De Jong i Arthur Melo, dues vendes paral·leles
La història del neerlandès és semblant a la del brasiler, que va marxar per la porta del darrere
BarcelonaUn any més, el Barça està, a contrarellotge, intentant aconseguir fair play que permeti a la institució blaugrana inscriure els fitxatges que té pensat realitzar aquest estiu. Si en el mercat d'estiu passat es va aconseguir la proesa gràcies a les rebaixes salarials dels capitans i al d'hivern amb la renovació de contracte d'Umtiti, aquesta vegada l'espai econòmic haurà de venir a partir de la sortida de futbolistes. En aquest sentit, el jugador que està a totes les travesses per ser la primera venda (i segurament l'única grossa) és el neerlandès Frenkie de Jong.
A les oficines blaugranes s'està produint una mena de déjà-vu. Tot i que ja no són els mateixos dirigents, es vol vendre un jugador que no vol sortir, encara que no és l'únic que s'agafa a les cadires del vestidor per no marxar (i per no deixar de cobrar un bon sou). Igual que va passar amb el brasiler Arthur Melo, que va haver de marxar per la porta del darrere amb Bartomeu ara fa dos anys, Frenkie de Jong tampoc vol marxar del Barça, però el club l'ha de vendre. Si no fos per les estretors del límit salarial, possiblement el neerlandès es quedaria a Barcelona, tot i no ser el perfil ideal per a Xavi Hernández al mig del camp.
El Barça vol traspassar el jugador perquè té mercat, és jove i no ha respost a les expectatives després que el club pagués 75 milions i 11 variables per ell. El neerlandès que va meravellar i sorprendre Europa sencera amb un Ajax ple de joves i amb l'entrenador Erik ten Hag al capdavant no ha acabat d'aterrar a Barcelona, tot i que en alguns partits hagin sortit algunes espurnes del seu potencial. Arthur Melo no va costar tants diners (31 milions d'euros i 9 en variables), però va ser un cas similar al de Frenkie: no va convèncer.
Arthur havia estat cridat a ser l'hereu de Xavi al mig del camp blaugrana en un procés de renovació. El jugador brasiler tenia totes les qualitats de l'anomenat ADN Barça, tot i arribar a terres europees sent un perfecte desconegut, però amb una Copa Libertadores sota el braç dirigint l'orquestra del Grêmio de Porto Alegre. En la seva primera temporada com a culer, Melo va disputar un total de 43 partits repartits en 2.391 minuts de joc, però mai es va refermar com a titular indiscutible en els esquemes d'Ernesto Valverde. El segon any, i principalment per culpa de les lesions, només va jugar 28 partits. Tot i la destitució de Valverde al gener i l'arribada de Quique Setién a la banqueta, tampoc va demostrar el joc que tothom li buscava i va acabar la temporada sense jugar, entre lesions i decisions de l'entrenador càntabre, que va arribar a assenyalar-lo públicament.
Després que el club li ensenyés la porta de sortida per quadrar els comptes, Arthur va acabar acceptant anar al Juventus per 72 milions d’euros més 10 milions en variables. En el seu lloc va arribar Miralem Pjanic, un jugador amb més edat que Arthur i amb un sou més elevat, però amb més experiència en els terrenys de joc. El club blaugrana va pagar pel bosnià 60 milions més 5 en variables. Aquest intercanvi de cromos es va convertir en una operació comptable per raons econòmiques i no pas esportives, ja que va permetre a la junta de Bartomeu tancar l'exercici de la temporada 2019/2020 en positiu. Amb De Jong, el principal mòbil de l'operació és generar límit salarial. Els números al tancament 21/22 s'arreglaran amb la palanca de la televisió.
Ara, a Arthur el Juventus l'intenta col·locar on sigui, després de dues temporades al club italià tan decebedores com a Barcelona. L'Arsenal li va al darrere des de fa temps i en el mercat d'hivern el va intentar portar com a cedit, però finalment l'operació no va fructificar. La Juve, fins i tot, l'ha ofert com a moneda de canvi a altres equips, com ja va ser la seva arribada a Torí en l'operació amb Pjanic.
Erik ten Hag, el valedor de De Jong
El fet que De Jong s'estigui plantejant marxar del club, tot i que el United no jugarà la Champions la temporada vinent, és per l'entrenador de l'equip anglès, Erik ten Hag. El tècnic neerlandès ha fitxat aquest estiu pel Manchester en un intent de retornar l'històric club anglès al màxim nivell, després de moltes temporades decebedores en les quals ni tan sols ha pogut entrar a la màxima competició europea de clubs. Ten Hag va ser qui va treure a escena De Jong quan tots dos eren a l'Ajax. Va treure a la llum tot el seu potencial, i ara, en terres angleses, podria tornar a fer-ho.