Guardiola aposta pel joc de posició per escapar-se del voraç Leverkusen
Guardiola analitza que “s’ha de fer córrer molt la pilota” davant un Bayer que és “imparable en la dinàmica d’anar i tornar
MunicQuan l’abril de 2013 un periodista alemany va preguntar a Jupp Heynckes si li havia demanat consells al que seria el seu successor, Pep Guardiola, a l’hora d’afrontar la semifinal de la Lliga de Campions contra el Barça, el llavors entrenador del Bayern es va indignar ostensiblement. “Sisplau, respecti’m a mi i la meva feina. No he consultat mai ningú per saber res d’un rival. No necessito ningú per analitzar un adversari”, va irritar-se el veterà tècnic alemany.
Segurament Luis Enrique usaria ara un to similar si se li preguntés si trucaria al seu amic Guardiola per tenir estudiat el Bayer Leverkusen, rival de la fase de grups del Barça en la Champions League. El tècnic blaugrana i els seus auxiliars ja deuen tenir referències del conjunt renà i tampoc caldrà que Guardiola els reveli cap secret. L’entrenador català ha desgranat aquest migdia totes les característiques del Leverkusen, que precisament demà visita Munic empatat a sis punts amb el Bayern i el Borussia Dortmund al capdavant de la classificació després de dues jornades de Bundesliga.
“No és la meva feina analitzar el Barça-Bayer Leverkusen de Champions League”, ha tallat Guardiola quan el director de comunicació del club muniquès, Markus Hörwick, com és habitual, ha fet les primeres preguntes de la roda de premsa.
Però, esclar, l’entrenador català s’ha deixat anar quan ha valorat el potencial del seu rival de demà.“El Leverkusen és una gran competidor per a nosaltres en la lluita pel títol. No diré que és el principal, però sí que cal tenir-lo en compte a la Bundesliga. És un equip únic, especial en el seu estil de joc”, ha destacat Guardiola, i ha detallat: “Sempre és molt intens. Allà on va la pilota sempre fan molta pressió amb 3-4 jugadors. Contra aquest equip, quan no tenim la pilota hem de córrer molt i quan no la tenim hem de córrer molt poc i deixar rodar molt la pilota”.
Guardiola ha postulat, doncs, el joc de posició que va mamar ja com a futbolista del Barça a l’escola de Johan Cruyff. “Contra el Leverkusen si intentem córrer amunt i avall ells són millors. Hem de ser intel·ligents en el joc i deixar que la pilota corri. Hem de fer córrer la pilota i no les cames. I quan no tinguem la pilota ens hem d’adaptar al seu joc”, ha raonat. “Amb la pilota has de jugar molt posicional; si no entres dintre d’aquesta mecànica d’anar i tornar i allà ells són imparables”, ha emfatitzat.
¿Encara més perills revelats del Leverkusen? I tant: “Són molt intensos, molt incòmodes, no et donen temps per pensar. Són molt directes, t’ataquen i et defensen amb molts jugadors. Van molt bé cap enrere, van molt bé cap endavant, tenen molt bona estratègia, tant ofensiva com defensiva. Són molt alts i tenen Çalhanoglu, un gran xutador de faltes directes i córners”, ha advertit.
L’internacional turc Hakan Çalhanoglu té un guant al peu. Té molta qualitat per jugar entre línies, bon xut de mitjana i llarga distància i és un autèntic especialista a pilota aturada. Guardiola ha admès que cal evitar tant com sigui possible que disposi d’una falta a favor a la frontal de l’àrea, però ha avisat de la dificultat d’impedir-ho. “¿Quina és la solució quan el porter Leno llença una pilota llarga cap al davanter Kiessling, que és molt alt, més que Boateng o Benatia, i que guanya el 90% de les pilotes aèries? Són pilotes difícils de defensar a la frontal i a vegades en lluitar-les l’àrbitre et pot assenyalar falta. Però sí, hem de ser intel·ligents i si no és estrictament necessari no hem de fer falta”, ha conclòs.
Guardiola justament no pot comptar per a demà amb els seus centrals titulars. Boateng està sancionat, i Benatia i els també defensors Badstuber i Javi Martínez estan lesionats. Només està disponible un central pur, Dante, que té les maletes a punt per canviar d’equip en busca de minuts. Qui ja ha marxat és el jove migcampista danès Pierre-Emil Höjbjerg, cedit al Schalke.
El mercat de fitxatges continua ben mogut fins dilluns i Guardiola s’ha referit sense embuts a l’embogiment de les xifres que paguen els clubs, sobretot a la Lliga anglesa. “Sempre ha estat desproporcionat i més com està el món, però hi ha un mercat, una oferta i una demanda. En el futbol –ara sóc demagog– no és proporcional el que guanya un jugador en comparació amb un gran científic. Qui descobreix la penicil·lina guanya menys que un futbolista, però és així. La gent demana futbol, i paguen als artistes perquè tothom està veient el partit i la publicitat que hi ha al descans, i així va la roda”, ha raonat l’entrenador del Bayern, que, això sí, ha lloat l’equilibri pressupostari dels clubs alemanys. “Crec que és millor així per al futur, però potser ens n'haurem d’anar tots plegats, periodistes inclosos, a Anglaterra”, ha bromejat.