Bàsquet

La guerra de corbates que sacseja el bàsquet europeu

La FIBA s'alia amb la NBA per intentar contraprogramar l'Eurolliga

Andreas Zagklis i Adam Silver
04/04/2025
3 min
Regala aquest article

BarcelonaEl bàsquet europeu viu un moment estratègic clau. Mentre l'Eurolliga accentua la seva vinculació amb els Emirats Àrabs Units, la NBA ultima el seu aterratge amb una competició de nova creació. Adam Silver, comissionat de la NBA, i Andreas Zagklis, secretari general de la FIBA, van anunciar fa uns dies que aquesta vegada va de debò. "Estem a punt per passar a la següent etapa, que és explorar una possible lliga a Europa. Creiem que és el moment. Hem tingut l'oportunitat de tenir converses amb molts agents diferents sobre l'oportunitat de portar l'esport al nivell següent, utilitzant la nostra marca NBA i la nostra manera d'operar una lliga professional", va avançar Silver.

"La idea inicial és una lliga de 16 equips. Potser 12 clubs permanents i quatre clubs que anirien canviant, però això està subjecte a canvis i és una cosa que estem analitzant. Aquesta és una negociació oberta. Crec que, primer de tot, volem estudiar millor el nivell d'interès dels clubs existents. En alguns casos, aquests clubs existents venen amb grans marques globals. En alguns casos, aquestes marques globals es van construir a través del futbol, no del bàsquet. Però reconeixem que hi ha un gran interès", va analitzar Silver.

La clau és què faran els grans clubs europeus. El Barça i el Madrid, dos dels grans impulsors de l'Eurolliga, analitzen quin és l'escenari més profitós per als seus interessos, però el PSG o el Manchester City, entitats sense cap pes en el bàsquet internacional, també hi volen sucar pa. “És important aclarir que el pla que s'està revisant serà compatible amb el que fan les federacions nacionals, que s'harmonitzarà amb el calendari i el suport de les activitats de desenvolupament de jugadors, entrenadors i àrbitres”, va puntualitzar Zagklis.

L'Eurolliga intenta mostrar calma, alhora que fixa la seva posició. "No crec que fos una declaració de guerra. La bona notícia és que tots semblen estar d'acord que el bàsquet europeu està funcionant bé, que està creixent substancialment i que el potencial mai no ha estat més gran. Veiem molt positivament el fet que la NBA vulgui explorar encara més aquest mercat amb l'ajuda de la FIBA. Coneixem aquest territori perfectament, tenim la millor base d'aficionats, els millors equips, la cultura més establerta. Som forts, creixem cada any i confiem en el nostre producte. Veurem què surt de l'exploració anunciada en aquesta conferència de premsa. En aquest moment, no ens sembla que hi hagi hagut anuncis clars sobre el que volen fer a llarg termini", va dir Paulius Motiejunas, CEO de l'Eurolliga.

La NBA, l'Eurolliga i la FIBA es van reunir fa un parell de setmanes. "No estem preocupats. Ens correspon a nosaltres demostrar que tenim un pla clar per al nostre desenvolupament. Crec que la feina que ja hem fet i totes les vies que hem llançat recentment amb IMG convenceran tothom que l'Eurolliga és el millor lloc per continuar creixent", va resumir.

La guerra de corbates que sacseja el bàsquet europeu

Fernández demana consens

"La identitat del bàsquet europeu és molt important, igual que la identitat del bàsquet americà. És una cosa que no s'ha de perdre. Tots dos estils de bàsquet són excepcionals, i és important preservar-los alhora que es desenvolupen i introdueixen innovacions", opina Jordi Fernández, entrenador català dels Brooklyn Nets.

El tècnic badaloní centra el seu discurs en els aficionats. "La situació ideal és que tots s'asseguin a taula i creïn el millor resultat possible per als aficionats. Que tothom s'impliqui perquè junts puguem construir la millor lliga possible en interès dels aficionats, i que puguin veure un producte millor que el que tenim ara", afegeix.

stats