Bàsquet - Eurolliga
Esports11/05/2024

"Hem arribat al límit": els diners o la salut dels jugadors?

Un congrés celebrat a Mataró alerta dels riscos de l'excés de partits

MataróDarius Thompson, Donatas Motiejunas, Kyle Hines, Rokas Giedraitis, Bonzie Colson, Mathias Lessort i Edgaras Ulanovas són els únics set jugadors de l'Eurolliga que han disputat tots els partits de les últimes dues temporades. Les lesions s'han convertit en un dels grans maldecaps dels esportistes, que tenen problemes per fer front a l'allau de partits. "Només un 10,7% dels jugadors han disputat tots els partits de l'Eurolliga aquesta temporada. La xifra es redueix encara més si es té en compte els dos últims cursos. Tan sols 7 de 278 jugadors no s'han perdut cap partit. La xifra representa només un 2,5% dels jugadors", alerta Ignacio Muro, cap dels serveis mèdics de l'Eurolliga. L'especialista va participar divendres en la tercera edició de l'EPIC, un congrés organitzat a Mataró per l'Associació de Jugadors de l'Eurolliga (ELPA).

Els blaugranes Ricky Rubio i Jabari Parker són alguns dels jugadors il·lustres que han patit una lesió de lligaments creuats de genoll. "Les lesions són el pitjor malson d'un esportista perquè són coses que no pots controlar. El que depèn de tu sempre es pot millorar i saps com treballar-ho. Les lesions arriben quan menys t’ho esperes i són frustrants", reconeix Rubio. "El que he aconseguit no ho ha fet cap altre jugador amb les meves operacions de genoll i el meu físic. La rehabilitació va ser bona i he sigut un pioner. Soc un bon exemple de com recuperar-te, i només vull que la gent sàpiga el que pot fer, que pots sobreposar-te a qualsevol adversitat sempre que t'hi dediquis", afegeix Parker.

Cargando
No hay anuncios

"Malgrat els avenços mèdics i la recerca que s'està fent per reduir-ne el risc, les lesions de lligaments creuats de genoll s'han multiplicat per dos els últims 20 anys", explica Ugur Dilicikik, metge de l'Anadolu Efes. El període de recuperació d'una lesió tan greu se situa entre els 8 i els 10 mesos, com a mínim.

Cargando
No hay anuncios

L'acumulació de partits és un dels grans problemes del bàsquet actual. "El rendiment i la recuperació són dues de les qüestions més importants en la carrera professional d'un jugador, perquè els poden millorar i allargar-la. És per això que fa quatre anys vam crear el consell assessor de rendiment amb experts de màxim nivell mundial que ens ajuden amb les seves investigacions, experiències i dades científiques perquè els nostres membres puguin tenir més coneixement i suport on el necessiten", explica Bostjan Nachbar, director general de l'Associació de Jugadors de l'Eurolliga.

"El nostre repte és ajudar els jugadors per tenir millors carreres, millors partits i amb això un millor producte per als aficionats. Afegir més partits al calendari no és la solució. A hores d'ara, ni tan sols és possible, ja que hem arribat al límit. El calendari és una bogeria. Cal una revisió del sistema per alliberar tot el potencial de cada competició, amb jugadors preparats i motivats per jugar a cada partit", diu Nachbar.

Cargando
No hay anuncios

De l'estadística a la ciència

"Si fa 15 anys l'estadística avançada va impactar de ple en el bàsquet mundial, ara és el moment de la ciència aplicada". Així de contundent es mostra Julio Calleja González, catedràtic de la Universitat del País Basc. El TecnoCampus de Mataró va recollir divendres el testimoni de Cesena (Itàlia) i es va convertir en el punt de trobada de totes les àrees que intervenen en el rendiment esportiu: la preparació física, la nutrició, la recuperació, la psicologia esportiva o la prevenció de lesions. La Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i l'Associació Catalana d'Entrenadors i Entrenadores (ACEEB) van ser dues de les entitats col·laboradores.

Cargando
No hay anuncios