RAMADERIA

El cavall sosté el camp amb el Gran Premi Nacional de trot com a estímul esportiu

Dels 25.170 caps, 960 competeixen en aquesta disciplina, i el sector equí disposa de 3.740 explotacions al conjunt de les Balears

El cavall sosté el camp amb     el Gran Premi Nacional de trot com a estímul esportiu
Miquel Barceló
17/05/2019
3 min

PalmaLa 86a edició del Gran Premi Nacional del Trot arriba a Son Pardo aquest diumenge, 19 de maig. La cursa reuneix els cavalls i egües de tres anys que millors registres han assolit en les proves prèvies de classificació, i esdevé la gran festa del trot, l’esport més genuí de les Balears. El Gran Premi és l’aparador principal d’un sector que genera un impacte econòmic important per al sector primari. Hi ha una gran roda comercial al voltant del cavall, que té en el trot el seu major exponent, començant per la cria de poltres (217 durant el 2018), segons destaca Rafel Manera, president de l’Associació de criadors (Astrot) i director tècnic de la Federació Balear de Trot (FBT).

Manera assegura que “no existeix a l’Estat cap altra comunitat capaç d’agrupar el sector del cavall i fer-ne un referent internacional com s’ha fet a les Balears”. En aquest objectiu, hi contribueix el canal temàtic Equidia, que retransmet 186 curses des de Son Pardo per a més de 40 països i alimenta la cadena internacional de joc amb una línia d’apostes sobre els millors trotons de les Illes. En canvi, la manca de legislació autonòmica en matèria de joc impedeix que a Balears es puguin fer apostes si no és a les finestres de l’ hipòdrom de Son Pardo.

Des del punt de vista social, el món del cavall afavoreix l’associacionisme entorn dels criadors, propietaris, amateurs, aprenents, joqueis, entrenadors, la societat hípica, la federació hípica, clubs, ranxos, club de dames, minitrot... i així fins a arribar a uns 5.000 associats.

Rafel Manera explica que un dels estudis sobre el sector eqüestre al conjunt de l’Estat, dirigit per Deloitte, conclou que té un impacte econòmic global de 5.300 milions d’euros pel moviment que generen 723.000 cavalls. D’aquest cens, 25.170 caps (17.000 pura raça) estan registrats a l’Arxipèlag (3,4% del cens de l’Estat) amb un impacte sobre l’economia d’uns 185 milions d’euros anuals, 34 milions dels quals provenen directament del trot amb 960 cavalls en competició. Un cavall sol generar una despesa de manteniment de 182 euros/mes, xifra que puja a 590 euros/mes si es tracta de trotó de competició.

Balears disposa del 20% de les explotacions ramaderes de cavalls d’Espanya. A les Illes, segons la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, n’hi ha 3.740 d’actives. Generen un cicle econòmic dinàmic partint, per exemple, del cultiu de farratges del qual consumeixen un 70% de tota la producció. El Pla de Sant Jordi és la zona de més cultiu d’alfals. El sector equí també consumeix unes 42.000 tones de civada, un 40% de la que es produeix, a més d’altres productes agrícoles fins a arribar a quasi 90.000 tones.

L’organització de les corregudes i el manteniment de les instal·lacions a Mallorca està sota el control de l’Institut de l’Esport Hípic de Mallorca (IEHM), que depèn del Consell i que presideix des de 2015 Jaume Ramis amb dos escenaris: l’hipòdrom de Son Pardo a Palma i l’hipòdrom de Manacor.

La graella del Gran Premi

La cursa del 86è Gran Premi Nacional començarà a les 18 h i ofereix un total de 100.000 euros en metàl·lic. El guanyador s’emportarà, a més de 46.000 euros, la ceràmica creada per a l’ocasió per l’artista Joan Pere Català. La graella de sortida dels 16 competidors de tres anys (11 cavalls i 5 egües) que se situarà a la pista de l’hipòdrom de Son Pardo seguirà aquest ordre: Genes Maker SB (J. Riera S.), Grizabella (J. Bauzá), Glamour de Font (M. Mestre), Gas de Font (J. A. Riera), Guacamole (A. Frontera), Gin Tonic Duran (G. Andreu), Gina Star (M. A. Binimelis), Goliat de Clide (I. Vinent). En una segona línia: Good Power (A. Valls), Gamusina Rossa (F. Bennàssar), Gibson (J. M. Juan), General Mauritius (A.A. Leonardo), Glitter Cm (B. Bennàssar), Geni de Roser (J. Villalonga), Go Above (B. Mascaró) i Garajadi CL (B. Llobet).

Un revulsiu per al medi rural lligat a altres sectors

Amb una ramaderia vacuna quasi testimonial i una d’ovina en descens, el cavall apareix com el millor revulsiu per al desenvolupament sostenible de les zones rurals. No sols ajuda a la reconversió del sector agrícola, sinó que també enriquexi subsectors lligats al seu manteniment. Empreses de venda d’aliments animal, tranports, organització d’espectacles, domadors, veterinaris, ferradors, cuidadors, entrenadors, criadors, instal·ladors de quadres i un llarg etcètera de professions tenen en el món hípic un camp de treball i dinamisme comercial important, i molts pagesos hi troben guanys amb què millorar les seves rendes.

stats