Barça

L'expedient Frenkie de Jong

Hansi Flick no sap si podrà comptar amb el migcampista neerlandès per a l'inici de temporada

3 min
Frenkie de Jong en un partit de la passada temporada.

BarcelonaEl Barça 2024-25 començarà a rodar el 10 de juliol amb pocs jugadors i força més incerteses que realitats. Hansi Flick, flamant nou entrenador blaugrana, anirà recuperant amb comptagotes jugadors que han participat en l'Eurocopa i la Copa Amèrica. Per tant, haurà d'iniciar la pretemporada amb molts futbolistes joves i també d'altres que tenen contracte en vigor encara que no entrin en els seus plans. Entre els que sí que compten per al tècnic alemany hi ha Frenkie de Jong, que va caure per lesió de la llista de Ronald Koeman per a l'Eurocopa. Tanmateix, a hores d'ara no sap si el podrà alinear en els primers partits del curs. El migcampista neerlandès es recupera des de fa més de dos mesos d'un problema al turmell dret que genera preocupació al club blaugrana.

Una pista infal·lible sobre la lesió que arrossega De Jong la va donar Koeman fa unes setmanes. Sense filtres, com és habitual en ell, l'heroi de Wembley va acusar el Barça d'haver forçat un dels elements més importants en la seva selecció. "El Frenkie té antecedents amb el turmell i hem de pensar en la seva salut. El seu club va decidir córrer riscs amb ell i aquest és el preu que hem de pagar. […] Érem molt optimistes amb ell. Realment esperàvem començar a comptar amb ell al final de la fase de grups, però hem vist que el millor és prescindir-ne", va manifestar el seleccionador neerlandès, contrariat pel fet de no poder comptar amb un dels seus millors jugadors. Ara Koeman celebra que els Països Baixos sigui candidat a guanyar l'Eurocopa. L'absència ha passat a un segon pla.

Els "antecedents" de De Jong són les tres lesions que el futbolista va patir la temporada passada al mateix turmell. La primera, a finals de setembre del 2023, va ser la que més partits el va tenir de baixa: 14. La segona, fruit d'una mala caiguda a San Mamés a principis de març del 2024, li va suposar passar més d'un mes a la infermeria. I la tercera, conseqüència directa d'una forta topada amb Fede Valverde al Bernabéu, és la que ha acabat d'encendre les alarmes. Fins al punt que malgrat que pugi a l'avió per formar part de la gira nord-americana amb els seus companys que s'iniciarà el 28 de juliol, no està garantit que pugui jugar els partits amistosos de preparació. Tampoc és clar que De Jong estigui disponible a mitjans del mes que ve per començar la Lliga.

L'explicació als dubtes cal trobar-la en el fet que el migcampista està cronificant, quan només té 27 anys, els problemes que té a la sindesmosi, una articulació que està relacionada amb el moviment i la posició del turmell. Consultat per aquest diari, un traumatòleg d'un dels hospitals més importants de Catalunya (prefereix guardar la identitat) la defineix com "un lligament que uneix el peroné amb la tíbia per la part distal (externa)". El mateix expert observa que, en cas d'esquinços reiterats al turmell (el cas de De Jong), la sindesmosi pot quedar malmesa sense que els mètodes de diagnosi siguin concloents: "És més fàcil de veure afectació quan hi ha una fractura". En últim lloc, assegura que les lesions en aquesta zona poden tornar massa inestable o massa rígid el moviment del turmell i que la cirurgia no garanteix tornar al punt de tensió correcte. Així, en la línia del tractament que està seguint el Barça, el jugador continuarà amb la fisioteràpia per mirar d'esborrar les molèsties.

Frenkie de Jong: sense novetats amb la renovació del segon contracte més alt

Per seguir la seva evolució, De Jong està en contacte amb personal del Barça. Té pautes per treballar la zona afectada des de les vacances, però no transmet les millors sensacions. El turmell li fa mal quan intenta augmentar la càrrega i el descans és el que millor li funciona per no tenir dolor. D'aquí neix la preocupació que Flick i el seu equip intentaran calmar a partir del 10 de juliol, quan vegin el futbolista en persona i puguin avaluar-lo sobre el terreny. Taxat en 70 milions d'euros pel portal especialitzat Transfermarkt, l'ex de l'Ajax està cridat a ser important amb el nou entrenador, més encara considerant que el sistema favorit d'aquest inclou el doble pivot, cosa que el pot beneficiar.

Un any més, De Jong apareix a la llista dels jugadors més ben pagats de la plantilla del Barça. El neerlandès cobrarà 23 milions bruts aquest curs 24-25, 9 per sota dels 32 que percebrà Robert Lewandowski, que enguany, amb 36 anys, viurà el seu particular pic contractual. De Jong té acord vigent com a blaugrana fins al juny del 2026. Per tant, si el club no aconsegueix ampliar-lo a la baixa en els pròxims mesos, l'estiu que ve el posarà al mercat per evitar que marxi lliure de traspàs.

stats