27-S
Esports08/09/2015

Guardiola a Fernández Díaz: "Jo he pagat sempre els meus impostos, cosa que molts partits polítics no poden dir"

El tècnic, un dels noms que tanca la llista de Junts pel Sí, col·labora amb la campanya 'Guanyarem' en defensa de l'esport català i parla del procés i del futur de Catalunya en una entrevista

Ara
i Ara

BarcelonaPep Guardiola col·labora amb la campanya 'Guanyarem' que defensa l'esport català. L'entrenador del Bayern ha concedit una entrevista on explica per què hi col·labora: "Tota la vida he fet esport i sóc català i sempre que m'han demanat coses, bàsicament des de l'esport català, sóc aquí".

El tècnic ha parlat del procés que viu Catalunya: "Tot aquest procés no depèn d'una persona. Lluís Llach sempre diu que és la revolució més democràtica que hi ha hagut mai. No ho ha fet una sola persona: els polítics, que són tan necessaris, van darrere del reclam del poble. Quan surt tanta gent al carrer durant les últimes Diades i tantes manifestacions, si només ho fa un partit polític no hi va tanta gent. Això és un reclam del poble, que demana provar-ho. Ja coneixem el que tenim, volem gestionar els recursos nosaltres mateixos, fer les nostres lleis... i a partir d'aquí veurem on anem. Però és la gent la que ha portat a fer tot això, per això és tan bonic de viure-ho i de fer-ho".

Cargando
No hay anuncios

"Quan competíem amb Espanya representàvem el que som, això no canvia res"

Preguntat sobre per què al col·lectiu esportiu li ha costat una mica més sumar-se al procés, Guardiola ha dit: "No crec que el col·lectiu de l'esport sigui tan diferent als altres col·lectius. Crec que mai havia estat tan present aquesta possibilitat de votar i decidir què és el que el poble de Catalunya vol. Fa anys l'independentisme era una cosa de quatre persones que els feia il·lusió, però ara està molt més present. I pel que fa al món de l'esport, fins ara no havia estat viable. Catalunya no podia competir per Catalunya perquè estem dins d'Espanya i hem de competir per Espanya i encantats de fer-ho. Quan competíem amb Espanya representàvem el que som, això no canvia res".

Cargando
No hay anuncios

Per a Guardiola, les relacions –també les esportives– no canviarien amb la resta dels estats en el cas d'una Catalunya independent: "L'esport català, com el basc, l'asturià, el madrileny... ha fet que l'esport espanyol sigui on és. I Catalunya ha estat part important d'això. Imaginant l'ideal que siguem un estat propi, la gent seguiria viatjant a Madrid i els negocis se seguirien fent, aniríem a la Fira d'Abril, la gent d'Andalusia vindria a veure la Costa Brava... amb el passaport pots viatjar per tot el món sense restriccions. El món és més democràtic del que havia estat mai. Tot seguiria funcionant de la mateixa manera i nosaltres seguiríem rebent coses d'Espanya i Espanya agafaria coses nostres. No és el que jo vulgui decidir, és el que el poble de Catalunya vol".

El seu pas per la selecció espanyola de futbol

Cargando
No hay anuncios

Preguntat sobre el seu pas per la selecció espanyola, Guardiola ha dit: "Vaig fer-ho el millor possible. Si volem dir el que som, el que hem de fer és fer la nostra feina el millor possible. Vaig anar-hi encantat i vaig jugar tan bé com sabia. És la millor manera de demostrar als altres que som iguals que els altres. No sóc millor o pitjor, la millor manera de defensar-ho és demostrar que fem les coses el millor que sabem".

De fet, el ministre Fernández Díaz va assegurar que el tècnic de Santpedor havia anat a la selecció per motius econòmics, cosa que Guardiola ha negat: "El ministre Fernández Díaz va dir que vaig anar a la selecció per diners, però no va ser ben bé així. El dia que me'l trobi ja en parlarem. He pagat els meus impostos, cosa que alguns partits polítics no poden dir el mateix. No hauria pogut jugar amb el Brescia perquè sóc del Barça? No té sentit. Si hi hagués hagut un estat català, hauria jugat amb Catalunya perquè he nascut a Santpedor i sóc català. Però en aquell moment no era possible, la selecció em convocava i vaig anar-hi encantat".

Cargando
No hay anuncios

El càrrec de seleccionador català

Sobre el futur de l'esport català en el cas d'aconseguir un estat propi, l'entrenador ha dit: "L'esport català sempre ha donat bons atletes, però si hi ha més recursos, se'n trauran més. No és qüestió de guanyar medalles d'or, és la possibilitat de gestionar els teus recursos de la millor manera possible". Ell, però, de moment no pensa a ser el seleccionador català: "Ara sóc entrenador, no m'he plantejat què seré d'aquí a tres o quatre anys. Si s'ha de donar, es donarà. I si no, és que hi haurà altra gent millor, no m'importa gaire".

Cargando
No hay anuncios

Els esportistes i el procés català

Guardiola no està amoïnat pel que pensen altres persones del seu suport al procés català: "Ja s'ho faran. Jo no m'enfado quan altres persones defensen els seus pensaments amb llibertat. D'això es tracta el món de l'esport". I preguntat sobre què pensa quan hi ha esportistes que no expressen el seu desig sobre la independència, ha apuntat: "Cadascú és cadascú. El més bonic és que cadascú pot ser lliure. A mi no em canviarà l'opinió d'un atleta perquè vulgui ser present en el procés o no. És com quan ens pregunten per què hi som. Doncs perquè ens dóna la gana! Entenc que hi hagi gent que sigui més o menys participativa... l'important és que tothom faci bé la seva feina". Per a Guardiola, però, que un esportista no digui el que pensa no és a causa de la por: "No crec que sigui por. Por era el que hi havia als anys 50, 60 o 70, que t'engarjolaven. Ara el que pot passar és que per Twitter et posin a parir durant un parell de dies o que els diaris et facin un parell o tres de columnes i t'insultin una mica. Si no vols això, queda't a casa i no et pronunciïs".

El tècnic, per últim, ha assegurat que els esportistes que diguin el que pensen no tindran conseqüències negatives: "Si fas bones marques no et trauran. Si ho fas bé no hi ha problema, és una marca, la que et permet anar als Jocs Olímpics. Tots comencem a la mateixa hora, qui marca més gols, qui fica la bola al forat abans que l'altre, qui arriba abans... és qui guanya. L'esport t'ho ensenya tot, a respectar el contrari, a respectar l'opinió de l'altre... Si podem fer un estat on tinguem una eina educativa forta com l'esport, tindrem millors fills i un país més estable i més pròsper per a les futures generacions".

".