Barça

Laporta planta un Xavi cada cop més sol

Tot i que el president va declinar reunir-se amb l'entrenador, el tècnic sosté que "res ha canviat" i que té la "confiança" de la cúpula esportiva

3 min
Laporta i Xavi abraçant-se durant la compareixença de premsa d’ahir.

BarcelonaXavi Hernández Creus té els dies comptats com a entrenador del Barça. Només tres setmanes després de ser ratificat entre sushi, llàgrimes i aplaudiments pel president executiu blaugrana, Joan Laporta i Estruch, ara torna a ser a la rampa de sortida. Segons apunten diverses fonts a aquest diari, la raó principal de l'enèsim gir de guió en la direcció del club són les declaracions que el tècnic egarenc va fer en la prèvia del partit de Lliga al camp de l'Almeria, en què es va mostrar molt realista amb la situació econòmica de l'entitat. "Ara no és com fa 25 anys, en què l'entrenador de torn demanava aquest jugador i aquest altre. [...] Ara no podem competir", va manifestar Xavi, que també va admetre que la planificació no havia estat l'encertada i que "no era la intenció" fitxar Vitor Roque al mercat d'hivern.

Segons Laporta i els seus col·laboradors, aquestes reflexions són motiu per sentir-se traïts, ja que creuen que no corresponen al discurs que l'entrenador va mantenir en el sopar de la comissió esportiva a casa del president barcelonista, en què es va decidir la seva continuïtat a despit d'un gruix important de directius. Laporta, Yuste, Masip i companyia van entendre que Xavi es comprometia a treure profit de l'actual plantilla de cara a la pròxima temporada. Ben apadrinat per Alejandro Echevarría, el preparador va convèncer els presents i va obtenir-ne el vistiplau per mantenir-se en el càrrec i propiciar que el club abandonés la tasca de trobar-li un relleu.

Però les declaracions de Xavi dimecres al migdia van provocar que diversos directius, que ja eren contraris a la continuïtat de Xavi abans del sopar del sushi, convidessin Laporta a reconsiderar la posició sobre la banqueta del primer equip. L'endemà estava previst que el mandatari acompanyés la plantilla al partit d'Almeria, però ni ell ni el director esportiu, Deco, van pujar a l'avió, cosa que va provocar tota mena d'especulacions, fins i tot sobre la salut del mateix Laporta. Tot plegat amb la investigació d'Hisenda sobre l'aval presidencial, amb pagaments disfressats de préstec, cosa que causa molts estralls institucionals i palesa l'erràtica gestió als despatxos d'un club que no té director general des de la fugida de Ferran Reverter a principis del 2022.

En canvi, des del cos tècnic no entenen tot aquest enrenou, que els ha agafat per sorpresa. Opinen que si bé el discurs de Xavi de dimecres no transmetia amb la mateixa intensitat la il·lusió que sí que va expressar el 25 d'abril –quan va exposar públicament la seva continuïtat al costat del president–, consideren que en la prèvia contra l'Almeria tampoc va dir res diferent del que s'ha anunciat per altres canals del club: la dificultat per poder fitxar i reforçar la plantilla al gust de l'entrenador.

El mateix Deco ho ha apuntat en compareixences recents. Un Deco que aquest divendres, amb tot l'incendi, era de viatge a Portugal per motius que no van ser aclarits pel club. Les fonts consultades per l'ARA exposen que al director esportiu, que les últimes setmanes estava confeccionant amb Xavi la plantilla per a la pròxima temporada, també li va agafar tot plegat "per sorpresa".

Xavi ha intentat reunir-se aquest divendres amb Laporta amb el propòsit d'obtenir explicacions i entendre el brusc gir de guió del president executiu en les últimes 24 hores. Però el màxim dirigent li ha respost amb evasives i l'ha emplaçat a una reunió la setmana que ve.

Tal com va avançar l'ARA, Xavi i el seu germà Òscar sí que es van reunir durant hores amb Alejandro Echevarría, assessor sense càrrec del president. Tot plegat també va agafar a peu canviat un gran gruix de jugadors del vestidor. Especialment, després de guanyar a Almeria i de tenir a tocar aquest diumenge l'objectiu de mínims de finals d'aquest curs per oblidar: la segona posició.

Aquest dissabte, a la prèvia del penúltim partit de Lliga contra el Rayo Vallecano, l'entrenador hi ha dit la seva tot i que no ha resolt la majoria dels dubtes. S'ha limitat a dir que, per la seva part, "res havia canviat". "No m'interessa d'on surt el rumor, tinc confiança intacta del president, de Deco i del vicepresident", assegura. També explica que les seves paraules al vestidor han estat les mateixes que ha ofert en la roda de premsa.

Arribar a un acord per liquidar un contracte blindat

Si Laporta vol fer fora Xavi, haurà d'encetar una taula de negociació per liquidar l'any de contracte que tant el tècnic com els seus ajudants tenen firmat fins al juny del 2025. L'egarenc té assegurats uns 8 milions bruts per a la temporada que ve, mentre que l'staff se'n reparteix uns 4. En total, doncs, tenen dret a cobrar-ne 12 si, com tot apunta, Laporta decideix fer-los fora de manera unilateral. L'alternativa passa per Rafa Márquez, el tècnic del Barça Atlètic, i Hansi Flick, que no té equip i seria flexible a l'hora de firmar com a entrenador blaugrana en un context de foscor econòmica.

stats