"Mai havia vist un gest d'esportivitat així"
Ens estem acostumant en els últims anys a veure com el futbol femení se situa al centre. Ja no és una simple nota curiosa a la pàgina vint dels diaris esportius com passava en ple segle XXI. El Barça ha aconseguit posar el futbol femení en una altra dimensió. La primera Pilota d’Or catalana ha sigut per a una futbolista, Alexia Putellas. Enguany, en el duel contra el Madrid a la Champions, es podria batre el rècord d’assistència d’aquesta temporada a Espanya. Més que en qualsevol partit de futbol masculí. I, si la pandèmia ho permet, el duel entre blaugranes i madridistes podria superar els 90.000 espectadors que van assistir a la final del Mundial del 1999 entre els Estats Units i el Japó al Rose Bowl, el rècord absolut en un partit femení.
Però hi ha vida més enllà del Barça. Hi ha vida a Donosti, on la companya Natalia Arroyo ha convertit la Reial Societat en el segon classificat de la competició. Només dues dones seuen a les banquetes dels primers 10 classificats. I una és Arroyo, que entrena un equip que va per davant d’Atlètic de Madrid i el Reial Madrid, i demostra que ben aviat una dona s’asseurà a la banqueta del Barça i se seguirà lluitant per guanyar-ho tot.
Però hi ha vida lluny de la Primera Iberdrola. Aquest diumenge al Recasens, un històric camp de Lleida on molts vam començar a xutar una pilota, va produir-se una nova imatge que s'ha de posar en valor. Va ser al grup nord de la Segona Divisió femenina, on l’AEM rebia les noies del DUX Logronyo. Amb 0 a 1 al marcador les lleidatanes van tenir un llançament de falta a favor. La pilota no va entrar, però l’àrbitre va donar gol. Les visitants volien menjar-se l’equip arbitral i el partit es va aturar durant uns minuts, tal com intentaven narrar els companys del Lleida en Joc. Confusió. Queixes. Desesperació.
Fins que l’AEM, que anava just per darrere del Logronyo a la classificació, amb opcions de lluitar per l’ascens, va demanar a l’àrbitre que el gol no pugés al marcador. La capitana de les de Ponent, Vanesa Núñez, Pixu, va convèncer l’àrbitre perquè es fes enrere i rectifiqués la decisió que ja havia pres. Una acció que va merèixer les paraules d’elogi de l’entrenador rival, Héctor Blanco. "Mai havia vist un cas d’esportivitat així", va admetre el tècnic riojà. L’AEM seguia perdent, però, justícia poètica, va acabar capgirant el marcador. Van guanyar 2 a 1. El primer gol el va fer Natalia Fernández, la jugadora que havia fet el llançament de falta que va provocar la confusió generalitzada. I el segon, com calia esperar, va ser obra de la capitana. Pixu va donar el triomf a l’AEM. Tres punts i un gest que demostra que hi ha coses més importants que guanyar.