PRIMERA DIVISIÓ

El Girona vol sortir-se amb la seva a desgrat dels veïns de Vilablareix

Les plataformes contràries a la construcció de la ciutat esportiva blanc-i-vermella presentaran al·legacions al projecte

Imatge de la futura ciutat esportiva del Girona a Vilablareix
16/03/2023
4 min

GIRONALa ciutat esportiva del Girona, la City Football Academy Girona, que tindrà la seu a Vilablareix, no és rebuda amb els braços oberts. Des dels primers rumors que apuntaven al fet que la nova casa blanc-i-vermella es faria realitat sobre els terrenys agraris del Pla de la Massana, els veïns de la zona, constituïts com a plataforma, Naturalistes de Girona i Unió de Pagesos, treballen per a aturar-ne la construcció. "No sabria dir què passarà, però crec que per definir-ho, la mobilització ciutadana serà important. I nosaltres, òbviament, presentarem al·legacions i farem el que faci falta", diu a l'ARA Raúl Domínguez, portaveu de Salvem Vilablareix. "Tot i que l'Ajuntament s'hi hagi mostrat favorable, hem de deixar clar que el poble, com a ciutadania, rebutja el projecte", rebla la mateixa font.

"Hem vist molts terrenys, hem valorat moltes coses i hi ha hagut moments difícils. Hem estat tres anys a Segona, hem passat una pandèmia, però mai hem deixat de treballar per fer-ho possible. Aquest és un èxit de tots i és un projecte que ens farà créixer encara més. Hem trobat la casa que buscàvem i és una casa per a tota la vida. I el fet que hi hagi un mas del segle XVI, la Massana, li dona un valor afegit", explicava Pere Guardiola, durant l'acte de presentació d'un projecte en el qual el Girona invertirà uns 25 milions d'euros, la gran majoria amb els fons destinats a infraestructures del pla LaLiga Impulso, regat amb els milions del fons CVC.

Recollida de signatures dels veïns de Vilablareix contra la ciutat esportiva del Girona.

Vilablareix no va ser l'única opció, ja que el club, que sempre es va moure en un radi d'un màxim de 15 km al voltant de la ciutat i de Montilivi, va tenir converses amb els alcaldes de Girona, Salt, Sarrià, Quart, Celrà, Sant Gregori i Vilablareix, com va reconèixer el president Delfí Geli: "No ens hem volgut precipitar perquè teníem clar que havíem de trobar el millor lloc. No ha sigut fàcil, ja que hi ha molts factors a tenir en compte: metres, espai, entorn, ubicació... I al final hem trobat el lloc ideal". Amb el que no comptaven era amb l'oposició dels veïns.

"Ens volen vendre la moto"

Els habitants de Vilablareix tampoc estan contents amb les formes, perquè se senten enganyats: es van trobar amb l'oficialitat del projecte quan a ells no se'ls havia dit res. "Hem tingut reunions amb l'Ajuntament, de manera conjunta i individualment. És cert que sempre ens havien dit que no sabien res: els havien comentat l'interès del Girona i havien conversat amb els representants del club, però que en cap cas hi havia una proposta en ferm. Ens deien que com que no hi havia res oficialment, la seva era una postura expectant, malgrat que el que els havien explicat, els agradava. I mentre ens deien que no havien entrat cap projecte, arriba una bustiada amb un tríptic que l'explica. Hòstia, per no haver entrat res, bé que en feien publicitat!", es queixa Domínguez, que també valora el paper del Girona: "Directament, no hi hem parlat. Però tenim la constància que volen trobar-se amb els veïns per dir les coses positives que tindrà el projecte. Bàsicament, el que volen és vendre'ns la moto". "Construir això a la Massana vol dir un canvi d'usos en sol no urbanitzable per la via ràpida: sense modificar el planejament i sense avaluació d'impacte ambiental", exposen.

El Girona es defensa deixant clar que vol "formar part" de la comunitat i que la City Football Academy Girona no serà només patrimoni exclusiu del club. "Durem a terme diferents actuacions per a la preservació de l'entorn i millores que repercutiran positivament en el municipi i els seus veïns, amb iniciatives de caràcter mediambiental i de salut i activitat física amb accions concretes en ecologia i biodiversitat que tinguin impacte en l'entorn de la CFA o el compromís de compensar l'emissió de CO₂ que tingui la instal·lació", reconeixia el club en el seu comunicat de premsa.

"No ens enganyem –diu un dels veïns de la plataforma, que fa uns dies va reunir més de 600 signatures en contra de la construcció de la ciutat esportiva–, el projecte ens l'han venut com un bé per al poble, però no deixen de ser interessos econòmics privats amb capital àrab que imperen sobre l'interès públic. A Vilablareix ja tenim un camp de futbol meravellós. I un pavelló fantàstic i parcs de salut i carril bici i passeig fluvial. També tenim un centre cultural potent, Can Gruart, on convidem la gent del Girona a fer-nos les xerrades sobre salut que prometen... Però sobretot hi tenim camps on els nostres pagesos i pastors s'hi guanyen la vida i que, alhora, fan de cinturó verd per al territori. De veritat que ens ho volem carregar?"

El Girona construirà set camps de futbol (tres de gespa híbrida –un, amb graderies– i quatre d'artificial) que acolliran els primers equips masculins i femenins, el Genuine i el futbol formatiu. Per primera vegada, tota l'activitat blanc-i-vermella es concentrarà en un mateix espai de 23 hectàrees. El mas de la Massana serà la seu institucional i d'oficines del Girona. Està previst que les obres comencin el segon semestre del 2023. "La City Football Academy Girona serà la segona més gran del grup, només superada per la de Manchester", presumia Ferran Soriano. "La pilota és a la teulada de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona. Caldrà veure quin informe farà. Nosaltres ens continuarem mobilitzant", finalitza Domínguez. La partida encara no s'ha acabat.

stats