Seiko Hashimoto, una presidenta per liderar els Jocs Olímpics més difícils de la història

La medallista olímpica accepta presidir el Comitè Organitzador de Tòquio 2020

Seiko Hashimoto
ARA
18/02/2021
3 min

BarcelonaL'exesportista i fins ara ministra japonesa a càrrec dels Jocs Olímpics, Seiko Hashimoto, ha sigut nomenada aquest dijous nova presidenta del Comitè Organitzador de Tòquio 2020 arran de la renúncia de l'anterior responsable, Yoshiro Mori, per la polèmica que va generar amb unes declaracions sexistes. "Espero poder contribuir a l'èxit dels Jocs Olímpics i per aquesta raó soc aquí. D'aquí cinc mesos se celebraran els Jocs de Tòquio i han de ser segurs", va dir Hashimoto a l'inici de la reunió d'urgència de la cúpula directiva, en què es va aprovar el seu nomenament al capdavant de l'organització.

La nova presidenta, de 56 anys, que va dir que volia "tornar el que havia rebut" com a esportista olímpica, es converteix en la segona dona al capdavant del comitè organitzador d'uns Jocs Olímpics rere la grega Gianna Angelopoulos a Atenes 2004. Hashimoto va assegurar en les seves primeres declaracions després de ser nomenada presidenta que deixar el càrrec de ministra havia sigut "molt difícil", i va advocar per continuar col·laborant amb la seva successora, Tamayo Marukawa (que ja va ocupar el ministeri olímpic amb anterioritat) i abordar amb urgència la gestió de les mesures anticovid per a la cita olímpica.

"Vull treballar estretament amb el govern i amb les organitzacions implicades perquè puguem assegurar que tant el públic local com l'estranger sentin que aquests Jocs Olímpics seran realment segurs". L'exmedalla de bronze en els 1.500 metres de patinatge de velocitat als Jocs d'Hivern d'Albertville 1992 i que ha competit en set Jocs Olímpics (hivernals i estivals) va assegurar que l'organització era conscient dels reptes que suposava la pandèmia. "En aquestes circumstàncies, alguns atletes es preguntaran si és adequat participar o no en els Jocs. Estic segura que és un desafiament difícil", va afirmar la nova presidenta de Tòquio 2020, que es va mostrar determinada a guanyar-se la confiança dels participants, ja siguin esportistes, membres de federacions o públic.

"Aprofitaré la meva experiència com a atleta i com a ministra", va afegir. Hashimoto, que va parlar sobre l'històric ajornament de l'esdeveniment al 2021, va assenyalar que entre els seus objectius hi havia "assegurar que les lliçons que experimentarem a Tòquio 2020 esdevinguin un llegat i una guia per a jocs futurs".

Mori, una dimissió inevitable

L'arribada de Hashimoto a la presidència de Tòquio 2020 es produeix després de la renúncia el dia 12 de l'anterior responsable, Yoshiro Mori, per la repercussió d'uns comentaris sexistes seus. Mori, de 83 anys, va rebre una allau de crítiques després d'haver dit que celebrar reunions amb dones era difícil perquè parlaven "massa". Ho va dir durant una reunió de Comitè Olímpic Japonès, en què es va abordar precisament l'objectiu d'augmentar la representació femenina en la seva directiva. Les declaracions, que van ser qualificades de contràries a l'esperit del Comitè Olímpic Internacional (COI), van motivar la renúncia de centenars de voluntaris dels Jocs i van causar malestar entre els patrocinadors de l'esdeveniment.

"Entenc que el meu nomenament és un factor relacionat amb l'agenda d'igualtat", va dir Hashimoto, que va assenyalar que esperava poder construir un comitè amb una visió reformista. La nova directora, que fins ara exercia de ministra dels Jocs Olímpics i també d'Igualtat i Empoderament de la Dona, va dir que el que feia Tòquio 2020 com a organització pel que fa a l'agenda d'igualtat de govern "és molt important ", encara que va reconèixer que el camí a escatat estatal en aquesta matèria encara era llarg.

stats