Laporta trenca el silenci: "Pobre Barça si algun dia ha de caure en mans de l'oposició"
El president blaugrana compareix en roda de premsa per donar explicacions sobre el cas Olmo
BarcelonaEl president executiu del Barça, Joan Laporta, ha sortit aquest dimarts acompanyat de tota la plana major directiva i executiva del club després d'uns dies molt moguts a causa dels problemes associats a les inscripcions de Dani Olmo i Pau Víctor a partir de l'1 de gener. El dirigent barcelonista, molest amb algunes crítiques que ha llegit sobretot a la premsa catalana, ha afrontat la compareixença amb ganes d'explicar la seva versió sobre la polèmica i amb la moral pels núvols després de la golejada al Reial Madrid a la final de la Supercopa i de la cautelar concedida pel Consell Superior d'Esports per evitar que els dos futbolistes blaugranes es quedessin penjats a mig exercici. Laporta s'ha esplaiat en aquest tema, però no ha volgut resoldre els noms dels inversos àrabs i qatarians que han comprat els seients vip que fet retornar el club a la norma 1:1 del fair play, ni ha concretat la data de retorn al Camp Nou: "Hi ha hagut imponderables", s'ha limitat a dir.
Exposició inicial de Laporta. "Els darrers dies han succeït dos fets que confirmen la fortalesa del Barça i queda desmentit un fals relat apocalíptic de certs entorns, que han fet per desconeixement o per mala fe, o per ambdues coses. El primer fet és que tornem a l'1:1, això vol dir que deixem d'estar econòmicament intervinguts a la Lliga. Podem fitxar i fer inscripcions. El segon fet és que per arribar fins a l'1:1 hem hagut de signar contractes com el de Nike, que és el millor acord amb una marca de roba esportiva en el món del futbol. També ens hem associat amb Spotify, fet que confirma que, malgrat que alguns diguin que fem una mala gestió, grans marques es volen seguir associant amb el Barça. També estem aixecant un estadi nou. No l'estem reformant, l'estem fent de nou. I mentre es produeix tot això, els culers estem gaudint d'un equip molt competitiu, amb una plantilla molt unida, compromesa, plena de jugadors de la casa i dirigida per un molt bon entrenador, com Hansi Flick i amb una gran preparació física. La comissió esportiva, encapçalada per Deco, també està fent molt bona feina".
El president ha tret pit de la seva gestió, dient que "s'ha reduït la massa salarial, no s'ha perdut la competitivitat esportiva, s'ha millorat l'economia i tot això ha succeït sense tocar la butxaca del soci", que ja va protestar quan es va apujar el preu dels abonaments a Montjuïc i el club va haver de rectificar la mesura. "Es tracta de defensar el Barça d'uns atacs que venen de fora, i també alguns des d'aquí, per l'èpica i el relat que té el Barça, que és més que un club", ha continuat Laporta. "No ha passat res que no ens esperéssim. Quan el Barça torna a ser líder en el futbol, diversos actors han volgut venir a fer-nos mal. Ens han volgut liquidar, però hem treballat molt, no ens hem rendit i hem aconseguit el que volíem: tornar a l'1:1 i, sobretot, poder fer les inscripcions de Dani Olmo i Pau Víctor", ha dit el president. "Han atacat l'escut i l'escut no es taca", ha sentenciat Laporta.
Com va anar el cas Olmo i Pau Víctor. "Vam entregar la documentació el dia 27 de desembre. Nosaltres el 31 entenem que havíem complert les normes d'estabilització pressupostària. La Lliga no ens va donar l'1:1 i la Federació, malgrat dir-nos que no tenia cap problema a expedir les llicències, ens va dir que ens faltava l'1:1. Tot va raure en la interpretació d'un article [dels estatuts de la Lliga]. Vam haver de presentar més documentació i el dia 3 la Lliga ens la va validar. La RFEF, finalment, no ens va validar l'extensió de les llicències i vam recórrer al Consell Superior d'Esports, que ens ha acabat donant una cautelaríssima. És l'advocacia general de l'estat. I en la seva resolució, fins i tot fa referència a l'òrgan de la federació que va dictaminar que no ni hi hauria llicències i que sembla que no seria competent per no donar-les".
Per què no es van resoldre les inscripcions abans? "Per a nosaltres, Nike és un contracte nou [per a la Lliga és una renovació, per tant, espaia en els anys els nous ingressos, fet que no permetia al Barça generar prou fair play], i pensàvem que amb això n'hi hauria prou per a les inscripcions. Això ens havien dit [des de la Lliga]. No el vam signar a l'estiu i vam fer bé, perquè hem tret uns 300 milions més. Quan ens van dir que amb l'acord amb Nike no n'hi hauria prou, vam anar a la justícia per intentar aprofitar l'espai salarial que quedava lliure per la lesió de llarga durada de Ter Stegen", ha exposat, sobre una via que tampoc va funcionar. Finalment, es va tancar la venda –segons ha manifestat Laporta– de 475 seients vip del nou Camp Nou (una operació que ha dit que "des del febrer tenien al cap") dels 9.600 que està previst que tingui el nou estadi. 58 milions ja són a la tresoreria del Barça i són els que demanava la Lliga per retornar a la 1:1.
Intermediaris a l'acord amb Nike. "El contracte que jo vaig deixar amb Nike el 2010, quan s'acabava el meu primer mandat, era molt similar al que em trobo al 2021. Havien passat onze anys, i això no podia ser. Aquest tema s'havia de resoldre, era una pedra a la sabata. Jo coneixia la gent de Nike, vaig parlar amb el nostre CEO –llavors era Ferran Reverter–, i vam fer una estratègia. Però vam haver de canviar d'estratègia i de gent i vam buscar algú que ens ajudés. Vam anar als tribunals, va ser una estratègia jurídica, comercial...", ha dit sobre la milionària comissió pagada a Darren Dein. "Compartim els seus honoraris proporcionalment amb Nike".
La botifarra i la seva reacció a la llotja a les semifinals de la Supercopa. Arran de la botifarra que va fer quan el CSD els va atorgar la cautelar, poc abans del duel contra l'Athletic Club, Laporta ha negat que "insultés, agafés ningú pel coll o xutés mobiliari": "Tenia una eufòria continguda i li vaig dir, de forma directa, al president de la RFEF que ens hauria d'haver atorgat les llicències. Dos dies després en vam parlar amb calma. Ja sabeu com soc, va ser un moment de treure tot el patiment".
Càrrega contra la premsa i l'oposició. "No puc acceptar que la fiscalització del meu càrrec vagi acompanyada de mentides. No puc permetre que les crítiques al president serveixin per atacar al club. S'ha deixat anar molta bilis", ha opinat sobre articles i comentaris de la premsa que ha considerat "molt hostils". Sobre la petició de l'oposició que dimitís: "¿A algú li entra al cap que jo dimitiré per una decisió de la Lliga o la Federació? Estic molt decebut de com han actuat les persones que tenen aspiracions de presidir el club, perquè no era estar o no al costat de Laporta, era estar al costat del Barça". Laporta ha ventilat el serial de les inscripcions com "un atac al Barça per desestabilitzar-lo abans de la Supercopa". "Pobre Barça si acaba en mans dels que estan actuant com a oposició", ha dit el president, que no ha volgut fer un atac directe al seu principal rival en les passades eleccions, Víctor Font, sinó "a tots els que estaven d'acord en posar-nos una moció de censura".