Barça
Esports 15/08/2024

L'impagament de Libero continua foradant els comptes del Barça

Aramark només posa 25 milions a Barça Vision, i no per compensar l'impagat del fons alemany

3 min
El president del Barça, Joan Laporta, durant una compareixença de premsa.

BarcelonaA pocs dies per començar la Lliga i a tres setmanes per tancar el mercat de fitxatges, el Barça ha començat a posar fil a l'agulla amb la incorporació de Dani Olmo, un reforç de primer nivell que arriba a canvi d'un traspàs que pot acostar-se als 60 milions d'euros, variables inclosos. El club, que un any més viu pendent del fair play financer, feia dies que anava al darrere del mitjapunta, però el traspàs es dilatava, ja que estava condicionat al fet de poder aconseguir un seguit d'ingressos que havien quedat pendents.

Gairebé sobre la campana, Aramark, l'empresa de restauració i càtering que s'encarrega d'abastir les instal·lacions blaugranes, accedia a fer una transferència de 40 milions que servia, així d'entrada, per tancar en verd els comptes de la temporada 2023/24. I, en conseqüència, aplanar el camí perquè el club pugui fer un lloc a Olmo. Però el jugador, que ja ha firmat i ha estat presentat en societat al Gamper, encara no està inscrit i és molt probable que es perdi el primer partit de Lliga a València.

El Barça tancava l'operació dilluns de la setmana passada, però no n'informava formalment fins dijous passat, un cop l'equip havia tornat de la gira nord-americana. En un comunicat enrevessat, el club vinculava l'acord amb Barça Vision, explicant que Aramark entrava a formar part de l'accionariat de Bridgeburg Invest, la societat creada ad hoc per a l'entrada d'accionistes a Barça Vision. I afegia, també, que l'empresa seria un nou partner de l'Espai Barça. Malgrat que no donava més detalls, ni de xifres ni de percentatges de participació, l'entitat s'havia encarregat de filtrar que els 40 milions corresponen a cobrir l'impagament de Libero Football Finance, que deu aquesta quantitat des del desembre del 2023.

Tanmateix, vincular Aramark directament amb Libero és erroni. En realitat, els 40 milions es divideixen en dos conceptes. D'entrada, 15 milions com a avançament per explotar les zones de restauració (estàndard i vip) del nou Camp Nou (el partner de l'Espai Barça, que es menciona en el comunicat) durant els pròxims 25 anys. I els 25 restants són per comprar una part de les accions de Bridgeburg, però no de Libero, sinó de Socios.com, una de les empreses que inicialment van invertir a Barça Vision. És a dir, amb l'avançament del cànon de la restauració, la directiva de Joan Laporta ha activat una mena de palanca encoberta. D'altra banda, Libero, que continua a l'accionariat de Barça Vision, manté els impagaments.

La Lliga, disposada a acceptar qualsevol ingrés

El trencaclosques és monumental. Però encara que pugui suposar problemes a llarg termini, la directiva de Joan Laporta ha aconseguit el seu objectiu prioritari: la liquiditat necessària per quadrar els números i poder aspirar a fitxar i inscriure jugadors; malgrat que això últim encara necessiti moltes més operacions.

Ara fa un any, l'entitat va traçar un pla de viabilitat amb la Lliga, segons el qual es comprometia a fer un seguit de retallades per quadrar els comptes l'estiu del 2024. L'impagament de Libero, i el fet de no aconseguir els ingressos previstos a Montjuïc, posava en risc aquest pla. D'acord amb el que es va signar, si el Barça l'incomplia es quedava automàticament sense marge per poder registrar nous jugadors.

A efectes pràctics, el club no ha aconseguit que Libero pagués, però com que ha obtingut els diners per una altra banda (malgrat cobrar ara els 40 milions, es computen com a ingressos del curs passat), ja en té prou per complir amb el requisit. De fet, fonts de la Lliga asseguren a l'ARA que el Barça no estava obligat a fer que Libero pagués el que tocava, sinó només a aconseguir els diners pendents, fos quina fos la seva procedència.

Ara bé, aquest ingrés de 40 milions és només el punt de partida per tornar a l'estabilitat econòmica que tant propugna Laporta i a la cloquejada norma 1:1 del límit salarial, que permet inscriure pel mateix valor que s'estalvia. Ballen 60 milions més de Barça Vision i es manté la necessitat de renovar a l'alça, amb bonus inclòs, amb Nike. El més calent és (encara) a l'aigüera, com demostra el fet que ni Olmo, ni Pau Víctor ni Iñigo Martínez han pogut ser inscrits abans de l'inici de la Lliga. I cap dels assenyalats per ser traspassats (De Jong, Raphinha, Ferran Torres...) sembla decidit a marxar, amb la qual cosa tot es complica, amb 1:1 o sense.

stats