Futbol

La Masia i el Barça, condicions 'sine qua non' de les victòries de la Roja

Des de l'arribada de Luis Aragonés, la selecció espanyola ha basat el seu joc en el domini del partit a través de la pilota

3 min
Lamine Yamal i Dani Olmo celebrant el primer gol de la selecció espanyola, obra del jugador de Terrassa.

Barcelona"La influència del Barça i la Masia a la selecció espanyola és indubtable". Quan un fa memòria i pensa en els títols aconseguits per Luis Aragonés i Vicente del Bosque, és inevitable no recordar el pes dels jugadors blaugranes en els seus sistemes. La influència culer, però, no només acabava en els jugadors: els dos entrenadors van apostar per un model de joc basat en el sistema Barça. "Des de Luis Aragonés, la selecció ha basat el seu joc en el domini del partit a través de la pilota", explica l'exresponsable del futbol formatiu del Barça Jordi Roura, que assegura que aquest és també el fonament sobre el qual descansa l'ADN Barça.

Des de llavors aquesta filosofia s'ha mantingut, tot i que ha tingut els seus matisos. L'arribada de Luis de la Fuente, de fet, buscava contrarestar la barcelonització de la selecció que va protagonitzar Luis Enrique. L'exblaugrana va abandonar el càrrec de seleccionador després del Mundial de Qatar de 2022, on va endur-se vuit jugadors del Barça per tan sols dos del Reial Madrid (amb totes les crítiques que això li va suposar de la caverna madrilenya). Amb de la Fuente, que venia de ser seleccionador d'Espanya sub-21, van tornar les llistes polítiques i les balances. Per aquesta Eurocopa, han participat quatre blaugranes —cinc si contem Gavi, lesionat— i tres madridistes.

Però, la veritat és que, malgrat tots aquests esforços i pressions, el triomf de la selecció campiona d'Europa no deixa de ser fruit, en gran part, de les fortes arrels amb el sistema Barça. "És evident, salta a la vista com el treball amb pilota està plenament calculat, amb les arribades dels interiors i la posició dels extrems", diu Roura a l'ARA. Per entendre aquesta influència, doncs, només cal veure el pes tàctic que han tingut altres jugadors formats a La Masia com els catalans Dani Olmo, qui sona per tornar al Barça, o Marc Cucurella, que també van passar per les categories inferiors de l'Espanyol. A la convocatòria també hi havia el valencià Alex Grimaldo qui, tot i no haver participat gaires minuts, també ha estat format al Barça.

Una presència històrica

Aquesta presència de jugadors del Barça ha estat una constant en totes les seleccions espanyoles que han aixecat algun trofeu els últims anys. De fet, des de la selecció del 2008 ha anat en augment. Cal recordar que en aquella Eurocopa només hi havia tres jugadors del Barça —Carles Puyol, Xavi Hernández i Andrés Iniesta—. Aquesta poca presència va arribar després que el Barça acabés quart a la Lliga en l'últim any de Frank Rijkaard. Malgrat aquesta poca presència, aquest grup de jugadors eren peces clau de la columna vertebral de l'equip. En aquella selecció també hi havia el gunner Cesc Fàbregas i Pepe Reina, formats a la Masia.

Però l'arribada de Guardiola al Barça va fer que la selecció comencés a nodrir-se encara més del conjunt culer. Vicente del Bosque no va tardar a confiar les claus de la selecció als homes de Pep i, en el Mundial de Sud-àfrica, el Barça ja va ser l'equip que més jugadors va aportar, amb un total de set jugadors, els tres que ja havien anat a l'Eurocopa sumats a Víctor Valdés, Gerard Piqué, Sergi Busquets i Pedro. Aquell mateix estiu, el Barça també va fitxar a David Villa, que havia estat el màxim golejador del campionat. El traspàs va fer que tots els golejadors espanyols del Mundial juguessin la següent temporada a les ordres de Guardiola. Aquell any, la influència va ser tan abismal que fins i tot el gol de córner que va donar el pas a la final del Mundial va venir de la pissarra de Tito Vilanova.

El cicle guanyador d'Espanya va acabar amb una nova Eurocopa l'any 2012. Aquell any, vuit culers van vestir-se de la Roja, després dels fitxatges de Cesc Fàbregas i Jordi Alba, els dos sortits de la Masia. I haurien estat dos de més si David Villa i Carles Puyol no s'haguessin lesionat en els mesos previs al campionat.

De moment, tot apunta que el futur de la selecció espanyola continuarà anant de bracet del Barça. La situació econòmica que viu el conjunt culer ha fet que el primer equip blaugrana hagi hagut de valer-se de la Masia més de l'habitual. Això ha fet sorgir nens prodigi com Lamine Yamal, Pau Cubarsí o Gavi, tots ells, destinats a marcar una època tant al Camp Nou com a la selecció espanyola. "El millor és que encara són molt joves i encara milloraran més!", diu Roura, que celebra que el seleccionador Luis de la Fuente hagi decidit apostar per aquests perfils. Pau Cubarsí va ser desconvocat de l'Eurocopa en l'últim tall abans de viatjar. En qüestió de dies, però, estarà representant la selecció en els Jocs de París.

stats