Esports08/09/2021

La Masia, ara també en femení

El centre de formació blaugrana obre a la porta a les noies

Joan Carol
i Joan Carol

BarcelonaL'última dècada de la centenària història del Barça ha estat marcada pel creixement del futbol femení. Fa mig segle que jugadores del Barça van jugar el seu primer partit, i, cinquanta anys després, La Masia es converteix ara en un centre mixt. El màxim emblema del barcelonisme s'adapta als nous temps acollint nou noies que estaran en dinàmica del segon equip. Les pioneres són Alba Caño, Berta Doltrafill, Clàudia Riumalló, Judit Pujols, Laura Coronado, Lucía Corrales, Martina Fernández, Ona Baradad i Meritxell Font. En el Centre Formació Oriol Tort convaliden la seva formació acadèmica amb el futbol, així com el seu desenvolupament personal i el dia a dia de la seva vida. La integració de les noies a La Masia les ajudarà a compaginar de manera més efectiva l'esport amb la seva doble formació acadèmica i futbolística. Durant el matí, entrenen amb el Barça B a la Ciutat Esportiva Joan Gamper, i a la tarda estudien batxillerat. A La Masia les noies hi esmorzen, dinen, sopen i dormen. La seva vida passa a estar totalment vinculada al Barça sense deixar de banda els estudis.

Cargando
No hay anuncios

De les nou jugadores que seran presents a La Masia, dues són noves incorporacions. Lucía Corrales, mallorquina, arriba al Centre de Formació Oriol Tort procedent de l'Atlètic Balears, mentre que Berta Dorta va jugar la temporada passada al Girona. Des que el 2015 es va professionalitzar el primer equip, les fites s'han anat succeint una darrere l'altra fins al punt de convertir La Masia en un centre de formació i vida mixta. Precisament el 2015, Patri Guijarro es va convertir en la primera futbolista que estudiava el batxillerat a La Masia. La temporada passada van ser 16, i ara, amb la nova residència per a noies, el Barça compleix una nova fita històrica i social, compromès amb l'esport femení. L'impuls que rep el futbol femení amb l'entrada de les noies a La Masia ha situat el nombre de residents en una xifra rècord. Amb les nou jugadores del Barça B femení, són 106 esportistes que hi viuen. El futbol és l'esport amb més nois (52) i noies, i després venen les altres seccions professionals del club. 17 jugadors de bàsquet, 11 d'handbol, 9 d'hoquei patins i 8 de futbol sala. 

Jordi Ventura, coordinador del futbol formatiu femení culer, es mostrava orgullós pel camí de la secció. "Estem davant d'un fet històric, una nova mostra per part del club de l'aposta pel futbol femení". En paraules de Ventura, aquesta nova fita suposa un nou impuls importantíssim per a la secció i La Masia, i es tracta d'una gran "avantatge" per les noies. "L'any 2015 el club va fer una aposta per professionalitzar la secció, dia a dia ha fet millores en molts àmbits i aquesta és una gran millora i una gran aposta per la continuïtat del futbol femení", va dir orgullosament el coordinador del futbol femení blaugrana.

Cargando
No hay anuncios

En l'acte de presentació del nou espai, Joan Laporta remarcava la importància d'aquesta fita. "Això és ser més que un club, que no és un eslògan, és una declaració d'intencions" deia el president. "Que hi hagi una Masia de nois i noies converteix al Barça en un club pioner, d'excel·lència mundial i d'integració de la dona a la vida de l'entitat". Sobre l'escenari, tres generacions de futbolistes blaugranes. Lolita Ortiz, primera capitana de la història del Barça, Alexia Putellas, que actualment porta el braçalet i Alba Caño, una de les nous pioneres. En el torn de preguntes, Caño va aprofitar per demanar consell a una de les seves ídoles: l'Alexia Putellas. La jove de La Masia li va preguntar com ho feia per controlar els nervis a l'hora de defensar els colors blaugranes. La millor jugadora d'Europa ho va tenir clar: "Portar aquesta samarreta, tot un privilegi".

Cargando
No hay anuncios

L’actual edifici de la Masia va inuagurar-se el 2011 a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. Del 1979 al 2011, l’edifici on residien els joves aspirants a futbolistes del Barça era la famosa Masia de Can Planas, un edifici del 1702 que va ser comprat pel club quan va traslladar-se del vell camp de Les Corts al Camp Nou. Aquest edifici va ser comprat pel club els anys 50, però inicialment servia per fer recepcions institucionals, ja que llavors els jugadors del futbol base dormien a diferents pisos i hotels per la ciutat. No seria fins el 1979 que va donar-se aquesta nova funció a la Masia, edifici que va acabar per donar nom a un futbol base que ara ja té les seves primeres pioneres