RCD Espanyol
Esports09/10/2023

L’algoritme de Tebas posa a prova la fidelitat de l’afició de l’Espanyol

El club blanc-i-blau és el que registra un percentatge més alt de partits disputats entre setmana de Segona

BarcelonaL’Espanyol s’acostuma a estalviar els caps de setmana. El conjunt blanc-i-blau visitarà el Vila-real B en un horari atípic, dilluns al vespre (21 h, M. LaLiga Hypermotion), que no li és gens desconegut. Els periquitos són el club de Segona que més partits disputarà entre dilluns i divendres si es tenen en compte els partits disputats i els ja programats fins a la jornada 14. Concretament, la meitat dels partits hauran tingut lloc fora del cap de setmana. Cap altre equip ni tan sols s’hi acosta. 

Creixement del nombre de partits de Lliga de l'Espanyol entre setmana en l'era Cornellà-El Prat
Cargando
No hay anuncios

A l’Espanyol el segueixen el Saragossa, el Llevant, el Valladolid i l'Eibar, amb un 35,7% dels partits fora del cap de setmana. No és cap casualitat, però, que aquests cinc clubs –considerats tots ells aspirants a l’ascens– siguin els que tenen més partits programats entre dilluns i divendres. El motiu? Bàsicament, les audiències televisives. “A Segona acostumen a programar els partits més interessants fora del gruix de franges dels caps de setmana de Primera. Ser un equip amb un caixet més alt i que cobra més pels drets televisius fa que ens hi trobem més, en aquest tipus d’horaris”, expliquen a l’ARA fonts de l’Espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Tres dels set primers partits del curs a l’Stage Front Stadium són fora del cap de setmana: dos divendres i un dilluns. Això dificulta que molts abonats puguin assolir el mínim de partits (16) necessari per poder gaudir d'un 50% de descompte sobre la quota de preus si l’equip torna a Primera la temporada 2024-25. De moment, acumula una assistència mitjana de 18.953 espectadors sobre un total de més de 24.000 abonats. 

L’entitat blanc-i-blava assegura que presentar una queixa formal no serviria de res. Això sí, dilluns passat l’Espanyol va mantenir converses amb representants de la Lliga per buscar adequar millor els horaris a col·lectius com ara els penyistes de fora de Barcelona o els més joves, per a qui resulta especialment difícil poder acudir a l’estadi els vespres entre setmana. La resposta de la Lliga va ser clara: la programació dels partits fora dels caps de setmana afecta a tothom. “Hi ha molts factors que influeixen, però no una estratègia especial per a l’Espanyol”, apunten fonts de la patronal. 

Cargando
No hay anuncios

Més de 70 variables determinen els horaris

La Lliga determina els horaris de cada jornada a partir d’un algoritme que té en compte més de 70 variables: des de la posició dels equips fins a factors climàtics, passant pels contrastos de llum en cada estadi, si juga a Europa, si es preveu algun esdeveniment o manifestació multitudinària, l’assistència prevista o l’audiència televisiva. “A l’Espanyol li està anant bé aquests dies, està fent bones audiències”, puntualitzen des de la Lliga. En les vuit primeres jornades, els blanc-i-blaus han registrat una audiència mitjana de 17.000 espectadors per partit. El registre més elevat a Movistar (un dels canals que emeten els duels), els 28.000 i 27.000 espectadors davant l’Eldenc i el Racing, segons Kantar. Són els únics partits que l’Espanyol ha aconseguit ubicar entre els 20 més vistos de Segona a Espanya. Les vuit primeres jornades del curs passat, a Primera, va acumular una audiència mitjana de més de 209.000 espectadors. 

Cargando
No hay anuncios

L’Espanyol ja fa temps que s’ha acostumat a jugar un terç dels partits entre setmana. Lluny queden ja els quatre primers cursos a Cornellà-El Prat, en què va arribar a disputar més de 20 partits en diumenges: en les últimes deu temporades només s’ha repetit dos cops. L’allargament de les jornades ha propiciat que la quota de partits entre dilluns i divendres dels blanc-i-blaus hagi anat en augment: sis el curs 2011-12, vuit el 2013-14, nou el 2014-15 i 12 entre el 2015-16 i el 2018-19. La classificació per a l’Europa League va trencar la dinàmica, que es va reactivar un curs més tard: el 2020-21, a Segona, i 2021-22, a Primera, l’Espanyol va jugar 13 partits de Lliga fora del cap de setmana. Un registre que podria batre enguany.