Mercat de fitxatges
Esports18/08/2024

La gran obsessió de Javier Tebas

La Lliga torna a ser la competició europea que fitxa els jugadors més cars

Guillem Delso
i Guillem Delso

BarcelonaEls anys daurats del binomi Messi-Cristiano a la Lliga van deixar pas a un llarg sotrac de decadència. Les estrelles de la competició eren Antoine Griezmann, Karim Benzema o un Robert Lewandowski en hores baixes. Tots ells grans futbolistes, però cap crac mundial. La Premier League anglesa, amb molta més capacitat econòmica per tancar fitxatges de renom, va avançar per la dreta. Això canvia aquesta temporada. L'arribada de Kylian Mbappé, l'eclosió de Lamine Yamal i la constatació de Vinícius Júnior confirmen la tornada de les estrelles mundials a la Lliga. El polèmic Javier Tebas ho ha aconseguit.

Gran part de la culpa la té el Reial Madrid, que ha aconseguit ajuntar a la seva plantilla tres dels quatre jugadors amb més valor de mercat del món: Mbappé, Vinícius i Bellingham. Al Barça l'estiu ha confirmat Lamine Yamal com l'estrella de l'equip, i ha descobert el jugador mataroní als ulls de tot Europa. Ara bé, els seus tot just complerts 17 anys obliguen a anar molt amb peus de plom. El tercer en discòrdia, l'Atlètic de Madrid, no ha volgut quedar-se enrere i també ha portat la seva estrella. L'argentí Julián Álvarez arriba del Manchester City a canvi de 75 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Fitxatges a la capital

El Madrid i l'Atlètic han sigut els principals animadors del mercat estival a la Lliga. Els d’Ancelotti han pogut confirmar, després de set anys d’anades i vingudes, l’esperadíssim fitxatge de Mbappé, lliure de traspàs un cop acabat el seu contracte amb el París Saint-Germain. Així i tot, serà el jugador més ben pagat de l’equip: cobrarà quinze milions d’euros anuals més trenta de prima de fitxatge per haver fitxat en condició d’agent lliure. Florentino Pérez ha completat el mercat amb una incorporació que ha passat sota el radar. Seguint la línia de Vinícius o Rodrygo, arriba Endrick. Un davanter brasiler de 18 anys que ha costat 50 milions d’euros. 

Cargando
No hay anuncios

Més mogut encara està sent el mercat per al rival ciutadà, l’Atlètic de Madrid. Els de Simeone, després de diverses temporades sense invertir en grans fitxatges, han passat a l'acció. Julián Álvarez, davanter argentí de 24 anys, arriba procedent del Manchester City a canvi de 75 milions d’euros més 20 en variables. Es converteix en el segon fitxatge més car de la història dels matalassers, tan sols superat per Joao Félix. A l’arribada d’Álvarez cal sumar-hi la del central Robin Le Normand (Reial Societat) i la del davanter Alexander Sorloth (Vila-real). Tots dos per 30 milions d’euros. S’hi podria afegir per 40 milions l’anglès Conor Gallagher, procedent del Chelsea i a qui ja s’ha vist a l’estadi de l’Atlètic, però el fitxatge està encallat. 

Cargando
No hay anuncios

La pugna amb la Premier League

El desembarcament de nous cracs a la Lliga torna a obrir el debat de quina és la millor del món. La Premier League s'havia guanyat l'etiqueta en els últims anys amb el duel Manchester City - Liverpool al camp i Guardiola-Klopp a les banquetes. Ara el duel és entre el City i un Arsenal d'Arteta sense cap estrella mundial al seu planter. El Liverpool comença a recuperar el seu nivell, però el Chelsea i el Manchester United segueixen en hores baixes. El noruec Haaland és ara la punta de llança d'una Premier menys trufada d'estrelles amb relació a la Lliga.

Cargando
No hay anuncios

El que sí que comparteixen el campionat espanyol i l'anglès és l'elenc de grans actors secundaris. Amb Dani Olmo, Rodrygo o Griezmann per una banda i De Bruyne, Salah o Saka per l'altra. La diferència rau en les cares noves. El davanter anglès Dominic Solanke i el central francès Leny Yoro són, de moment, els dos fitxatges més cars de l'estiu a Anglaterra. Per posar en perspectiva el seu nivell, cap dels dos va ser convocat a l'Eurocopa. L'un va costar 75 milions. L'altre, 62.

La rivalitat Mbappé - Lamine Yamal

Per assegurar la recuperació de la Lliga, l'ínclit Tebas ja somia amb la rivalitat Mbappé - Lamine Yamal. Al president de la patronal li encanta vendre duels entre els dos millors del món, un al Barça i l’altre al Madrid. Ja va explotar-ho durant l’etapa de Messi i Cristiano. Ara per ara, sembla un projecte de futur. Mbappé encara ha d’aterrar a Madrid i confirmar-se com el millor jugador de l’equip i líder del vestidor. La qual cosa, amb Vinícius rondant per allà, no es pot donar per segura. Pel que fa al Barça, tothom demana calma amb Lamine Yamal. Així s’ha d’entendre la maniobra de donar-li el dorsal 19 i no carregar-lo d’una pressió extra deixant-li el 10. Confirmar en un futur aquesta rivalitat elevaria substancialment el prestigi de la Lliga i la tornaria a posar al centre de totes les mirades.

Cargando
No hay anuncios