FUTBOL - MUNDIAL DE RÚSSIA 2018
Esports15/05/2018

“La pitjor crisi de drets humans a Rússia des de l’era soviètica”

Human Rights Watch demana a la FIFA que faci pressió al govern de Rússia

Toni Padilla
i Toni Padilla

BarcelonaSegons Human Rights Watch (HRW), Rússia, el país amfitrió del pròxim Mundial de futbol, viu “la pitjor crisi de drets humans des de l’era soviètica”. Quan falta un mes per a l’inici de la fase final del torneig, el dijous 14 de juny a Moscou amb un partit entre Rússia i l’Aràbia Saudita, des de HRW s’ha demanat a la Federació Internacional de futbol (FIFA) que dialogui amb el govern de Moscou per garantir el respecte als drets més fonamentals tant dels ciutadans com dels aficionats o periodistes que siguin aquells dies al territori rus.

Per a HRW, l’organització no governamental amb seu a Nova York que defensa els drets humans arreu del planeta, “el Mundial arriba just al mig d’un ambient hostil i de deteriorament dels drets humans”, tal com explica a l’ARA la seva cap de comunicacions, Emma Daily. Human Rights Watch ha presentat una guia de 44 pàgines sobre la matèria destinada als periodistes que cobriran l’esdeveniment, després de mesos treballant sobre el terreny. “Les autoritats russes fan servir de manera habitual lleis restrictives per reprimir les llibertats de reunió, d’associació i d’expressió. No es respecten els opositors, com s’ha vist últimament amb manifestacions, s’ataca els drets dels homosexuals i es controla internet, les xarxes o programes com Telegram”, explica Daily, que considera que la FIFA encara podria fer molt més per aconseguir millores.

Cargando
No hay anuncios

“Si ho comparem amb el que passava fa anys, s’ha millorat molt, ja que la FIFA ara presenta exigències als organitzadors, però cal demanar més. Per exemple, ara per fi la FIFA fa inspeccions per garantir els drets dels treballadors de les obres del Mundial, però com que anuncia el dia i l’hora de la visita, permet amagar casos que els nostres treballadors o la premsa sí que ha documentat, com obrers sense contracte, assegurança, treballant sense un equip adequat per al fred o sense dret de vaga”, explica Daily, que recorda que un dels delegats a Rússia d HRW va ser detingut un dia per fer preguntes als treballadors d’un estadi.

Segons HRW, la FIFA hauria de fer valer la seva influència davant de les autoritats russes per abordar abusos contra els drets laborals, la restricció de llibertats fonamentals i la contínua repressió als activistes pro drets humans.

Cargando
No hay anuncios

A més, va demanar a la FIFA que intercedeixi pel veterà periodista d’esports Hajo Seppelt, de la televisió pública alemanya ARD, que havia informat àmpliament sobre l’escàndol de dopatge a Rússia i que es va veure exclòs del Mundial després que el país amfitrió li hagi negat el visat. “La FIFA encara té temps de demostrar que està disposada a fer valer la seva influència davant del govern rus per complir les seves pròpies polítiques de drets humans. El seu interès ha de ser garantir que aquest joc tan bonic no es vegi enfosquit per un ambient desagradable de discriminació i repressió”, va declarar el director de HRW per a Europa i l’Àsia Central, Hugh Williamson, que va reclamar que es garanteixi el dret d’expressió als col·lectius que tenen previst manifestar-se durant el Mundial per reclamar els drets de la comunitat homosexual local.