Futbol
Esports25/04/2024

De la llei Beckham a la llei Mbappé: els canvis fiscals que afavoreixen el Reial Madrid

La rebaixa permetrà que els estrangers s'estalviïn fins a un 20% d'IRPF si fan inversions a la comunitat de Madrid

BarcelonaEl fitxatge de David Beckham amb el Reial Madrid (2003) va coincidir amb un canvi en la normativa fiscal espanyola. Els estrangers que hi venien a treballar amb salaris superiors a 600.000 euros obtenien una rebaixa notable de l'IRPF durant un màxim de sis anys: pagant únicament un 24% d'aquest impost, la meitat. La normativa s'aplicava a tothom, però els grans beneficiats van ser els futbolistes, motiu pel qual es va batejar amb el nom de llei Beckham. El 2010, en plena crisi immobiliària, l'Estat va fer marxa enrere i va excloure'n els esportistes professionals. Ara, coincidint amb la més que probable arribada d'una altra estrella al Reial Madrid, s'està cuinant una nova modificació fiscal que ja s'ha batejat amb el nom de llei Mbappé.

A diferència de l'anterior, aquesta normativa tan sols té vigència a la Comunitat de Madrid. A grans trets, permet que els estrangers de renda alta que vagin a viure a la capital espanyola es puguin desgravar un 20% de l'IRPF si destinen els diners corresponents a fer inversions. Aquest dimecres s'acaba el tràmit d'audiència pública. A partir d'aquí la llei haurà de tornar al consell de govern i finalment haurà d'aprovar-se a l'assemblea. En realitat, ja s'havia d'aprovar ara fa un any, però aleshores VOX va vetar-la perquè estava en contra d'una llei que afavorís els estrangers abans que els espanyols. Ara el PP, que n'és l'impulsor, té majoria absoluta i no tindrà cap impediment perquè tiri endavant.

Cargando
No hay anuncios

La diferència entre tributar a Madrid i a Catalunya

L'únic que es modifica és el tram autonòmic. Per tant, tothom que cobri més de 300.000 euros bruts anuals i estigui al tram més alt de la renda haurà d'abonar igualment el 24,5% dels ingressos a l'IRPF estatal. El canvi és en el 20% que pertoca a Madrid. Posant un exemple pràctic, si finalment Mbappé cobra 50 milions bruts per temporada, 12,25 anirien a les arques de l'Estat i un màxim de 10 milions es podrien destinar a inversions. Els 27,75 restants anirien a les butxaques del futbolista francès. En comparació amb Catalunya, on el tram autonòmic és del 25,5% per a les rendes altes, el futbolista cobraria 25 milions nets i pagaria 25 milions d'impostos. A Madrid tan sols en pagaria 12,25 d'impostos directes. Menys de la meitat.

Cargando
No hay anuncios

La normativa s'aplicarà a qualsevol persona de renda alta, independentment de la professió, però en el context del futbol suposa un gran avantatge per al Reial Madrid que, conjuntament amb l'Atlètic de Madrid, es converteixen en clubs molt més atractius per anar-hi a jugar. La llei no tindrà caràcter retroactiu i tan sols tindrà validesa per a la gent que hi fixi la seva residència un cop aprovada, probablement abans de les vacances d'estiu.

Des del primer esborrany s'ha anat modificant la lletra petita i finalment no es podran fer inversions de caràcter immobiliari. D'altra banda, exigeix per a qui s'hi vulgui acollir una permanència de sis anys en la inversió realitzada. En cas contrari, haurà de pagar els diners que inicialment s'havia deduït. Amb això, la comunitat –que es vanta del fet que dos de cada tres euros estrangers ja s'inverteixen a Madrid– creu que atraurà un total de 30.000 inversors estrangers.

Cargando
No hay anuncios

Curiosament, mentre Madrid acaba de cuinar la nova llei, Itàlia posava punt final al Decret Crescita, que s'havia implementat el 2019 i permetia als jugadors pagar el 50% d'IRPF. L'octubre passat el govern italià va fer marxa enrere i va derogar la normativa acceptant que suposava un benefici només per a una part de la població, la més rica. En canvi, aquesta mateixa normativa, també aprovada el 2019, es manté vigent a Biscaia, on les rendes de més de 300.000 euros paguen també la meitat d'IRPF. Una llei de la que es beneficien clubs de futbol com l'Athletic Club o de bàsquet, com el Baskonia.

El fitxatge de Mbappé pel Madrid encara no està tancat

Mentrestant, als despatxos nobles del Bernabéu es continua cuinant el fitxatge de Kylian Mbappé. Malgrat les informacions publicades, que asseguren que el jugador ja té signat l'acord amb el club que presideix Florentino Pérez, fonts de la capital espanyola matisen que "l'acord existeix, però només és verbal". Hi ha acord en els anys de contracte, el salari i la prima de fitxatge –el jugador acaba contracte amb el PSG i arribaria com a agent lliure–.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, la gran discrepància és en els drets d'imatge. El Madrid acostuma a demanar als futbolistes que cedeixin els drets d'imatge al club, però els agents de Mbappé s'hi oposen frontalment, al·legant que d'aquesta manera seria el mateix jugador qui es pagaria el sou, i no a través del seu rendiment al club. L'última oferta de Florentino implicava compartir-los al 50%, fet que també va ser rebutjat per la part del futbolista. Segons les fonts consultades, a la capital espanyola hi ha pocs dubtes sobre el final de la història: "Mbappé serà madridista". Tot i que molts creuen que aquest pols econòmic caurà del costat del davanter francès.