Fita a fita
Esports20/10/2023

Es Jondal des de sa Caleta, la primera Vila de l’illa d’Eivissa

Ruta pel migjorn eivissenc a través d’una costa retallada i de continus desnivells, amarada de patrimoni cultural i memòria històrica

Joan Carles Palos
i Joan Carles Palos

PalmaEn aquesta ruta, dirigim les nostres passes cap al litoral de migjorn de l’illa d’Eivissa. L’objectiu de la nostra caminada, la punta i el puig del Jondal, és una petita península. Juntament amb la punta de Porroig, constitueixen els dos accidents geogràfics més rellevants dins l’allargassada badia que s’estén entre el cap del Falcó i el cap de Llentrisca, en el municipi de Sant Josep de sa Talaia. Visitar la costa sud eivissenca és obrir els nostres sentits a un paisatge cultural d’un valuosíssim patrimoni natural i històric. I voltar la punta del Jondal (un topònim precristià, probablement d’època musulmana, però no massa clar) és fer-ne un tast exquisit. L’itinerari transcorre per un litoral molt retallat i amb continus desnivells per on trobam la forta empremta del passat sobre el gran llençol de la història sobre el territori, amb un assentament fenici de sa Caleta (segle VII aC) –a partir del qual es fundà Vila– i una bateria de costa de la Segona Guerra Mundial (1940).

Si consultam l’Enciclpèdia d’Eivissa i Formentera (eeif.es) podrem llegir la descripció que fa del redol a visitar: “Puig de 160 m d’altura, situat a la venda del Racó del Jondal, de la parròquia de Sant Francesc de s’Estany. És situat a la península que tanca per llevant el port del Jondal; a la banda de ponent del puig es forma un tallserrat conegut com Davall es Puig del Jondal; també es troba, en aquesta península, el forat de la Punta del Jondal. El puig va descendint suaument cap a la mar en direcció sud; l’extrem es coneix com la punta del Jondal”.

Cargando
No hay anuncios

La ruta

[00 min] Des de l’aparcament de sa Caleta (no sembla haver-hi parades de transport públic a prop del nostre punt d’arrancada –Eivissa.tib.org–) ens dirigim cap a la mar. Allà ens trobam [05 min], d’entrada, el que ha estat històricament un refugi important per a les embarcacions, majoritàriament de pesca, tal com queda demostrat pel nombre important de varadors que envolten la rada. Pel costat dret de la cala, en direcció sud, ens acostam al poblat fenici de sa Caleta [10 min], segurament la descoberta més espectacular esdevinguda a les illes Pitiüses en el decurs dels últims vint anys d’investigació.

Cargando
No hay anuncios

Excavat entre els anys 80 i 90 del segle XX, aquest assentament humà del segle VII aC ocupava la punta que separa sa Caleta del Bol Nou. S’estenia per una superfície de 4 ha i va ser fundat per fenicis procedents de l’extrem occidental de la Mediterrània a la darreria del segle VIII aC a la recerca de nous recursos econòmics. Els primers anys del segle VI aC aquest lloc va ser abandonat perquè els fenicis que hi residien es van traslladar a la badia d’Eivissa, on fundaren Vila. Sa Caleta és bé d’interès cultural des de 1993 i el 1999 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat.

Aferrada al poblat fenici de sa Caleta trobam una bateria de costa d’acabada la Guerra Civil. Aquest assentament militar –que va arrasar bona part del jaciment arqueològic– va ser projectat el 1940 com a part de les accions descrites en el Pla de 1940, també conegut com a Pla Kindelán, consistent en un sistema de fortificació de la costa en previsió d’un possible desembarcament aliat a les Illes Balears durant la Segona Guerra Mundial. Moltes d’aquestes obres s’executaren amb mà d’obra esclava procedent dels ‘batallons disciplinaris’ de presos republicans, represaliats per la dictadura de Franco. La bateria de sa Caleta mai no va entrar en acció i fou abandonada el 1962. L’any 2015 va ser declarada Bé d’Interès Cultural (BIC), amb la tipologia de lloc històric, pel Consell d’Eivissa.

Cargando
No hay anuncios

Abandonam aquest espai d’alt valor patrimonial i de memòria històrica per travessar el Bol Nou [20 min], una raconada costanera de vores espadades i rogenques, amb una petita platja que s’obre al sud entre la punta del Jondal i sa Caleta. Actualment, un espai de marcat accent turístic, pel seu servei de restauració i d’accés al litoral. Nosaltres seguim un tirany que s’estén cap a garbí (sud-oest/oest) amb el puig del Jondal enfront, ben a la vista. Deixam a l’esquerra, als nostres peus i a vorera de la mar, un segon grup de casetes varadors. Uns metres més endavant [25 min], i amagat entre el boscatge de la dreta, ens sorprèn de sobte un espai reservat per a ‘cementiri d’animals de companyia’, una necròpolis animal clandestina que deu tenir pel cap curt una trentena d’anys. Muntets de pedres i petites làpides són testimoni del record de l’amor professat cap a aquests animalets –cans i moixos– pel seus propietaris i que configuren un fossaret curiós i, si més no, entranyable.

La punta del Jondal

A poc a poc abandonam els espais més humanitzats que envolten sa Caleta i entram dins l’espai natural de la punta del Jondal. El camí que seguim és clar i solca de manera clara el coster de la muntanya, poc més o manco, a mitjan altura. Un senderó ben fressat que ens guia cap a un collet, entre la punta –esquerra– i el puig –dreta– del Jondal [40 min]. Des del coll, giram a la dreta (nord-oest/nord) per escometre la pujada dalt del turó, breu però intensíssima. Ràpidament assolim una visió panoràmica d’aquesta badia allargassada que s’estén entre el cap del Falcó i el cap de Llentrisca. [55 min] Amb calma i sense presses, i amb els ulls amarats d’aquest paisatge encisador, assolim el vèrtex geodèsic del puig del Jondal (160 m).

Cargando
No hay anuncios

El descens del puig el farem amb passa ferma i segura per un coster rost i llenegadís, on recomanam l’ús dels bastons de senderisme, que sempre ens conferiran majors garanties d’equilibri. [1 h 10 min] Arribam a una cruïlla important, on enfilam el camí que apunta cap a la cala del Jondal. El senderó ens aboca directament sobre el litoral [1 h 20 min], molt a prop de l’aparcament i de l’àrea de serveis. Podem aprofitar per fer un capfico i gaudir d’aquest bell entorn litoral o, directament, continuar la nostra marxa. Si optam per això darrer, prendrem el mateix camí d’accés dels vehicles en direcció cap al vial que uneix la carretera E-700 amb el Jondal, sa Caleta i es Codolar. En arribar-hi voltam a la dreta i passada la tanca del campament Cala del Jondal prendrem el primer camí de terra que ens conduirà, primer, al Bol Nou i, poc després, a sa Caleta, on acaba la nostra caminada [1 h 50 min].

Les dades

Dificultat 2,5 sobre 5

Distància 5,52 km

Desnivell 160 m

Durada 1 h 50 min

Altitud màxima 160 m

Ruta circular

Cargando
No hay anuncios

@Fita_a_Fita