FUTBOL INTERNACIONAL

Joshua Kimmich, el Mascherano alemany de Guardiola

El Bayern rep el Benfica amb el jove talent consolidat com a central

Kimmich, de 21 anys, controlant una pilota durant un partit de la Bundesliga al camp del Borussia Dortmund.
Isaac Lluch
05/04/2016
3 min

MunicA mitjans de gener, quan el millor central del Bayern, Jérôme Boateng, es va lesionar greument, molts analistes van assegurar que les opcions de títol dels bavaresos, especialment a Europa, s’esfumaven notablement. Coincidia que un altre jugador en l’eix de la defensa, Medhi Benatia, encara no estava recuperat. I al cap de poc temps es van lesionar també els altres dos centrals, Holger Badstuber i Javi Martínez. En qüestió de dies, l’entrenador Pep Guardiola es va quedar sense futbolistes nats per a aquesta demarcació i al club li va entrar el pànic i l’últim dia del mercat d’hivern va incorporar el central Sedar Tasci.

Arribat l’abril, el Bayern rep avui (20.45h, BeIN Sports) el Benfica en l’anada dels quarts de final de la Champions reforçat després d’haver eliminat en la ronda anterior la Juve, vigent subcampiona del torneig. A més, lidera la Bundesliga amb cinc punts d’avantatge respecte del Dortmund i és semifinalista a la Copa alemanya. Qui ha dit por?

En la fase decisiva de la temporada, Guardiola s’ha tornat a arriscar. Per aplacar la precarietat defensiva del seu equip, el tècnic català va apostar per reciclar el jove migcampista sub-21 alemany Joshua Kimmich. I des que va debutar a finals de gener en aquesta posició, el jove fitxat l’estiu passat quan jugava a Segona ha donat un rendiment fenomenal. Avui contra el Benfica, com qui diu, juguen Kimmich i deu més.

Va aparèixer com a solució d’emergència, però els seus bons partits en nits de molta transcendència contra el Dortmund o la Juve l’han convertit en un referent en aquesta posició. Guardiola difícilment renunciarà ara a jugar amb Kimmich, que li garanteix una qüestió bàsica: sortida de pilota. Contra rivals d’entitat, Kimmich va iniciar el joc “amb molta personalitat”.

Com va dir fa unes setmanes Xabi Alonso, per a Guardiola Kimmich és una mena de Mascherano jove. Com ja va fer amb l’argentí al Barça, va reconvertir per necessitats del guió -plaga de lesions- un migcampista pur en un bon central. Llavors, Mascherano tenia 26 anys i molta experiència internacional. Kimmich en va fer 21 al febrer, però aprèn ben ràpid. “És una esponja. Observa, escolta i creu en les nostres idees”, diu Guardiola, que després del bon partit que va fer a Dortmund va advertir als periodistes: “Us donaré un consell: no digueu mai més que no pot jugar de central”.

Al cap de tres mesos de treballar amb ell, quan el jove migcampista encara era suplent d’Alonso, Vidal i Thiago, Guardiola ja va sorprendre tothom assegurant que “Kimmich serà aviat un futbolista de la selecció alemanya absoluta”. Després del seu debut com a central davant el Hoffenheim, Kimmich va rebre entregats elogis del seu entrenador: “Ha jugat superbé. És ràpid, va bé de cap, és intel·ligent per llegir els espais, té bona visió de joc, fa bé les transicions, és agressiu per recuperar la pilota. És un gran paio. Per a mi, és gairebé el meu fill”.

Contra la Juve, Guardiola va apostar per una defensa sense centrals purs (Lahm, Kimmich, Alaba, Bernat) que es podria repetir davant un Benfica eficaç en atac -l’exvalencianista Jonas lidera amb 30 gols la cursa per la Bota d’Or- i “compacte en defensa”. “Feia temps que no veia una línia de quatre defensors tan ben organitzada”, va concedir un Pep que es veu “zero favorit”. Robben i Benatia continuen lesionats. Sort de Kimmich, pensa Guardiola.

stats