Entre els interrogants i la deserció massiva del soci del Barça
El Barça no esgota tots els passis del Camp Nou i es pregunta per què l'afició renuncia a tornar ja a l'estadi
Barcelona"Ens pensàvem que hi hauria bufetades i ha estat tot el contrari. Igual que a Montjuïc". La frase la va dir un treballador qualificat del club després de saber que no s'hauria de fer cap sorteig per als passis de temporada al Camp Nou. O, cosa que és el mateix, que hi havia hagut menys demanda que oferta. El club posava a la venda 45.000 passis per al retorn a l'estadi, previst pel primer semestre del 2025, però la massa social va tornar a girar l'esquena a l'equip. Encara que el Barça sigui líder a la Lliga i prometi grans alegries amb un joc i unes dinàmiques renovades gràcies a Hansi Flick, la incertesa per la data de retorn i la desconfiança de jugar a un estadi encara en obres han pesat més que qualsevol altra cosa.
Dilluns s'acabava el termini perquè els socis abonats que no havien agafat un passi per a Montjuïc poguessin comprar les localitats al Camp Nou. Els 17.000 que sí que van fer confiança al Lluís Companys ja la tenien assegurada. Això són uns 28.000 seients disponibles per als abonats que es van agafar una excedència. Però ja fa setmanes que el club sabia que no s'havien esgotat totes. L'entitat no va voler confirmar les dades, tot i que segons les fonts consultades per l'ARA no s'ha arribat a les 40.000 peticions.
A més, el procés ha tingut un punt de polèmica. El club no va advertir que no hi havia preferència en l'adquisició de localitats, més enllà de prioritzar els que van anar a Montjuïc. Com que tothom podia seure on volia, i resulta que les localitats de lateral eren les millors en relació qualitat/preu, es van esgotar en tot just deu minuts. Així, socis que habitualment són al lateral –sigui al Camp Nou o al Lluís Companys– es van quedar amb un pam de nas i van haver-se de resignar anant a tribuna, pagant més, o bé al córner.
El Barça deixarà d'ingressar part del que tenia pressupostat
Més enllà del que suposa a escala social, deixar de vendre tots els passis suposa un cop per a l'economia blaugrana, que confiava a cobrar al voltant de 20 milions d'euros amb aquests abonaments. Uns diners que ja estan pressupostats en els comptes d'aquesta temporada. Però com que s'ha de fer calaix igualment, l'entitat ja ha fet arribar un missatge a tota la massa social que sí que ha adquirit un passi que en els pròxims dies se'ls informarà del procés de pagament, que podran fraccionar si així ho desitgen.
Però la pregunta continua oberta. Quan es tornarà al Camp Nou? La resposta oficial és que s'està treballant per aconseguir-ho a finals d'any, tot i que tothom sap que això és del tot impossible. Ho reconeixen internament des de l'Espai Barça i fins i tot el directiu de l'àrea social, Antonio Escudero, va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio que no seria possible fins al març. Un comentari que el club es va encarregar de desmentir al·legant que parlava sense coneixement de causa. Però la veritat és que les fonts consultades per aquest diari són encara més pessimistes i apunten cap a Setmana Santa. O sigui, a l'abril.
Aquesta incertesa en la data és un dels fets que pot explicar que la massa social s'hagi fet enrere. A més, el club mantenia inactiu el Seient Lliure i afegia que, si finalment es tornava més tard del compte, no es retornaria la part proporcional del carnet. Tot i que les fonts oficials mantenen aquesta postura, des de les oficines admeten que aquesta mesura és clarament impopular i matisen que ja es buscarà manera de compensar-ho més endavant. Una opció és descomptar-ho de l'abonament de la temporada següent.
La incertesa de jugar a un Camp Nou en obres
Tampoc hi ha ajudat el fet d'anar a jugar a un camp en obres, amb accessos provisionals. En aquest punt, es manté obert el conflicte entre el club, que vol tornar el més aviat possible –perquè s'hi va comprometre davant la massa social, i pel greuge econòmic que suposa Montjuïc–, i els constructors, que demanen més mesos de marge. Segons el seu punt de vista, fins a Setmana Santa no serà possible. I han recomanat que s'ajorni el retorn fins la temporada vinent. Una postura la directiva que no contempla en cap cas. L'únic que es pot confirmar és que ja s'ha allargat el lloguer del Lluís Companys fins al 31 de març, i que el club ha deixat oberta la possibilitat de quedar-s'hi fins al maig.
Més enllà d'aquesta incertesa, a la directiva blaugrana no amaguen un cert descontentament amb la massa social. Troben incomprensible que no donin valor al fet de tornar a jugar a casa i que prefereixin, majoritàriament, veure els partits des del sofà que no pas a la graderia. Dels 81.000 abonats que té el Camp Nou, només la meitat seran al camp quan s'hi torni a jugar d'aquí a uns mesos. En paral·lel, a la directiva s'ha reobert el debat entre els que consideren que cal apujar ja els preus i els que defensen que s'han de mantenir, al·legant que seria una mesura del tot impopular.
De moment es manté la promesa que Joan Laporta i Elena Fort van fer a diferents grups d'opinió barcelonistes: els van dir que no hi hauria augments ni aquest any ni l'any vinent. I que el curs 2026/27, el primer amb el Camp Nou ja acabat, tampoc s'augmentarien. Però resulta que precisament l'estiu del 2026 s'han de celebrar eleccions. Més endavant, ja es veurà.