Les persones de confiança d'Abramóvitx continuen governant el Chelsea

Els nous propietaris, que arribaran en les setmanes vinents, hauran de decidir si mantenen l'herència de l'oligarca rus

Marina Granovskaia al costat de Peter Cech, exjugador del Chelsea
Jordi Cardero
05/04/2022
4 min

BarcelonaEl govern britànic va inhabilitar i congelar, després de la invasió russa d'Ucraïna, tots els béns de Roman Abramóvitx, fins aleshores propietari del Chelsea, perquè ha mantingut "una relació pròxima amb Vladímir Putin durant dècades". Sota una llicència especial atorgada pel Regne Unit, els londinencs continuen competint sota mínims. No obstant això, la russa Marina Granóvskaia, mà dreta de l'oligarca i descrita pel diari The Times com "la dona més poderosa dins el món del futbol", és actualment la màxima autoritat del club. L'acompanya a la direcció Eugene Tenenbaum, que va renunciar com a alt càrrec d'Evraz quan el govern britànic va acusar l'empresa de "proporcionar material per a la construcció de tancs russos". Ja a la recta final per saber qui seran els nous propietaris del Chelsea, les persones de confiança d'Abramóvitx encara governen el club i des d'Anglaterra no es descarta la seva continuïtat. Però el futbol no para, i els blues reben aquest dimecres el Reial Madrid (21 h, Movistar Liga de Campeones) en el partit d'anada dels quarts de final de la Champions.

El novembre passat el diari italià Tuttosport va entregar a Granóvskaia el premi a millor director del futbol europeu del 2021, l'any en què el Chelsea va aixecar la seva segona Lliga de Campions. La seva relació amb Abramóvitx es remunta al 1997. Granóvskaia acabava de graduar-se en llengües estrangeres a la prestigiosa Universitat Estatal de Moscou. En acabar, va començar a treballar com a secretària de l'oligarca a Sibneft, empresa petroliera que el rus va vendre a Gazprom, cosa que el convertia en un dels homes més rics del món. Granóvskaia, que té passaport canadenc, va continuar desenvolupant el mateix rol quan el 2003 Abramóvitx va comprar el Chelsea: s'encarregava de la seva agenda.

Abans de comprar-se un apartament al centre de Londres, va estar vivint a Stamford Bridge mateix, l'estadi dels blues. De mica en mica, va començar a escalar posicions. Abramóvitx visitava Londres puntualment i el 2013 es va convertir en la responsable dels traspassos de jugadors, un paper fonamental, perquè des de l'arribada de l'oligarca cap club al món ha gastat més en fitxatges (2.300 milions d'euros). A més, també Granóvskaia va potenciar el departament d'estadística avançada. El 2018, quan a Abramóvitx li va caducar el passaport i el Regne Unit va decidir no renovar-l'hi per les tensions amb Rússia, l'exsecretària va passar de ser la seva portaveu fins a ser l'encarregada de dirigir el dia a dia del club. No ha donat mai cap entrevista i sempre ha viscut a l'ombra.

Granóvskaia ha viscut les dues etapes de José Mourinho com a entrenador del Chelsea

Granóvskaia va ser una de les grans responsables que el Chelsea aixequés la seva primera Champions. El 2009 Andrés Iniesta va esmicolar els somnis londinencs portant el Barça de Guardiola a la final de Roma amb un gol en l'últim minut de l'eliminatòria. La UEFA va sancionar amb sis partits, que va acabar rebaixant a tres, Didier Drogba per haver insultat l'àrbitre. Al davanter només li quedava un any de contracte i tenia un peu fora del club. Però Granóvskaia va decidir renovar-lo, assumint la polseguera que pogués aixecar aquella decisió. El 2012 l'ivorià va marcar el gol que portaria l'equip a la final de Champions contra el Bayern a la pròrroga, i després convertiria el penal decisiu. Més enllà dels fitxatges, Granóvskaia també va tancar un important contracte de patrocini amb Nike, a canvi de 70 milions d'euros per temporada. L'empresa americana, a diferència d'altres, no va trencar l'acord amb el Chelsea després de la sanció a Abramóvitx.

Fer favors a Abramóvitx no és sancionable

Eugene Tenenbaum, un gestor important dels blues, va abandonar la cúpula d'Evraz quan el govern britànic va vincular aquesta empresa amb la construcció de tancs russos. Nascut a Ucraïna, sempre ha sigut "un dels socis més propers a Abramóvitx", diu el Chelsea al seu lloc web. "Espero que les mesures injustes imposades a Abramóvitx siguin reavaluades. Malauradament, com a ciutadà britànic i a causa de les noves regulacions, no podré continuar treballant amb ell", va dir Tenenbaum. L'expropietari del Chelsea va vendre-li l'empresa Ervington Investment, amb seu a Xipre, el 24 de febrer, el dia que va començar la invasió russa, segons va publicar Reuters. El govern britànic no ha sancionat a Tenenbaum, que va coincidir amb Abramóvitx a Sibneft i no va voler revelar el cost de la transacció d'Ervington. Aquell mateix dia, segons el Wall Street Journal, l'oligarca va replicar el moviment traslladant tots els seus actius de Norma Investments a David Davidovich, qualificat per Forbes de "mà dreta d'Abramóvitx".

El procés de venda del Chelsea, que gestiona el banc nord-americà Raine Group, ja ha triat els candidats finals. Des d'Anglaterra apunten que de la vintena de propostes inicials només en queden unes cinc. Encapçalen la cursa per comprar el Chelsea la família Ricketts i un consorci dirigit per l'estatunidenc Todd Boehly. Els primers són propietaris dels Chicago Cubs, un equip de beisbol, i el seu patriarca, Joe Ricketts, va ser descobert el 2019 enviant correus electrònics en què descrivia els musulmans com a "enemics" i feia bromes racistes sobre Barack Obama. A l'exterior de Stamford Bridge, abans de l'últim partit de lliga, desenes de seguidors van protestar contra la possible compra per part de la família nord-americana. D'altra banda, Boehly, la cara d'un consorci favorit per adquirir el club londinenc, és copropietari de Los Angeles Lakers (bàsquet) i Los Angeles Dodgers (beisbol). L'empresari suís Hansjorg Wyss, que forma part de l'equip de Boehly, va reconèixer setmanes enrere l'interès per comprar el Chelsea.

A Anglaterra no descarten que Granóvskaia continuï treballant al Chelsea una vegada aterrin a Londres els nous propietaris de l'entitat. Tanmateix, la relació amb Abramóvitx i el fet de no haver-se pronunciat sobre la situació podrien propiciar que "la dona més poderosa en el món del futbol" perdi el seu tron. Dels nouvinguts dependrà que es prolongui l'herència de l'oligarca a Stamford Bridge. La incertesa sobre quin serà el futur del club s'ha traslladat al terreny de joc. El cap de setmana passat el Chelsea va perdre 1-4 contra el Brentford, que enguany ha tornat a la primera divisió 74 anys després de l'última vegada. Contra el Madrid, el Chelsea defensarà el tron europeu que va aconseguir la temporada passada derrotant el Manchester City.

stats