Esports
Esports11/10/2023

L’emocionant retorn de Kilian Jornet als Pirineus per afrontar un repte especial: "Aquí és on va començar tot"

L'atleta ha fet 175 cims de més de 3.000 metres en vuit dies als Pirineus, l'escenari de la seva infància

BarcelonaKilian Jornet fa anys que viu a Noruega, però no s'oblida de les arrels. Aquests últims dies ha tirat endavant un altre dels seus reptes, que barreja esport, natura i identitat, per retrobar-se amb els escenaris dels seus primers cims, els Pirineus. El català ha fet un recorregut de vuit dies enfilant-se a 177 cims de més de 3.000 metres i deixar clar que s'ha recuperat de la lesió a l'Ultra Trail del Mont-Blanc. Combinant la bicicleta i l'escalada, ha creuat els Pirineus en una travessa que fa encara més gran la seva llegenda.

"Aquests dies m'han tornat al cap molts records", explica Jornet, que ha definit la ruta amb el nom de (Re)descobrint els Pirineus. I és que la passió per la muntanya la porta a la sang gràcies als seus pares, que ja el van portar amb ell a tresmils quan tenia 3 anys. Jornet, que amb 5 anys ja va pujar l’Aneto, de 3.404 metres, es va criar en aquests paisatges perquè el seu pare treballava al refugi del Cap del Rec i la seva mare era professora d'esports de muntanya. Jornet, de 35 anys, explicava a l'ARA fa alguns mesos: "Néixer en un refugi de muntanya et marca. Als pares ja els apassionava la muntanya. L’esport apareix més tard a la meva vida, però podríem dir que d’alguna manera ja estava fent esport des que vaig aprendre a caminar. Quan se sortia a caminar, l’objectiu no era fer el cim, era trobar una flor concreta, interpretar un soroll... aprendre. Era un joc, moure’s per la natura, en el qual anava aprenent". I admetia: "Com que el meu dia a dia era la muntanya, recordo més quan vam baixar a Barcelona amb l’escola o un dia a la platja. Amb 5 anys vaig pujar l’Aneto, però només recordo que de baixada al càmping va ser el dia que vam treure les rodetes de la bicicleta". Ara que ell ja és pare, hi ha tornat.

Cargando
No hay anuncios

L'aventura va arrancar dilluns passat e terres aragoneses, a Sallent de Gállego, quan va fer 61,2 km amb 6.847 metres de desnivell positiu fins a arribar al refugi de Baisallance. El segon dia va dirigir-se fins al refugi de Pineta després de 55,9 km, amb 5.405 metres de desnivell positiu, creuant la frontera amb França i passant per llocs com el Mont Perdut. El tercer dia van ser 39,52 km amb un desnivell positiu de 4.765 metres fins al pàrquing del pic Long, una jornada més curta per reservar energies per dijous, on tenia prevista l'etapa més llarga, de 75 km i 6.000 metres de desnivell positiu.

Cargando
No hay anuncios

La cinquena jornada va sortir del refugi de Viadós en direcció als Eristes, fent un munt de cims. Jornet va passar més de 14 hores per sobre dels 2.800 metres, pujant a llocs emblemàtics com el Gran Quayrat i Lezat. Una jornada molt llarga, de 72 km i un desnivell positiu de 7.959 metres. És a dir, en un sol dia hauria passat pel cim de més de 45 muntanyes de més de tres mil metres. Jornet, que de vegades ha fet servir una bicicleta per acostar-se als punts d'inici dels cims, va destinar la sisena jornada a fer 50 km amb un desnivell de 5,246 metres positius. La setena seria la darrera, que es va acabar de matinada el vuitè dia, quan va arribar al cim de la Pica d'Estats (3.144 metres). Aquí l'esperava la seva mare.

"És una de les coses més dures que he fet mai"

“Ha estat una experiència increïble. Redescobrir així els cims que ja no recordava ha estat una experiència espectacular i, per altra banda, una de les coses més dures que he fet mai”, ha assenyalat després de pujar cims com el Vignemale, el Mont Perdut o l’Aneto. “Aquest any volia participar en algunes curses però una lesió m’ho va impedir. Després de recuperar-me, vaig començar-me a plantejar diversos projectes i se’m va ocórrer encadenar els cims de més de 3.000 metres dels Pirineus. Tenia aquesta idea al cap però no sabia si seria un repte possible o si suposava una bogeria. Després de consultar-ho i deixar-me aconsellar per persones que coneixen molt bé els recorreguts dels Pirineus, vaig decidir fer-ho”, ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

Durant aquests més de 8 dies, els apassionats de la muntanya han pogut seguir el recorregut de l’atleta a través de les xarxes socials de Kilian Jornet i canals socials de NNormal, on els seguidors l’han pogut veure i sentir també durant algunes estones de descans. També n’han pogut fer seguiment a través del  perfil de Strava de Kilian Jornet, qui ha aprofitat aquests dies per posar a prova equip de la marca que va crear, NNormal: “Ha estat un camp de treball excel·lent per veure l’ús que li pots donar durant uns quants anys a un producte, concentrat en una setmana". Una setmana amb 177 cims de 3.000 metres amb un total 40.000 metres de desnivell positiu acumulat. Un repte que només pot fer un home que volia tornar a aquestes muntanyes per crear nous records i recuperar la memòria dels viscuts amb els seus pares quan era menut.

Cargando
No hay anuncios