'Tiktokers' i la revenda: el maldecap dels jugadors del Barça quan van a entrenar
Els futbolistes s'han enganxat diverses vegades amb joves que els esperen a la sortida de la Ciutat Esportiva Joan Gamper
BarcelonaL'escena ha corregut com la pólvora a les xarxes socials. El central del Barça Iñigo Martínez baixa del cotxe i s'encara amb un noi: "Que sigui l'últim cop que em dius tonto. M'has sentit? L'últim. Que sigui l'última vegada que m'insultes", li repeteix un cop i un altre amb el dit índex aixecat, en senyal d'amenaça. "I al teu amic, el mateix. T'aviso", afegeix. Els fets van tenir lloc aquest diumenge a les portes de la Ciutat Esportiva Joan Gamper, quan el jugador basc sortia d'entrenar-se. "I no vagis de xulo perquè... em cago en Déu...", li diu Martínez al noi abans de tornar cap al seu vehicle.
Iñigo va saltar després dels insults que va rebre, però no és el primer cop que els jugadors del Barça s'enganxen amb joves que els esperen fora de les instal·lacions de Sant Joan Despí. De fet, des del vestidor blaugrana expliquen a l'ARA que els jugadors "n'estan farts", perquè això passa sovint, no són fets aïllats. Defensen que si el central basc va tenir aquesta reacció és perquè ja l'han insultat diverses vegades. "No va ser un episodi aïllat", recorden.
Les xarxes han recordat en les últimes hores altres moments de tensió viscuts per jugadors blaugranes a la sortida dels entrenaments, quan diàriament es troben amb els mateixos grups de nois –sovint tiktokers– que els demanen fotografies, vídeos i signatures i samarretes que després, segons ha denunciat algun jugador, es venen a internet. Si aconsegueixen cap mena d'interacció d'alguns dels futbolistes, això suposa més visualitzacions als continguts que pengen a les xarxes. Si aconsegueixen signatures a samarretes o altres elements de marxandatge, hi ha qui ho aprofita per fer negoci. D'altres també els increpen, com en el cas de Martínez.
Una problemàtica que fa anys que dura
Davant d'aquesta situació, són diversos els jugadors que han cridat l'atenció als suposats aficionats. Ho va fer Messi quan jugava al club: "Per què voleu sempre els mateixos vídeos? Si ja heu fet molts vídeos. No podeu estar fent sempre el mateix. Us sembla normal?", va dir l'astre argentí a uns nois, que després li van demanar disculpes. "Sou més pesats, mare meva... Cada dia aquí. No podem parar tots els dies", va reaccionar més recentment João Cancelo després que aturessin també el seu cotxe.
Va ser el futbolista portuguès qui, després que es viralitzessin les imatges, va dir que els nois "no són aficionats" i que només volen fotografies i autògrafs per posar-los a la venda. “En primer lloc, no són aficionats. Són xavals de 20 anys que hi són cada dia, ja sigui a la porta del centre d'entrenament o quan estic amb la meva filla al parc o en un simple sopar amb la meva xicota”, va escriure a les xarxes, i va remarcar que "demanen adhesius o samarretes" per "després vendre-les". "I això es repeteix cada dia, i sempre per part de les mateixes persones", va assegurar Cancelo.
També hi ha hagut accidents com robatoris. Poc després d'aterrar al Barça, l'agost del 2022, Robert Lewandowski es va aturar un dia a signar autògrafs a tres aficionats i en abaixar la finestreta del cotxe va aparèixer una quarta persona que li va estirar el rellotge, de la marca Patek Philippe, valorat en uns 70.000 euros. El mateix Lewandowski va intentar atrapar el lladre, però el va perdre de vista. L'infractor no tenia relació amb els tres aficionats que havien demanat la signatura al polonès. Finalment, va ser detingut i el rellotge, recuperat.
La seguretat del club, lligada de mans i mànigues
Al tractar-se d'incidents fora de les instal·lacions del Barça, a la via pública, el servei de seguretat privada del club no té competències per actuar. L'únic que pot fer és estar en contacte amb els cossos de seguretat competents, que són la Policia Local de Sant Joan Despí i els Mossos, tot i que el simple fet que hi hagi aficionats al carrer esperant els cotxes dels futbolistes no suposa cap delicte.
Per intervenir en l'assumpte, l'entitat blaugrana explica a l'ARA que "es fan xerrades periòdiques als jugadors per explicar-los què pot passar si s'aturen a signar autògrafs fora de les instal·lacions del club". D'una banda, perquè es consideren "situacions de perill per acumulació de gent a la via pública" i, de l'altra, per "no caure en possibles provocacions, pel dany reputacional que això pot suposar tant per als jugadors com per al club".