Un jutge tomba el pla A de Laporta perquè Dani Olmo pugui seguir jugant
El jutjat mercantil número 10 de Barcelona no ha acceptat l'argumentació del Barça per obtenir la cautelar del migcampista de Terrassa
BarcelonaEl mateix jutge que el 2023 va donar la cautelar a Gavi amb la qual encara està inscrit a la Lliga ha decidit aquest divendres denegar-l'hi al Barça per a inscriure Dani Olmo i Pau Víctor a partir de l'1 de gener. Es tracta d'Ignacio Fernández de Fenespleda, titular del jutjat mercantil 10 de Barcelona. A diferència del cas Gavi, en aquesta ocasió ha comparegut en el litigi la Lliga de Javier Tebas, que té la pressió al darrere de tres clubs, l'Atlètic de Madrid, el Sevilla i l'Athletic Club, que miren amb lupa cada moviment que el Barça fa amb relació al fair play econòmic.
Aquesta notícia obliga la junta directiva de Joan Laporta a buscar un pla B ràpidament per solucionar les situacions de Pau Víctor, la gran sensació de la pretemporada, i Dani Olmo, el gran fitxatge del curs, que fins ara estava inscrit provisionalment gràcies a la lesió de llarga durada d'Andreas Christensen, que ja està pràcticament recuperat del seu problema a l'Aquil·les. En el pitjor dels casos, Olmo, segons s'estipula en el seu contracte, podria marxar lliure de l'entitat blaugrana si aquesta no és capaç d'inscriure'l. El de Terrassa s'ho mira tot des de les seves vacances als Estats Units, on ahir va presenciar un partit de l'NBA dels Milwaukee Bucks.
Nova vista el dilluns
De moment, hi haurà una nova vista entre el Barça i la Lliga en un jutjat de primera instància el dilluns 30 de desembre. En aquest cas, el motiu de la denúncia paral·lela és que el club català no reconeix la comissió delegada de la Lliga com a competent per decidir la inscripció d'Olmo i Pau Víctor. "Des d'un punt de vista legal, té sentit el moviment del Barça. Com que no hi ha possibilitat de recurs per la via federativa, el camí que et queda és anar als jutjats", apunten a l'ARA fonts jurídiques del futbol espanyol.
L'argumentació que havia fet el departament jurídic del Barça, liderat per Pere Lluís Mellado, davant el jutjat mercantil va ser que la inscripció de Szczesny per la baixa de llarga duració de Ter Stegen deixava un marge salarial perquè el polonès cobra força menys que l'alemany i que Olmo i Pau Víctor no poden fer la seva feina per culpa de l'exigent normativa de control econòmic de la Lliga. Però les mateixes fonts jurídiques consultades consideren que "poden fer la seva feina, que consisteix a entrenar cada dia amb l'equip". En aquest sentit, expliquen que "anar convocat a un partit o complir el reglament econòmic de la Lliga no forma part del dret a treballar". Olmo té contracte fins al 2030, més de 50 milions per amortitzar i un salari que el converteix en un dels jugadors més ben pagats de la plantilla blaugrana.
La Lliga ha emès una nota en què informa de les consideracions que el Jutjat Mercantil número 10 de Barcelona ha fet a l'auto que denega la cautelar al Barça. "La finalitat d'autoritzar l'excés de despesa és perquè una baixa de llarga duració no minvi la competició de l'equip, no perquè la baixa de llarga duració permeti la inscripció de jugadors que, amb el seu salari, excedeixin el límit, que és el que pretenia el FC Barcelona", diu el jutge.
Els plans B de Laporta
Mentrestant, el president Joan Laporta, acostumat a trobar remeis d'última hora, treballa amb la possibilitat que un inversor qatarià avanci una xifra superior als 100 milions d'euros de les futures llotges vip del Camp Nou remodelat. Aquesta operació suposaria una nova palanca (vendre patrimoni del club a canvi d'ingressos a curt termini) que permetria tenir prou marge en el fair play econòmic per inscriure Dani Olmo i Pau Víctor i tancar definitivament una carpeta que està fent bola. Ara mateix, sembla l'opció més viable si tampoc comporta bones notícies la visita al jutjat de primera instància de dilluns vinent.
En cas que cap d'aquestes alternatives tingui èxit abans que acabi el 2024, hi ha una altra possible solució per arreglar l'assumpte que ja ha estat utilitzada en aquest segon mandat de Laporta: l'aval dels directius. Així es va inscriure Jules Kounde el 2022 i així es van inscriure els Joaos (Félix i Cancelo) el 2023. El problema que ara té Laporta és que la idea de posar en risc el seu patrimoni personal no agrada a una gran part de la seva junta directiva.