Esport
Esports08/07/2021

Els Jocs Olímpics de Tòquio se celebraran sense públic

La decisió és definitiva després del repunt de contagis a la capital nipona i l'anunci de l'estat d'emergència

Els organitzadors dels Jocs Olímpics de Tòquio han decidit aquest dijous celebrar les proves sense públic a les graderies de les seus de la capital nipona i la seva àrea metropolitana a causa del repunt de contagis. L'anunci arriba després de fer marxa enrere en la mesura anunciada fa dues setmanes de comptar amb fins a 10.000 espectadors en les instal·lacions.

La ministra japonesa a càrrec dels Jocs, Tamayo Marukawa, ha anunciat aquesta restricció sense precedents en una cita olímpica després de la reunió celebrada aquest dijous entre els principals responsables de l'organització de l'esdeveniment. En aquesta reunió hi han participat representants del comitè organitzador japonès, presidit per Seiko Hashimoto; el Comitè Olímpic Internacional, amb Thomas Bach, i el Comitè Paralímpic Internacional, amb Andrew Parsons, i de les autoritats de Tòquio, com Yuriko Koike, governadora de la capital.

Cargando
No hay anuncios

La decisió de vetar la presència d'espectadors a Tòquio s'ha pres poc després que el primer ministre nipó, Yoshihide Suga, anunciés l'aplicació d'un nou estat d'emergència sanitària pel coronavirus a la capital des del 12 de juliol fins al 22 d'agost, que, per tant, coincidirà amb la celebració dels Jocs. La cita olímpica tindrà lloc a la capital japonesa entre el 23 de juliol i el 8 d’agost, mentre que els Jocs Paralímpics se celebraran entre el 24 d’agost i el 5 de setembre.

D'aquesta manera, queden endarrere algunes propostes que s'havien plantejat, com que es reduís l'assistència a les proves esportives a només 5.000 espectadors i com a màxim fins a les nou del vespre. Unes mesures ja descartades i que, en un primer moment, havien rebut el suport explícit de l'esmentat president del COI, Thomas Bach, que ha arribat aquest mateix dijous al Japó.

Cargando
No hay anuncios

"És extremadament trist que els Jocs es duguin a terme d'una manera molt limitada davant la propagació dels contagis de coronavirus. Ho sento molt pels que tenien entrades i pels residents locals que esperaven amb ganes la celebració dels Jocs", s'ha disculpat per la seva banda la presidenta de Tòquio 2020, Seiko Hashimoto.

Tòquio registra màxims del maig

Aquest dijous les autoritats sanitàries de Tòquio han detectat 896 casos nous d'infeccions per coronavirus, una xifra molt similar a la del dia anterior (920) i que va suposar la màxima xifra diària des del passat 13 de maig. Llavors, en ple estat d'emergència, la capital nipona va registrar 1.010 contagis.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al ritme de vacunació al Japó, poc més d'un 15% de la població del país està completament vacunada i s'ha estès una preocupació creixent per l’amenaça de la variant delta. La previsió de les autoritats per a Tòquio i Osaka, dues de les ciutats més afectades pel repunt de contagis dels últims dies, és que els més grans de 65 anys puguin estar completament vacunats a finals de juliol. A més, l'entrada d'estrangers al Japó està restringida a 159 països.

Cargando
No hay anuncios

Contrast amb l'Eurocopa

La notícia arriba pocs dies després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) situés la setmana passada l'Eurocopa com el principal focus dels nous contagis de covid que s'estan registrant a Europa. Després de moltes setmanes a la baixa, els contagis es van disparar un 10% entre els països europeus.

Cargando
No hay anuncios

"Hem de mirar molt més enllà dels estadis", va afirmar la setmana passada Catherine Smallwood, responsable d'emergències de l'OMS. "Hem de mirar com arriba aquesta gent als estadis, si viatgen en autobusos plens. I quan surten dels estadis, què fan? ¿Es dirigeixen a bars i pubs abarrotats per veure els altres partits? Són aquests esdeveniments els que impulsen la propagació del virus", va afegir. El cap de l'OMS a Europa, Hans Kluge, també es va expressar en la mateixa línia i va admetre que aquests tipus d'esdeveniments esportius poden convertir-se en "escenaris de supercontagi".

La UEFA, per la seva banda, es va defensar: "La decisió final sobre el nombre de persones que assisteixen als partits dins els equipaments de qualsevol país amfitrió i estadi està sota la responsabilitat de les autoritats locals, i la UEFA segueix estrictament les seves mesures", va remarcar en un comunicat. I és que quan es definien els criteris per decidir la forma del torneig, l'organisme va explicar que el percentatge d’aficionats que entrarien a cada estadi seria calculat per cadascun dels països amfitrions.

De fet, en la semifinal entre Anglaterra i Dinamarca disputada ahir dimecres hi va haver un 75% de l'aforament a l'estadi de Wembley, uns 65.000 aficionats. Diumenge es disputa al mateix estadi londinenc la final entre les seleccions d'Anglaterra i Itàlia.