Eurocopa

Lamine Yamal celebra l'ESO decidint uns vuitens de final d'Eurocopa

El joveníssim extrem del Barça, protagonista del triomf d'Espanya contra Geòrgia

Lamine Yamal i Nico Williams celebren després que el segon marqués el 4-1 en l'Espanya-Geòrgia.

BarcelonaLa selecció espanyola masculina jugarà els quarts de final de l'Eurocopa de futbol després de derrotar el combinat de Geòrgia en un partit que es va desigualar amb el pas dels minuts. Els caucàsics es van avançar al marcador, però no van poder evitar que el vendaval ofensiu dels homes de Luis de la Fuente –i, en concret, d'un adolescent que es diu Lamine Yamal– els enviés de tornada cap a casa.

La primera part va ser molt entretinguda i va respondre a les expectatives generades en els dies previs. Espanya va ser l'equip mordaç i ofensiu que havia dominat amb facilitat el seu grup, mentre que Geòrgia va confirmar que és un conjunt temible als contracops i que té un dels millors porters del torneig: Giorgi Mamardashvili. Amb cinc aturades –com a mínim tres d'elles molt meritòries–, el meta del València va ser el responsable que els seus no només no es veiessin per sota en el marcador en els primers minuts, sinó que fossin capaços d'avançar-s'hi. Al minut 18, la primera acció en atac dels de Willy Sagnol va acabar a la xarxa d'Unai Simón. Mikautadze va descarregar una pilota per a Kakabadze i l'ex del Nàstic va servir una centrada perillosa que Le Normand, destorbat per Kvaratskhelia, va convertir en gol sense voler. Vuitena diana en pròpia porteria d'aquesta Eurocopa. És digne d'estudi.

Obligada a remar per esborrar la sorpresa del lluminós de l'estadi de Colònia, i avisada per la derrota dels portuguesos contra Geòrgia en unes circumstàncies similars, Espanya va continuar combinant en la zona de tres quarts per empatar, que és el primer pas de qualsevol remuntada. Lamine Yamal i Nico Williams amenaçaven per les bandes i Fabián i Pedri s'oferien entre línies, però va ser Rodri, el millor migcentre especialista d'Europa, qui va establir la igualada amb un xut amb la cama esquerra. Impossible, ara sí, per a Mamardashvili, que minuts abans havia salvat un intent molt similar del català Cucurella, que arribava a la cita com una de les sensacions de l'Eurocopa. Deixeble de Guardiola, Rodri va celebrar amb ràbia una diana que va ser merescuda per l'acumulació d'ocasions dels de Luis de la Fuente, si bé podria haver sigut anul·lada per un fora de joc posicional de Morata. El VAR la va revisar, però no va instar l'àrbitre Leteixer a invalidar-la.

Mamardashvili no va poder evitar una golejada

A la segona part, Espanya va trigar poc a restaurar la normalitat. Tot i que Kvaratskhelia va estar a prop de sorprendre Unai Simón amb un xut des de camp propi només sortir dels vestidors, la roja va trobar-se amb el 2-1 al minut 51. Gràcies, tot sigui dit, a Lamine Yamal, impulsor d'una seqüència que va finalitzar per Fabián a l'àrea petita. El jove extrem del Barça, que acaba d'aprovar l'ESO (sense estudiar gaire), va provocar una falta a la frontal, la va servir –provocant una altra gran aturada de Mamardashvili– i va reciclar-ne la segona jugada per caramel·litzar una centrada formidable per a l'interior andalús del PSG, que va posar els espanyols per davant al marcador amb un cop de cap que el porter georgià no va poder salvar. Amb només 16 anys, Lamine Yamal és el jugador que val més milions de l'equip de De la Fuente segons els taxadors del futbol. I no és casualitat.

Geòrgia va avançar les línies per intentar recuperar les taules al marcador i va generar alguna incomoditat, però va descuidar la fase defensiva en una acció a la mitja hora de la segona meitat que va servir per tancar l'eliminatòria a favor del conjunt ibèric. Grimaldo, substitut de Cucurella després del descans, va rebre una pilota al mig del camp i va posar a córrer Nico Williams, que es va desfer d'un defensa en plena explosió i va batre un altre cop Mamardashvili amb un xut molt violent a mitjana altura. El 3-1 va acabar d'enfonsar els de Sagnol i va ser el preàmbul del quart gol espanyol, obra del català Dani Olmo des de la frontal de l'àrea (83').

Alemanya espera Espanya als quarts de final. La cita, divendres que ve a les 18 hores, serà duríssima per al combinat estatal.

• Espanya: Unai Simón; Carvajal (Jesús Navas, 81'), Le Normand, Laporte, Cucurella (Grimaldo, 66'); Rodri, Pedri (Dani Olmo, 52'), Fabián (Mikel Merino, 81'); Lamine Yamal, Morata (Oyarzabal, 66') i Nico Williams. Entrenador: Luis de la Fuente.
  • Geòrgia: Mamardashvili; Lochoshvili (Tsitaishvili, 63'), Dvali, Kashia, Gvelesiani (Kvekveskiri, 79'), Kakabadze; Kochorashvili, Kiteishvili (Altunashvili, 41'), Chakvetadze (Davitashvili, 63'); Kvaratskhelia i Mikautadze (Zivzivadze, 79'). Entrenador: Willy Sagnol.
  • Gols: 0-1 Le Normand (p.p.) (18'), 1-1 Rodri (39'), 2-1 Fabián (51'), 3-1 Nico Williams (75'), Dani Olmo (83').
  • Àrbitre: François Letexier (França).
  • Targetes grogues: Morata (44') i Davitashvili (63').