FUTBOL
Esports10/09/2018

Camí d’una final de Champions a Nova York

La Lliga segueix sense tenir tots els permisos per al Girona-Barça de Miami

Toni Padilla
i Toni Padilla

Barcelona"S’està negociant jugar una final de la Champions a Nova York. Es faria amb la mateixa filosofia que el partit entre el Barça i el Girona que es vol fer a Miami. I això acabarà passant”. Jaume Roures, soci fundador de Mediapro, va explicar als micròfons de Catalunya Ràdio que la possibilitat de veure una final de la Lliga de Campions sota la bandera de les barres i les estrelles podria ser una realitat en els pròxims anys. Quan encara no hi ha acord per poder jugar el 26 de gener un Girona-Barça de Lliga, al futbol europeu ja s’obren nous debats i nous horitzons.

“El futbol està canviant molt ràpid i aquests són mesos importants per veure en quina direcció avança”, admet el periodista britànic David Jennings. “El futbol cada cop mou més diners, i tothom en vol treure profit. Federacions internacionals, nacionals, clubs... Però sense jugadors no hi ha futbol. I s’ha d’escoltar la seva veu”, defensa David Aganzo, president de l’Associació de Futbolistes Espanyols. “Estem veient com les competicions de sempre estan canviant. I els pròxims mesos poden crear-se noves competicions”, afegeix Jennings. Per exemple, la FIFA defensa la desaparició de la Copa Confederacions -torneig jugat cada quatre anys entre les seleccions campiones dels diferents continents al país que serà seu del següent Mundial- i l’actual Mundial de Clubs de cada gener per crear un nou Mundial de Clubs, jugat cada quatre anys, amb la presència de 24 equips. La UEFA, per la seva banda, medita crear una tercera competició de clubs, a banda de les existents, la Lliga de Campions i l’Europa League. Aquesta competició donaria espai als campions de lliga que queden eliminats a la prèvia de l’actual Champions. “És un format interessant”, diuen fons de l’ECA, l’Associació Europea de Clubs, de la qual forma part el Barça. “És un pas més cap a la lliga europea de clubs tancada, amb els clubs més rics”, puntualitza Andrew Jennings.

Cargando
No hay anuncios

Les competicions canvien a mesura que s’incrementen els ingressos, especialment per drets de televisió, i això fa que també canviïn els horaris dels partits i els escenaris. D’aquí l’aposta de Javier Tebas, president de la Lliga espanyola, per portar un partit cada any a Miami. “És molt positiu per a l’esport espanyol, i especialment per als gironins, que acaben d’arribar a la Lliga Santander. Això ajuda a consolidar la competició. La gent no pot pensar que el negoci es manté perquè sí. Tot es manté perquè hi ha una feina des de fa temps. Es parlarà del Girona a tot el món del futbol durant quinze dies”, va defensar Jaume Roures sobre el partit de Florida, encara per confirmar.

Reunió amb els jugadors

Cargando
No hay anuncios

Encara per confirmar perquè Javier Tebas va signar el contracte amb l’empresa Relevent per organitzar un partit de Lliga als Estats Units cada any durant 15 temporades, però va fer-ho abans de parlar-ho amb els diferents estaments que han de donar el vistiplau a aquest partit. Especialment una Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) des de la qual, mentre esperen reunir-se amb Tebas, deixen molt clar que no volen autoritzar el partit. “Les Federacions van per un camí amb el futbol de seleccions, i els clubs i les lligues, per un de diferent”, diu Jennings, que recorda que aquests dies també s’està jugant la Lliga de Nacions, un torneig de seleccions que preten esborrar del mapa els amistosos i guanyar més diners pels drets televisius i més interès. A les federacions nacionals i la FIFA, la idea de jugar partits a l’estranger no els agrada, perquè consideren que potencia uns tornejos i talla la progressió d’altres. “La FIFA vol protegir les lligues locals. I portar la competició a un altre lloc representa una invasió per a aquest país. Fa sempre igual, és un maleducat. El contracte que ha signat per portar el partit a Miami no val res. No té valor sense la nostra autorització, així que ja es veurà què passa amb aquest partit”, va dir fa uns dies Luis Rubiales, president de la Federació Espanyola de Futbol.

