Futbol
Esports17/05/2022

Jake Daniels normalitza una realitat: hi ha futbolistes homosexuals

El jove davanter del Blackpool és el primer a sortir de l'armari al Regne Unit des del 1990

Jordi Cardero
i Jordi Cardero

Barcelona"Aquesta temporada ha sigut fantàstica: he debutat amb el Blackpool, he marcat trenta gols amb el filial, he signat el meu primer contracte professional... Però fora el terreny de joc he amagat la persona que realment soc. Tota la meva vida he sabut que soc gai, i ara em sento preparat per sortir de l'armari i ser jo mateix". Així començava Jake Daniels el comunicat en què revelava que és homosexual. És el primer jugador britànic a fer-ho des del 1990. El futbol, que té un inexorable vincle amb la masculinitat tòxica, no evoluciona al mateix ritme que la societat. L'exemple de Daniels, no obstant això, representa un pas de gegant per normalitzar una realitat: al futbol hi ha jugadors homosexuals.

Daniels ha sortit de l'armari només dues setmanes després de debutar amb el primer equip del Blackpool, de la segona divisió anglesa. "Sempre he odiat haver de mentir i sentir que havia de canviar per encaixar. Hi ha persones en la mateixa posició que jo que no se senten còmodes revelant la seva sexualitat. Els vull dir que no han de canviar la seva manera de ser per encaixar", comentava Daniels. El món del futbol ha donat suport al futbolista. Diversos clubs anglesos han respost el tuit en què el Blackpool publicava el comunicat, com el Liverpool, el Manchester City o el Chelsea, així com la UEFA i la FIFA. Els últims futbolistes a sortir de l'armari van ser Thomas Hitzlsperger, internacional amb la selecció alemanya i amb passat a la Premier League, tot i que va anunciar-ho una vegada retirat, i Josh Cavallo, en actiu a l'Adelaide United australià, fa només uns mesos.

Cargando
No hay anuncios

El primer jugador a declarar-se gai al Regne Unit va ser Justin Fashanu. Malgrat tenir un inici de carrera prometedor al Norwich, una greu lesió al genoll el va aturar en sec. Fashanu va reconèixer que, quan s'estava plantejant anunciar la seva homosexualitat, el seu germà li va oferir 100.000 lliures perquè no ho fes. Finalment, ho va acabar confessant en una entrevista al diari The Sun, però l'entorn en què va viure des d'aleshores el va obligar a marxar a viure als Estats Units. El 1998, vuit anys després de sortir de l'armari, un adolescent de Maryland el va acusar d'abús sexual. En aquell estat americà qualsevol acte homosexual era considerat un delicte. Només dos mesos després, Fashanu va tornar a Anglaterra, on va decidir treure's la vida. Mai es van reunir prou proves per considerar que havia comès un delicte.

Cargando
No hay anuncios

Mundial de Qatar, on ser homosexual et porta a la presó

A finals d'aquest mateix any, el futbol celebrarà el seu esdeveniment més important, el Mundial, a Qatar. El Codi Penal del país tipifica que l'homosexualitat entre homes és un delicte punible i pot estar castigat amb fins a set anys de presó. La legislació qatariana no preveu les relacions entre dones perquè estan sotmeses al sistema de tutela. És a dir, hi ha àmbits de la seva vida que no poden fer soles si no tenen el permís d'un home. L'elecció de Qatar com a seu del Mundial, la de Rússia el 2018 o la decisió de portar la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudí és un intent de rentada d'imatge des de l'esport. "Aquests països intenten diversificar la seva economia, perquè algun dia se'ls acabarà el petroli, i un Mundial és una gran oportunitat per mostrar-se a l'exterior i atraure inversors. Mostren una cara que té poc a veure amb la realitat, fins i tot semblen democràtics", explica a l'ARA Carlos de las Heras, responsable d'esports i drets humans a Amnistia Internacional.

Cargando
No hay anuncios

Mentre Jake Daniels intenta convertir-se en un referent i transformar el futbol, la FIFA lliga l'esport a règims antidemocràtics en què ser homosexual et porta a la presó. Però no cal anar tan lluny: l'homofòbia és tant a les graderies com als vestidors, perquè el futbol és una mostra de la societat. Sovint condensa els comportaments més primitius de l'espècie. "He jugat tota la meva vida a futbol i ningú al vestidor sabia que jo era gai, perquè no es podia dir", revela Joan Miró, president de Panteres Grogues. L'entitat barcelonina és un club "que té una clàusula no discriminatòria per raons d'orientació sexual". Panteres Grogues va signar fa uns mesos un acord amb el Barça per fer una sèrie de xerrades tant al cos tècnic com a treballadors del club per formar-los en diversitat sexual i perquè puguin tenir les eines per evitar situacions de LGBTI-fòbia dins el club.

Jake Daniels va prendre la decisió d'anunciar la seva homosexualitat amb el suport de la família, el club i el seu representat. Ara, amb tota la carrera al davant, vol transcendir el terreny de joc i ser un referent. "Ser tu mateix i ser feliç, això és el més important", sentenciava el futbolista al comunicat.