per cada acció que els vulguin vendre, en un moviment que els hauria d'ajudar a ampliar l'actual 23% de poder que tenen sobre el club. "No pretenem posar bastons a les rodes a ningú, només volem reforçar la nostra posició", ha dit a l'ARA el portaveu Roman Escuer. "Estem contents que un grup com Rastar s'hagi decidit a invertir en l'Espanyol. Benvinguda sigui la inversió. És necessària i, a més, és engrescadora. Però volem preservar l'essència del club i per això llancem aquesta proposta", ha ampliat.
Escuer s'ha mostrat reservat fins a saber tots els detalls d'un acord que encara està pendent de l'autorització dels governs espanyol i xinès. L'ambició de Genètica Perica també s'haurà de readaptar a l'espera de confirmar si la pròxima junta general d'accionistes té caràcter "ordinari o extraordinari". "No sabem com reaccionarà l'accionariat ara, però després de reunir-nos ahir, vam creure que havíem de fer aquesta proposta", ha afegit, sense atrevir-se a calcular les accions que podran reunir en les pròximes setmanes. En cap cas, però, podrien oferir gaire resistència a la força de Rastar, que podria arribar fins al 56%.
Oliveró va fer una oferta
La decisió final de Sánchez Llibre en favor del conglomerat xinès Rastar Group trenca les negociacions que el màxim accionista havia mantingut amb altres empreses i, també, amb Genètica Perica. "Ens hem reunit en diverses ocasions, especialment les últimes setmanes. Érem conscients que hi havia moltes ofertes, però nosaltres vam fer una proposta ambiciosa, respectant exactament les condicions que posava Sánchez Llibre", explica Escuer, amb referència als avals que marcaven el conflicte en les negociacions. L'oferta, assegura, era fins i tot "superior a la del grup nord-americà". "Era una molt bona oferta i crèiem que era la millor per a l'Espanyol. Però suposo que ha acabat decidint per interès personal", sentencia Escuer. Més tard, Sánchez Llibre ha titllat "d'horrorosa" la proposta de Genètica Perica, perquè només volia comprar el 32% d'accions de Sánchez Llibre i Condal.
En paral·lel a la reacció de Genètica Perica, Rastar Group, a través d'un comunicat, ha confirmat l'acord a què ha arribat amb Sánchez Llibre i Ramon Condal, pendent del vistiplau espanyol i xinès. En el text, l'empresa xinesa assegura que vol fer una inversió de 60 milions d'euros, com ja explicava l'ARA en l'edició d'ahir. El més urgent, però, serà un préstec de 12 milions d'euros, que serviran per posar al dia el pagament del deute amb Hisenda i reforçar la tresoreria del club. La compra d'accions que vol fer Rastar li donarà entre el 45,1% i el 56% de les accions de l'Espanyol. Després, expliquen, invertirà 45 milions d'euros més "per potenciar el club". "El més important ara és que el club pugui funcionar amb normalitat, sense angoixes financeres. Després tenim altres plans per al desenvolupament comercial i esportiu del club tant a Espanya com a escala internacional, ja que el nostre projecte és a llarg termini. Hem vingut per quedar-nos", assegura el president i conseller delegat de Rastar, Chen Yansheng.
L'Espanyol, d'altra banda, també hi ha dit la seva: "Ens congratula l'interès de Rastar Group i el seu president cap al club i la seva aposta decidida per enfortir l'entitat i, amb ella, el sentiment de milers i milers d'aficionats blanc-i-blaus". L'entitat es mostra "convençuda" del seu "potencial creixement" i exhibeix la "plena seguretat" en la nova realitat accionarial que s'obre ara.