Laporta declararà com a investigat per una presumpta estafa de 4,7 milions d'euros
L'Audiència Provincial de Barcelona ha reobert una causa per uns fets que van passar entre el 2016 i el 2018
BarcelonaL'Audiència Provincial de Barcelona ha acceptat per unanimitat de la sala el recurs d'apel·lació a l'arxivament de la causa per una presumpta estafa de 4,7 milions d'euros relacionada amb uns contractes de préstec que té en l'actual president del Barça, Joan Laporta, un dels set querellats. Així, la interlocutòria de l'Audiència del 25 de setembre del 2024 -a la qual ha tingut accés l'ARA en exclusiva- determina que "s'acordi la continuació del procediment i la pràctica dels mitjans de prova interessats", entre els quals demana la declaració com a investigat de Laporta.
"Resulta indiciàriament acreditada la relació entre tots els querellats, la forma de captació de persones adinerades, la seva derivació a la persona que seria assessora de les inversions, amb la qual estava emparentada el captador [...], la peculiar forma d'articular la inversió; que apareguin els negocis efectuats vinculats a persones de certa fama i solvència en l'àmbit esportiu o futbolístic com Joan Laporta, així com el fet que esportistes i altres personalitats haguessin fet inversions similars; que els implicats en la captació d'aquestes quantitats fossin coneixedors de les negociacions amb persones d'altres països per canalitzar les inversions; i el resultat infructuós d'aquestes sense conèixer-se el destí de les quantitats prestades en virtut dels contractes que estan lluny de ser el típic contracte de préstec", diu la interlocutòria de l'Audiència Provincial de Barcelona.
El premi de la Primitiva
El Ramon –nom fictici– es va trobar amb un premi de 34 milions d'euros de la Primitiva quan estava a l'atur i a punt de fer 50 anys. Una de les primeres decisions que va prendre va ser anar a comprar un Lamborghini en un concessionari de Sant Cugat del Vallès. Aleshores no es podia imaginar fins a quin punt seria determinant aquesta decisió. Va ser precisament al concessionari, comprant el vehicle, on va conèixer un comercial que el va posar en contacte amb una assessora de grans patrimonis de Bankinter. La treballadora va recomanar al Ramon invertir, entre altres empreses, a CSSB Limited, una societat amb seu a Hong Kong que va invertir en clubs de futbol i que estava liderada per Joan Oliver, ex director general del Barça durant el primer mandat de Joan Laporta. L'actual president blaugrana ha negat sempre la relació amb aquesta societat, però hi ha dos aspectes que l'hi relacionen.
Un d'ells és que El Confidencial va publicar un document que mostrava que Laporta havia firmat, com a mínim, una vegada com a representant de CSSB Limited el 2017. L'altre és la querella per estafa –a la qual l'ARA va tenir accés en exclusiva quan va publicar el cas el passat mes de juny i que ara ha reobert l'Audiència Provincial de Barcelona– presentada pel Ramon i la seva família contra tres societats i set persones, entre les quals Laporta i Oliver, per cinc contractes de préstec d'un total de 4,7 milions d'euros (el Ramon i la seva família eren els prestadors). Un d'aquests contractes que va tancar el Ramon va ser, precisament, amb CSSB Limited el 2017. La rúbrica, segons la denúncia, es va portar a terme al despatx del bufet d'advocats Laporta&Arbós de l'avinguda Diagonal, 469, de Barcelona, amb la presència de l'actual mandatari blaugrana. Aquest fet va donar confiança al Ramon per tirar endavant l'operació.
Abans de tancar el contracte de préstec amb CSSB Limited, el Ramon i la seva dona ja havien firmat al despatx de Laporta&Arbós dos contractes de préstec el 2016 amb Core Store, una societat vinculada empresarialment amb CSSB Limited que presta serveis de consultoria esportiva. CSSB Limited (que en aquella època era propietària del 57% del CF Reus Deportiu abans de la desaparició del club per problemes econòmics) i Core Store també apareixen denunciades a la querella. Laporta va ser administrador solidari i accionista de Core Store entre el 2011 i el 2019 i la seva seu en aquell moment era el despatx de Laporta&Arbós. D'altra banda, a la querella per estafa hi ha dos contractes de préstec més, firmats per la dona i la filla del Ramon el 2018 amb l'empresa Gedo Distridep, dedicada al comerç a l'engròs.
La investigació de l'Agència Tributària
L'Agència Tributària va començar una investigació per possibles irregularitats fiscals de Core Store (i la seva relació amb CSSB Limited), la qual precisament inclou els dos contractes de la família del Ramon amb aquesta societat. La investigació de l'Agència Tributària ja ha provocat que la justícia hagi acceptat el recurs per reobrir una denúncia per estafa d'un altre inversor de CSSB Limited, el tenista català Albert Ramos –un cas que va destapar l'ARA el maig del 2023–. De fet, Laporta va declarar com a testimoni el juliol en aquesta altra causa que investiga Oliver i la mateixa treballadora de Bankinter que va assessorar el Ramon i la seva família. D'altra banda, a principis del 2023 Laporta i Oliver van arribar a estar investigats per estafa agreujada per una querella de tres prestadors vinculada també amb la gestió de CSSB Limited. Però la causa es va arxivar després d'un acord econòmic entre les parts.
Els cinc contractes de préstec que apareixen a la querella del Ramon i la seva família van ser recomanats per la mateixa assessora de Bankinter entre l'agost del 2016 i l'agost del 2018. Tots ells els havien de comportar un interès anual d'entre el 6% i el 7%. En total, haurien hagut de cobrar 792.000 euros d'interessos. Però només n'han rebut 84.000. Així, en falten 708.000. A més, en cap de les cinc inversions se'ls ha tornat res dels 4,7 milions de capital total invertit.