L'Aràbia Saudita, el nou paradís fiscal... i futbolístic
Estrelles com Benzema i Kanté han seguit els passos de Cristiano Ronaldo
BarcelonaGairebé no hi ha un sol futbolista de primer nivell en actiu que a hores d'ara no hagi estat temptejat per algun club de l'Aràbia Saudita. La Saudi Pro League s'ha proposat créixer a còpia de talonari i d'incorporar grans estrelles del futbol europeu. El pla de seducció és molt senzill i passa exclusivament pels diners: contractes desorbitats i de curta durada, patrocinis i drets d'imatge, i negociacions directes amb caps d'estat.
Cristiano Ronaldo va ser el primer jugador de gran renom a anar-hi i va obrir el pas als altres. El cinc vegades campió d'Europa i de la Pilota d'Or va abandonar el Manchester United per la porta del darrere al veure més de 200 milions d'euros sobre la taula de l'Al-Nassr a principis d'aquest any. El portuguès, però, no ha estat l'única estrella que ha arribat al continent asiàtic. La lliga saudita continua incorporant grans noms del futbol europeu amb l'objectiu de crear una gran competició.
Els fitxatges de Karim Benzema i N'Golo Kanté són dos exemples de l'estratègia que s'està duent a terme. Altres estrelles mundials com Rúben Neves (Al-Hilal), relacionat amb el Barça, Koulibaly (Al-Hilal) i Edouard Mendy (Al-Ahli FC) també han apostat pel futbol saudita i Ziyech està en negociacions amb l'Al-Nassr. I és evident que no seran els darrers grans noms que acabaran aterrant a l'Aràbia Saudita aquest estiu. Però els futbolistes procedents de la Lliga espanyola que ho facin a partir d'ara no tindran els mateixos avantatges fiscals que els que ho van fer abans del 30 de juny. El motiu és que aquest any ja han superat els 183 dies necessaris perquè se'ls consideri residents a Espanya i això els comportarà haver de tributar el 50% en lloc del 24% que tributarà, per exemple, Benzema. A l'Aràbia Saudita, en canvi, la tributació d'un futbolista professional és del 0%.
Messi va rebutjar l'Al-Hilal
Però encara hi ha futbolistes que sobreposen altres interessos per sobre dels diners: és el cas de Leo Messi. L'astre argentí va finalitzar la seva vinculació amb el París Saint-Germain a l'acabar la temporada i, entre les opcions de tornar a Can Barça o anar a Miami, també hi havia la proposta de l'Al-Hilal, el club saudita que li va oferir al voltant de 400 milions d'euros per temporada. Són unes xifres mai vistes fins ara en el món del futbol. També han estat temptats pels saudites Jordi Alba i Sergio Busquets, els darrers a abandonar el vestidor blaugrana.
Hafez Al-Medlej, cap del Comitè de la Confederació Asiàtica de Futbol i exmembre de l'Oficina Executiva del CAF, ja ha advertit de la gran ambició que té el país per tenir els millors jugadors del món. "Estem només al principi. A partir d'ara, tots els futbolistes transferibles seran un objectiu. L'experiència de la Xina no té res a veure amb la nostra, allò va ser purament màrqueting i allà el futbol no és gaire popular. A l'Aràbia, en canvi, tenim un projecte d'estat i no es limitarà a quatre grans equips, sinó a tots. La passió dels saudites pel futbol no té límits", ha expressat en una entrevista a Koura.
Malgrat que el màxim responsable saudita ho negui, la comparació amb la Xina és inevitable. Els dos països segueixen el mateix patró: inversió massiva a la recerca d'interessos particulars. Jugadors de la talla d'Oscar, Hulk o Ramires en el seu dia van emprendre viatges a la Xina a la recerca d'una fortuna econòmica i mai més es va tornar a saber res d'ells des del punt de vista futbolístic. Ara és el cas de l'Aràbia Saudita, un país sense tradició, però amb un interès per l'esport en auge que també té aspiracions mundialistes per al 2034.
Vincles amb patrocinis i propietaris
El futbol saudita també ha fet la seva declaració d'interessos relacionant-se amb el Newcastle i el Chelsea, tots dos de la Premier League, amb capital i vincles directes amb Aràbia. A més, aquesta setmana ha fet un altre pas al confirmar que el fons d'inversió públic (PIF) del país controlarà el 75% del control de quatre equips de la Saudi Pro League (Al-Ahli, Al-Ittihad, Al-Hilal i Al-Nassr). El mateix PIF té el 80% dels actius del Newcastle.
La Premier League és el lloc amb més suc que ha trobat l'Aràbia per invertir el seu capital i el Chelsea i el Newcastle han estat els escollits per dur a terme els primers intercanvis entre jugadors. Els de Todd Boehly, propietari del club londinenc, han de vendre i el país del golf Pèrsic vol comprar. Un win-win de manual. Kanté ja ha estat presentat per l'Al-Ittihad, igual que Koulibaly amb l'Al-Hilal.
Vulneració de drets humans
Les Nacions Unides i Amnistia Internacional no han trigat a posar en el punt de mira l'Aràbia Saudita. Consideren que el país asiàtic s'ha embarcat en un programa de "rentat esportiu per intentar enfosquir el seu extremadament pobre historial de drets humans". Per la seva banda, l'organització Human Rights Watch expressa el seu malestar amb la inversió multimilionària que l'Aràbia Saudita està fent per tal d'acollir grans esdeveniments culturals i esportius quan allà els drets humans es vulneren sistemàticament. A més, en el seu Informe Mundial 2022, Human Rights Watch va concloure que s'havien anunciat algunes reformes a l'Aràbia Saudita, "però la repressió i el menyspreu dels drets bàsics en curs són grans obstacles per al progrés".