Barça

Qui és Hansi Flick, el nou tècnic del Barça (i el botxí de la pitjor derrota de Messi)

Exjugador de nivell, va ser clau al Mundial guanyat per Alemanya el 2014, però portava un any sense treballar

5 min
Hansi Flick acompanyat de Joan Laporta despres de signar el contractye amb el Barça

Barcelona"Sense ell no hauríem estat campions", deia Joachim Löw sobre Hans-Dieter Flick després de guanyar el Mundial del 2014 al Brasil. Va ser l'última gran selecció alemanya, la del triomf per 1 a 7 contra els brasilers a casa seva. I Flick formava part de l'staff tècnic com a responsable d'estratègia i tàctica. "M'agrada com treballa, s'acosta als jugadors a través del diàleg", explicava Löw, el seleccionador aquell 2014. Considerat un dels responsables intel·lectuals de l'última Alemanya campiona del món, afronta ara al Barça una gran oportunitat per rellançar la seva carrera. Amb 59 anys, ha viscut alts i baixos, en l'última dècada. Ara en farà 60 coincidint amb la tornada al Camp Nou. Admirat per Joan Laporta, signa per dues temporades, fins al 2026, com a tècnic blaugrana en substitució de Xavi Hernández, amb qui aquest mateix migdia s'ha formalitzat la seva destitució.

"Vaig guanyar alguns títols amb el Bayern Múnic i m'agradaria seguir aquest camí amb el Barça. Podem aconseguir moltes coses junts i això és el més important", ha dit Flick als mitjans del club després d'oficialitzar-se el seu fitxatge. Un dels debats que hi ha a l'entorn blaugrana és si l'alemany serà idoni per l'estil de joc del Barça, una qüestió que no ha defugit: "M'agrada tenir la possessió de la pilota i fer un futbol ofensiu. Són els aspectes que m'agraden i treballarem amb això". Segurament, el millor llegat de Xavi Hernández, ja exentrenador del Barça, ha estat la seva aposta pels joves. "El Barça té un dels millors planters del món. Al primer equip hi ha una bona barreja de jugadors amb experiència i joves amb talent", ha considerat Flick sobre aquest aspecte.

Nascut el 1965 a la preciosa ciutat de Heidelberg, famosa per la seva universitat, una de les més antigues del món, Hansi Flick és un estudiós del futbol. Una persona bastant obsessionada amb el joc i en com millorar-lo. Com a futbolista, va fer-ho prou bé en clubs modestos com el Mückenloch, el Neckargemünd i el Sandhausen, abans de ser descobert per l'equip de la seva vida, el Bayern. Diuen que llavors els pares del Hansi no veien clar que pogués ser futbolista i li demanaven que seguís estudiant. De fet, va arribar a rebutjar una oferta de l'Stuttgart, l'equip gran de la regió on havia nascut, Baden-Württemberg, ja que havia de fer pràctiques en un banc. Però quan va trucar el Bayern, tot va canviar. El gegant bavarès sempre ha sabut descobrir talent en altres regions d'Alemanya, i va endur-se aquell jove migcampista agressiu, bastant vertical, més defensiu que ofensiu. Al Bayern jugaria cinc temporades, a prop d'un geni com Lothar Matthäus, i guanyaria quatre cops la lliga i perdria una final de la Copa d'Europa, contra el Porto. Després de 104 partits jugats i cinc gols, marxaria al Colònia, on tip de lesions es retiraria el 1993 abans dels 30 anys.

