La Lliga i l'ACB arrencaran amb un aforament del 40% i el 30% i només amb públic de l'equip local

La Generalitat aposta per permetre 30.000 aficionats al Camp Nou, per sota del màxim permès

Aficionats del Barça durant un partit al Camp Nou.
04/08/2021
3 min

MadridNomés abonats o ciutadans de la ciutat de l'equip local podran acudir als estadis i pavellons de la Lliga de futbol i l'ACB de bàsquet en les primeres jornades de competició. Les instal·lacions es podran omplir amb un 40% i un 30% d'aforament respectivament i caldrà mantenir un metre i mig de distància entre els assistents. Així ho ha decidit el Consell Interterriorial de Salut en la reunió d'aquest dimecres, en la qual han participat el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. Amb aquesta mesura s'evitaran desplaçaments d'aficionats de l'equip visitant, ha subratllat en roda de premsa la ministra Carolina Darias.

La cinquena onada ha rebaixat les expectatives d'omplir d'aficionats els recintes esportius i s'ha establert limitar l'aforament, per bé que serà competència de cada territori fixar-lo. Sí que s'han imposat uns topalls: als estadis no es podrà superar el 40%, i als pavellons tancats, el 30%. Fonts de la Generalitat consultades per l'ARA afirmen que la seva proposta era situar un límit màxim de 30.000 persones als estadis de grans dimensions com el Camp Nou. En cas que sigui aquesta la xifra definitiva, a l'estadi del Barça entrarien menys aficionats del màxim permès. Altres equips hauran de modificar les seves intencions inicials, com el Saragossa, que aquest mateix dimecres ha comunicat que optaria per permetre un 75% d'aforament amb previ requeriment del certificat de vacunació. Els límits s'han acordat en la reunió per unanimitat i Darias ha donat per fet que tothom els complirà. Pel que fa als entrenaments, seran "preferentment sense públic i, en tot cas, amb els límits d'aforament", explica el ministeri.

Entre el 13 d'agost i el 29 d'agost, els aficionats hauran de dur obligatòriament la mascareta durant els partits i es reforçarà la vigilància perquè es compleixin les mesures. "Amb caràcter general", ha informat Sanitat a través d'una nota de premsa, no es podrà menjar ni beure i només es permetrà, de manera "excepcional", beure aigua, que podran dur de casa els assistents o bé es podrà adquirir a través de "sistemes itinerants", informa Efe. Tampoc es permetrà fumar cigarretes convencionals ni de tipus electrònic en espais interiors i exteriors. Després d'aquest període de tres setmanes es tornaran a avaluar les mesures per decidir si s'amplien o es modifiquen.

A l'espera de concretar-se com procedeix cada club, la proposta que s'ha debatut al Consell Interterritorial és que les localitats s'assignaran amb anterioritat a la celebració de l'esdeveniment, de manera que els socis agraciats no ocuparan la seva cadira habitual. La recomanació és que hi hagi sectors independents amb un número determinat d'assistents que "respecti en tot moment les normes de seguretat i evacuació": es designarà un punt d'accés per a cada sector i les zones de pas i separació entre sectors seran d'un mínim de dos metres d'ample, diu el document que Sanitat ha posat sobre la taula, al qual ha tingut accés Efe. A més, cada sector ha de tenir una zona de lavabos independent on també cal garantir la distància interpersonal.

"Dades esperançadores"

Les primeres tres setmanes regiran aquestes mesures, a l'expectativa de com evoluciona la pandèmia. Darias ha assegurat que les dades conegudes aquest dimecres són "esperançadores" i ha afirmat que les restriccions imposades per part de les comunitats autònomes les últimes setmanes han fet efecte, tot i que les hospitalitzacions i les defuncions, que es perceben dies més tard que els contagis, han augmentat. La incidència acumulada els últims 14 dies és de 633 casos per 100.000 habitants, 67 menys que fa una setmana. "L'important és tallar la propagació del virus. Necessitem l'adopció de mesures i el temps perquè facin efecte", ha receptat la ministra de Sanitat.

stats