BARÇA

El Madrid pot prohibir l'entrada d'estelades al Bernabéu?

El club blanc manté que la normativa els permet prohibir aquests símbols abans dels partits, tot i que l'administració no és tan rotunda

Els dos joves amb l'estelada a l'estadi del Reial Madrid
A. Llimós
17/11/2015
4 min

BarcelonaEl Reial Madrid ha explicat que les estelades no podran entrar al Santiago Bernabéu aquest dissabte. El club blanc manté oficialment que segueix la reglamentació que hi ha sobre aquesta qüestió, i que, per tant, d'acord amb el que fixen el Consell Superior d'Esports (CSD per les seves sigles en castellà), el ministeri d'Interior i la Lliga de Futbol Professional, l'estelada no podrà exhibir-se a l'interior de l'estadi en el clàssic contra el Barça del dia 21. En realitat, però, ni el CSD ni Interior ni la LFP són tan rotunds. El debat a l’administració espanyola gira, sobretot, sobre l’ús que se’n fa, l’actitud de qui les exhibeix.

Fonts d’Antiviolència expliquen que la llei sí que inclou que un símbol que provoqui "alteracions de l’ordre públic" pot ser requisat. Mai abans d'haver-lo exhibit. Per tant, d’acord amb la normativa a què fa referència el Madrid, les estelades no podrien ser requisades en els controls d’accés al Bernabéu. Si algú provoca aldarulls per l'exhibició d'una estelada, la Policia Nacional o la Guardia Urbana podria actuar per evitar mals majors, una tesi que no es comparteix des de Catalunya, ja que s'estaria coartant la llibertat d'expressió i maltractant un símbol que té reconeixement del Parlament de Catalunya. Al CSD ho matisen, i consideren que els organitzadors han d’adoptar les mesures necessàries per evitar conductes que fomentin la violència. Tot i això, el CSD no es manifesta quan es pregunta sobre si l’estelada fomenta la violència i aquesta és la gran pregunta que queda per resoldre.

El reglament de la LFP sobre la "prevenció de la violència, racisme, xenofòbia i intolerància" que adjunta el club blanc a la seva pàgina web no especifica res sobre banderes com l'estalada. En el punt 6, el text parla d'"introduir, exhibir o elaborar pancartes, banderes, símbols o altres senyals que inciten a la violència o al terrorisme", un fet que podria comportar la prohibició d'entrada o expulsió d'un seguidor de l'estadi. Consultada la LFP, remet al CSD la interpretació d'aquesta normativa. El CSD, per part seva, remet a Interior, ja que es tracta d'una matèria que és competència del Comitè d'Antiviolència, que depèn un any del CSD i un altre d'Interior, i aquesta temporada, la pilota és a la teulada del ministeri de Jorge Fernández Díaz.

La llei 19/2007 que ho regula, en els articles 2 i 7, amplia el contingut de les limitacions a l'hora d'entrar en un recinte esportiu: "L'exhibició en els recintes esportius [...] de pancartes, símbols, emblemes o llegendes que, pel seu contingut o per les circumstàncies en què s'exhibeixen o utilitzen d'alguna forma inciten, fomenten o ajuden a la realització de comportaments violents o terroristes, o constitueixen un acte de manifest menyspreu a les persones participants en l'espectacle esportiu". Per tant, el Madrid hauria de considerar que l’estelada incita a la violència perquè, tal com ha passat altres anys, es requisava a l'entrada de l'estadi.

De fet, el Parlament de Catalunya va aprovar el 29 de gener del 2014 una resolució sobre l'estelada: "El Parlament de Catalunya reconeix l'estelada com a símbol que representa un anhel i una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta". El text també inclou la petició al "govern de l'Estat" perquè "investigui els casos en què els cossos i les forces de seguretat de l'Estat han impedit l'exhibició en esdeveniments públics esportius de símbols o banderes com l'estelada". A través del departament d'Interior es faran les "gestions pertinents davant del govern de l'Estat per garantir que no s'impedeixi als aficionats catalans exhibir estelades en els camps de futbol".

En aquest sentit, Ramon Estebe, advocat i responsable de la demanda contra la UEFA pel cas estelades, considera que a nivell espanyol, l'escenari és el mateix que el que s'ha viscut amb el màxim òrgan del futbol europeu: l'estelada no pot ser prohibida. Estebe s'agafa a la "llibertat d'expressió" de cada individu i a l'essència de la llei 19/2007: "l'estelada en si no comporta violència, sinó l'actitud del que porta la bandera". Per tant, afegeix l'advocat, si l'estelada és "reconeguda" pel Parlament i no és un símbol que faci apologia de la violència, no pot ser prohibida per endavant.

En la seva pàgina web, el Madrid especifica els símbols que estan prohibits. Concretament, a nivell espanyol, són els següents: Alianza Nacional, División Azul, Falange i la bandera franquista. Són els únics símbols que provenen del territori estatal que se citen.

Els símbols prohibits / REALMADRID

Durant els últims anys, els membres de seguretat privada del Bernabéu ja han requisat més d'una estelada. A Catalunya, els Mossos d'Esquadra permeten l'exhibició d'estelades en esdeveniments esportius i, fins ara, no s'ha registrat cap incident al respecte. Des del cos policial prefereixen no valorar aquest fet, tot i que subratllen que compleixen amb la normativa vigent. Per tant, la interpretació que fan des dels Mossos d'Esquadra de la llei 19/2007 difereix de la que a vegades s'ha seguit fora del territori català, i que ha comportat incidents d'alguns seguidors que mostraven en públic una estelada.

stats