Bàsquet - Lliga Endesa

«A la tele de casa meva només miro bàsquet i 'Tor'»

L'entrenador Gerard Encuentra lidera amb tan sols 34 anys el projecte del Hiopos Lleida, que s'estrena a la Lliga Endesa

3 min
Gerard Encuentra, entrenador del Hiopos Lleida

LleidaGerard Encuentra (34 anys) és més jove que molts jugadors de la Lliga Endesa, però la seva ment precoç s'ha convertit en el far del Hiopos Lleida, que aquest diumenge debuta a la màxima competició. "Ser tan jove té algunes coses bones, com rebre elogis, però altres de dolentes, com que et respectin una mica menys. No em refereixo als jugadors, que sempre han cregut en mi. Hi ha moments en què m'hauria agradat aprendre més d'altres entrenadors, però m'he hagut d'anar fent a mi mateix", assegura.

Animat pel seu pare, Encuentra es va decantar pel futbol quan encara era un marrec, però tenia tan poca habilitat que el posaven de defensa amb l'única missió d'allunyar pilotes. Aquell noi va entendre ràpid que el seu fort era el bàsquet. Quan tot just era jugador de minibàsquet, es va reunir amb els amics per veure en una pantalla gegant l'històric ascens del Bàsquet Lleida a l'ACB. Era l'any 2001 i aquell nen no s'imaginava que 23 anys després seria l'entrenador del Hiopos Lleida, un projecte il·lusionant que fa uns mesos va aconseguir l'ascens a la Lliga Endesa.

Encuentra entén millor que ningú què significa l'ascens per a una ciutat com Lleida. “Quan anava caminant cap al pavelló molts dies somiava despert i mirava d'imaginar-me com seria l'ascens. Per a algú de Lleida, com jo, haver-ho pogut viure fa que la realitat hagi superat el somni. És una sensació que no es pot descriure amb paraules”, assegura.

Gerard Encuentra celebrant una cistella durant la Lliga Catalana.

La Lliga Endesa 2024-25 té cinc equips catalans. Sis, si es té en compte el MoraBanc Andorra, un club adscrit a la Federació Catalana. “Això parla molt bé del nivell que hi ha aquí, on el bàsquet es viu de manera molt especial. Les nostres lligues són molt competitives i el nivell dels entrenadors és molt bo. Això és clau perquè els jugadors joves evolucionin bé. La formació sempre ha anat un pas endavant amb propostes molt innovadores”, opina Encuentra. L'entrenador manté els peus a terra. “Vaig aprendre molt quan vaig ser entrenador ajudant de Joan Albert Cuadrat”, reconeix. Pedro Martínez és una altra de les seves debilitats. “A la tele de casa meva només miro bàsquet i Tor”, confessa.

Forjat lluny dels grans focus mediàtics, aquest entrenador català és el líder d'un equip que la temporada passada va sorprendre tothom. Primer, per la manera de jugar. Després, pels resultats. “Que la gent parli bé del joc de l'equip sempre agrada perquè serveix per reconèixer la feina que hi ha darrere de la proposta. Fa temps que modelem aquest equip. El mèrit cal donar-ho als jugadors, que són els que executen les nostres idees i són capaços de fer les coses en el moment oportú. La nostra feina ha estat posar-los en situacions en què se sentin còmodes per explotar les seves virtuts”, confessa el tècnic, que aquest diumenge s'estrenarà a la Lliga Endesa contra el Casademont Saragossa.

"Lleida respira bàsquet"

La pissarra d'Encuentra aposta sempre per la valentia. “M'agrada jugar ràpid, que el meu equip aposti per la transició. Per aconseguir-ho cal aconseguir bones defenses i tancar el rebot. És la manera d'assegurar-te el ritme que vols proposar. Quan no ho aconseguim i el rival ens obliga a jugar en estàtic, prefereixo proposar estils de joc en què no estigui clar el focus de l'atac. Per això és bàsic passar-se bé la pilota”, analitza Encuentra.

El que passa al vestidor és tan important com el que passa a la pista. “M'agrada que hi hagi un bon clima de feina i un bon ambient. Ser una pinya és bàsic. Aquest projecte ha apostat per jugadors amb molt bona implicació. La clau és que entenguin bé el projecte, que és humil, i què significa per a la gent. La ciutat de Lleida respira bàsquet, i això s'ha de saber gestionar”, resumeix.

stats