La nova llei de l’esport arriba finalment al Parlament
Govern i UFEC presenten un text “de consens” fruit de mesos de negociacions
BarcelonaHan estat molts mesos de reunions, reivindicacions, acords i alguns disgustos. Però al final tant el Govern com la UFEC han arribat a un pacte per al text definitiu de la nova llei de l’esport i de l’activitat física. Ara s’iniciaran els tràmits parlamentaris, que han d’acabar amb l’aprovació definitiva de la cambra catalana, previsiblement durant la primera meitat del 2020.
El secretari general de l’esport i l’activitat física, Gerard Figueras, i el president de la UFEC, Gerard Esteva, van posar de manifest la importància de la nova llei, que no només tindrà repercussió en l’àmbit de l’esport de competició sinó també en el dia a dia de la ciutadania. El text, resultat també d’una iniciativa legislativa popular (ILP) que va arribar a reunir més de 154.000 firmes, s’ha elaborat tenint en compte aquestes diferents sensibilitats, fet que ha provocat que es dilatés en el temps. A la vegada, però, també va obligar a generar més consens.
L’acte fet als jardins de davant del Parlament va comptar amb la presència massiva de representants del món de l’esport català, precisament per visibilitzar aquesta imatge de consens. També hi havia representació política, amb Anna Geli (JxCat), Núria Picas (ERC) i Òscar Ordeig (PSC). Aquests tres partits seran els que portaran el text al Parlament perquè iniciï el debat.
Tothom ha hagut de cedir
“Sabem que el contingut no agradarà a tothom però haurem sigut generosos i haurem mostrat la capacitat de renúncia, posant l’interès general per sobre dels interessos individuals amb l’objectiu de posar al dia el sistema esportiu català perquè continuï sent un referent internacional i garanteixi el dret de la ciutadania a practicar esport”, afirmava Figueras. El secretari general de l’esport insistia que es tracta d’un “pas endavant important en l’organització del sistema esportiu del país”.
Al seu torn, Esteva, que va qualificar el text com “un bon punt de partida”, va revelar alguns punts del projecte de llei, com ara que inclou la creació d’un fons de finançament, canvis per simplificar la normativa i el naixement d’“una entitat paraigua” que permetrà “a les federacions ser homologables en l’àmbit internacional”. El president de la UFEC no va amagar l’evidència que aquest text havia significat “una gran renúncia” respecte a “la proposta inicial”, per part de les diferents parts. “Hem passat per moments de negociació difícil, però s’ha fet un gran treball de forma discreta. En un any tindrem la llei que mereixem”.
Aquestes renúncies van provocar la protesta de Jaume Domingo, president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), que va mostrar-se crític perquè el text “no recull gaires reivindicacions”. Pere Manuel, president del Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya (COPLEFC), i Montserrat Mas, presidenta de Gestiona, l’Associació Catalana de Gestors d’Equipaments Esportius Públics de Catalunya, també van intervenir en l’acte.