Ràpidament, es va treure el títol d'entrenador i va debutar en un club modest, el Victoria Bammental, al poble a prop de Heidelberg on tenia casa i havia passat la seva infància. L'any 2000 li arribaria la seva primera gran oportunitat al Hoffenheim, el club d'una vila molt petita amb poca afició, però que volia arribar a Primera gràcies al seu president, l'empresari del sector de la informàtica Dietmar Hopp, que volia revolucionar el futbol amb conceptes moderns, fent servir les estadístiques i les bases de dades. Amb Flick, el club pujaria de Cinquena a Tercera Divisió. Però el 2005 va ser acomiadat, i va anar a Àustria per treballar en un altre club modern, el Red Bull Salzburg, fent de coordinador esportiu. Les seves conferències a l'escola alemanya d'entrenadors i les amistats que mantenia al Bayern li obririen la porta al cos tècnic de la selecció alemanya, on faria un bon tàndem amb Löw. Plegats serien subcampions de l'Eurocopa del 2008, semifinalistes del Mundial del 2010 i, finalment, campions del món el 2014.

Hansi Flick i Joachim Löw durant el Mundial del 2014

L'any 2019 per fi el Bayern va trucar de nou i li va oferir ser l'ajudant de Niko Kovač, el nou tècnic dels bavaresos. Quan l'Eintracht li va clavar un 5-1 al Bayern, Kovac va ser acomiadat i els jugadors van proposar que fos Flick, el nou tècnic, ja que els agradava com treballava. Inicialment, assumiria la feina de manera interina, però el 2020 signaria el seu primer contracte com a primer entrenador del Bayern. Amb el club bavarès va aconseguir guanyar el triplet en proclamar-se campió de la Bundesliga, la Copa d'Alemanya i la Champions. Era l'any de la pandèmia i als quarts de final del principal torneig europeu, el seu Bayern golejaria per 2-8 el Barça a Lisboa, en la pitjor derrota de l'era Messi. Després, també va aconseguir conquerir la Supercopa d'Alemanya, la Supercopa d'Europa i el Mundial de Clubs, amb què va completar un any de somni.

Un 4-2-3-1 dinàmic i agressiu: l'estil de Hansi Flick

Llavors a Alemanya es parlava del "Flicki-Flaka", amb relació a la seva filosofia de joc, que uneix la tradició física i de pressió alemanya l'estil que admira de Pep Guardiola. Sol jugar amb un 4-2-3-1 en què demana pressió alta als jugadors, en diferents onades. Li agrada tenir molts jugadors a prop de la pilota, amb línies de passada clares i un joc agressiu, però cuidant la pilota. Flick, naturalment, va treballar amb Lewandowski, al Bayern. Semblava que el matrimoni entre el club i el tècnic duraria molts anys. De fet, Karl-Heinz Rummenigge arribaria a dir: "Hansi té un pla clar. Ha reintroduït certs valors i l'equip ho ha entès meravellosament. Crec que té un nivell d'empatia molt alt amb l'equip. Confien en ell i ell confia en els jugadors. A més dels valors qualitatius com a entrenador, aquest és un factor molt important".

Tanmateix, el 2020 el tècnic va decidir abandonar per decisió pròpia el Bayern. "M'alegro d'haver tingut l'oportunitat d'entrenar un equip com aquest. És la meva decisió després de reflexionar-ho molt", va explicar, i va afegir que desgastava molt la pressió al club bavarès. Molts, però, sospitaven que estava esperant una notícia que arribaria poc després: quedava buida la banqueta de seleccionador alemany. Flick va reemplaçar Joachim Löw com a seleccionador d'Alemanya el 2021, lloc en què va romandre dos anys, fins al setembre del 2023, quan va ser acomiadat després que l'equip caigués eliminat en la primera fase de grups de l'últim Mundial.

Va ser un cop molt fort. Des de llavors, continuava sense feina. La taca de la desfeta de Qatar, quan Alemanya no va poder superar un grup on els rivals eren Costa Rica o el Japó, el va deixar tocat. Però després d'uns mesos de descans, el passat febrer va demostrar estar llest per tornar a les banquetes, quan va decidir començar a treballar amb Pini Zahavi, el representant amic de Laporta especialista a aconseguir contractes. Amb ell, s'ha obert una porta a Barcelona, al club que va quedar ferit quan ell va ser clau en la golejada de Lisboa.

stats