De fet, aquest dimecres Rubiales es reunirà amb el president de la FIFA, Gianni Infantino, i el president del govern, Pedro Sánchez. En aquesta reunió Espanya demanarà ser seu de la fase final de la Lliga de Nacions, però on també s’hi parlarà del partit de Miami. El govern espanyol busca “consens” amb la Lliga, tot i que els seus socis de Podem s’hi oposen. Rubiales, de moment, també.

Cargando
No hay anuncios

En espera de veure com soluciona Tebas aquest problema -ja que sense l’autorització de la Federació Espanyola i la Nord-americana no podrà jugar-se el partit-, la Lliga comença a entendre’s amb els futbolistes, que fa uns dies van arribar a amenaçar amb la possibilitat d’organitzar un vaga. Ahir, Tebas va reunir-se amb el president de l’AFE, David Aganzo, a la seva seu de Madrid, i tant en un posterior comunicat com parlant amb la premsa Aganzo ja no va fer servir la paraula vaga. “Tebas veu el futbol com un negoci i aquestes coses cal pactar-les entre tots. Volem més informació per fer-la arribar als futbolistes. Ells segueixen pensant el mateix que abans. No és una qüestió de Girona o Barça. Això pot afectar tots els clubs en els pròxims quinze anys”, va dir Aganzo. Tebas va acostar posicions amb l’AFE presentant una proposta per si cal modificar el conveni col·lectiu i proposant que les pròximes 15 temporades, de forma vinculada als partits de Lliga jugats als Estats Units, 25 futbolistes professionals espanyols sense equip puguin passar 15 dies en uns camps d’entrenament amb entrenadors professionals a Miami, jugant amistosos i visitant clubs locals, per facilitar que trobin feina.

Tebas, però, sap que oficialment no necessita el permís dels jugadors. I també sap que dins de l’AFE pocs futbolistes semblen disposats, si cal, a anar a la vaga. A més, tant el Girona com el Barça veuen amb bons ulls volar a Miami, i això elimina un nou front. De fet, a la primera reunió de l’AFE el Girona no va enviar-h cap futbolista: la plantilla accepta un partit definit com una “aposta estratègica” des del club. La plantilla del Barça, en canvi, s’hi va negar, però aquests dies ha parlat amb la directiva i acceptaria jugar a canvi d’un plus econòmic.

Cargando
No hay anuncios

La reunió clau, amb Rubiales

Javier Tebas, però, sap que sí que li cal el permís de la Federació Espanyola. El president de la LFP va volar a Quito (Equador) per un compromís i, un cop torni, buscarà trobar-se amb Rubiales. El temps s’acaba. Per exemple, el diumenge 23 de setembre es juga el Barça-Girona, per al qual 5.000 aficionats gironins haurien de tenir tant el viatge com l’entrada pagats si no han acceptat volar a Miami. La LFP, doncs, intentarà bastir ponts abans d’aquest partit. De fet, la intenció de Tebas és aconseguir tots els altres permisos que li calen un cop arribi a un acord amb Rubiales. Si la Federació Espanyola accepta el partit, els dos òrgans demanarien el permís a la Federació Europea (UEFA), la Federació de l’Amèrica del Nord, la Central i el Carib (Concacaf), la Federació dels Estat Units i el govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Seria el primer cop que un partit de lliga europeu es juga fora. Cap altra lliga ha anat tan lluny, tot i que Itàlia ha jugat la seva Supercopa a l’estranger, fins i tot a Líbia, de forma regular des del 1994. La d’aquest gener es jugarà a l’Aràbia Saudita.